Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

Devizne rezerve Ukrajine prošle godine su porasle 17 odsto, i 1. januara 2017. su iznosile 15,5 milijardi dolara, saopštila je ukrajinska Centralna banka.

Na početku 2015. godine ukrajinske devizne rezerve su iznosile oko 7,5 milijardi dolara, da bi do 1.januara 2016. porasle na 13.3 milijarde dolara.

“Devizne rezerve Ukrajine su u prošloj godini porasle 2,2 milijarde dolara, odnosno 17 odsto. Glavni izvor povećanja su plasman državnih obveznica denominovanim u dolarima i treća tranša kredita od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 1 milijarde dolara”, saopštila je Narodna banka.

MMF je odobrio Kijevu 17,5 milijardi dolara finansijske pomoći. Prvu tranša kredita od 5 milijardi dolara Ukrajina je primila u martu 2015. godine. U avgustu iste godine Kijev je dobio 1,7 milijardi dolara, a u septembru 2016 i treću tranšu od 1 milijarde dolara. Isplata preostalog dela kredita je odložena do usvajanja uravnoteženog budžeta za 2017. godinu. Ukrajinski parlament je prošle nedelje usvojio budžet za ovu godinu, koji je predsednik Porošenko potpisao u ponedeljak.

Izvor:Agencije
Previous Cena zlata na najvišem nivou od kraja novembra
Next Kurs rublje porastao na manje od 60 rubalja za dolar, po prvi put od 2015. godine

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Jack Ma: Ako bi nestala trgovina, počeo bi rat

Trgovina je više od razmene robe i novca, a ukoliko bi ona nestala, došlo bi do rata, rekao je kineski milijarder i vlasnik Alibabe Jack Ma.

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u evrozoni u februaru usporila na 1,2 odsto

Rast potrošačkih cena u evrozoni u februaru je blago usporio na godišnjem nivou zahvaljujući nižim cenama hrane i slabijem rastu cena energije, pokazale su u sredu prve procene Eurostata.

Makroekonomija 0 Comments

Teret negativnih kamata banke prebacuju na klijente?

Nemačka centralna banka je zabrinuta zbog mogućeg uvođenja negativnih kamata i na depozitne račune štediša u bankama, izjavio je danas član upravnog odbora Deutsche Bundesban, Andreas Dombret.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply