Cena zlata na najvišem nivou od kraja novembra

Cena zlata na najvišem nivou od kraja novembra

Cena zlata u četvrtak je porasla na najviši nivo u pet nedelja podstaknuta mnogim neizvesnostima nagoveštenim u zapisniku američke centralne banke.

Spot cena unce zlata iznosi 1.182,68 dolara, što predstavlja rast od 1,64 odsto u odnosu na prethodno trgovanje i najviši nivo od 29. novembra.

Od početka nove godine vrednost zlata je porasla skoro tri odsto.

Foto:CNN Money

Foto:CNN Money

Okidač za današnji snažan rast cene zlata bio je zapisnik sa sastanka Fed-a održanog 13. i 14. decembra prošle godine, u kojem je naglašena neizvesnost oko uticaja Trampove administracije na tempo povećanja kamatnih stopa.

Zvaničnici Federalnih rezervi su se, po zapisniku, dotakli i teme previše jakog dolara, koji bi mogao uticati na inflaciju i usporiti izvoz. Jak dolar čini američku robu skupljom na inostranim tržištima.

Pored toga u centralnoj banci nisu sasvim sigurni koliko su realna Trampova predizborna obećanja o manjim porezima, većim ulaganjima u infrastrukturu i labavijim propisma.

Iz svega toga su investitori zaključili da su njihove nade o agresivnijem tempu povećanja kamatnih stopa u SAD možda, bile preuveličane.

“Očigledno je da su bila neosnovana očekivanja da će Fed povećati kamatne stope dva ili čak 3 puta u 2017. godini. Ima previše nepoznanica”, kažu analitičari .

Izvor:Agencije
Previous Mercedes povlači 48.000 SUV-ova zbog problema sa senzorom za vazdušne jastuke
Next Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Državno “Dunav osiguranje” prodalo Bojoviću paket akcija po nižoj ceni, bez odobrenja Vlade

Ako je suditi po izjavi Aleksandra Vučića, najodgovorniji ljudi u “Dunav osiguranju” trebalo bi da strepe što su akcije “Energoprojekta” početkom godine prodali – i to bez odluke Vlade Srbije.

Kurs dinara u četvrtak bez značajnijih promena

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,8383 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4 odsto, saopštila je Centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply