Cena zlata na najvišem nivou od kraja novembra

Cena zlata na najvišem nivou od kraja novembra

Cena zlata u četvrtak je porasla na najviši nivo u pet nedelja podstaknuta mnogim neizvesnostima nagoveštenim u zapisniku američke centralne banke.

Spot cena unce zlata iznosi 1.182,68 dolara, što predstavlja rast od 1,64 odsto u odnosu na prethodno trgovanje i najviši nivo od 29. novembra.

Od početka nove godine vrednost zlata je porasla skoro tri odsto.

Foto:CNN Money

Foto:CNN Money

Okidač za današnji snažan rast cene zlata bio je zapisnik sa sastanka Fed-a održanog 13. i 14. decembra prošle godine, u kojem je naglašena neizvesnost oko uticaja Trampove administracije na tempo povećanja kamatnih stopa.

Zvaničnici Federalnih rezervi su se, po zapisniku, dotakli i teme previše jakog dolara, koji bi mogao uticati na inflaciju i usporiti izvoz. Jak dolar čini američku robu skupljom na inostranim tržištima.

Pored toga u centralnoj banci nisu sasvim sigurni koliko su realna Trampova predizborna obećanja o manjim porezima, većim ulaganjima u infrastrukturu i labavijim propisma.

Iz svega toga su investitori zaključili da su njihove nade o agresivnijem tempu povećanja kamatnih stopa u SAD možda, bile preuveličane.

“Očigledno je da su bila neosnovana očekivanja da će Fed povećati kamatne stope dva ili čak 3 puta u 2017. godini. Ima previše nepoznanica”, kažu analitičari .

Izvor:Agencije
Previous Mercedes povlači 48.000 SUV-ova zbog problema sa senzorom za vazdušne jastuke
Next Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi pali, funta otišla ispod 1,30 dolara

Na azijskim su berzama u sredu cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše nestabilnosti u Evropskoj uniji, dok je kurs britanske funte prema dolaru potonuo na novu najniži

Najvažnije vesti 0 Comments

Napred nudi 1.501 RSD u ponudi za preuzimanje Energoprojekta

Napred i firme koje zajednički sa njim deluju, dali su ponudu za preuzimanje preostalih 64,68% akcija Energoprojekta.

Najvažnije vesti 0 Comments

Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?

Posle skoro 30 godina, Univerzitet u Kembridžu vraća pismene prijemne ispite. Kandidati koji ove godine budu polagali ovaj pismeni tekst odgovaraće na šarenolika pitanja iz raznih oblasti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply