Azijske berze: Indeksi nastavljaju uspon, dolar pada

Azijske berze: Indeksi nastavljaju uspon, dolar pada

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, što se zahvaljuje usponu indeksa na Wall Streetu i dobrim ekonomskim pokazateljima, dok je vrednost dolara skliznula s najviših nivoa u 14 godina.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Šangaju skliznule 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,3 i 1,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,6 odsto.

Od početka godine taj indeks neprekidno raste, pa je ojačao gotovo 2 odsto, što se, među ostalim, zahvaljuje nastavku rasta cena akcija na Wall Streetu.

Ulagači su optimistični zbog niza boljih nego što se očekivalo pokazatelja ubrzanja ekonomskog rasta u SAD-u, Evropi i Aziji.

Jutros je tako objavljeno da je u Kini aktivnost u uslužnom sektoru u decembru dostigla najviši nivo u 17 meseci.

Nakon nedavnih podataka o jačanju aktivnosti u proizvodnom sektoru, ulagači veruju da je zaustavljeno usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

“Poslednji ekonomski podaci su prilično dobri, pa su ulagači skloniji rizičnijim investicijama”, kaže Yukio Ishizuki, strateg u firmi Daiwa Securities.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji rast cena nafte za 2 odsto, čime su nadoknadile gubitke od prethodnog dana.

Jutros se na američkom tržištu cena barela stabilno kreće oko 53,15 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,30 dolara.

A na valutnim je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta skliznula s najviših nivoa u 14 godina, iaklo je juče objavljeni zapisnik s nedavne sednice Feda pokazao da su neki čelnici centralne banke zabrinuti zbog mogućeg jačanja inflacije, pa bi u nadolazećem razdoblju kamate mogle rasti bržim tempom nego što se još nedavno očekivalo.

Planovi novoizabranog američkog predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganjima u infrastrukturu mogli bi ubrzati rast ekonomije, ali i inflacije.

“Zapisnik sa sednice Feda pokazuje, po našem mišljenju, da su čelnici centralne banke oprezni i da bi kamate mogle postupno rasti zbog nesigurnih fiskalnih i ekonomskih izgleda”, poručuju analitičari OCBC-a u belešci klijentima.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 116,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 118,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla na 1,0550 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0405 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Akcije nastavljaju da rastu
Next Eksperiment: Radno vreme od šest sati nije isplativo

You might also like

Tema dana 0 Comments

Svetske berze: Samo dva glavna berzanska indeksa u pozitivnoj teritoriji

Samo dva, od glavnih vodećih indeksa svetskih berzi, prošle je nedelje poslovao sa dobitkom, za razliku od prethodne sedmice kada su svi bili u plusu.

Beogradska berza: Indeksi u plusu, trgovanje “uspavano”

Indeksi Beogradske berze su zaključili jučerašnje trgovanje u plusu, uprkos vrlo slaboj aktivnosti investitora na domaćem tržištu akcija.

Kako da zaradite na akcijama tokom Olimpijskih igara u Riju

Obimna akademska istraživanja pokazuju korelaciju između kretanja akcija na berzama i rezultata međunarodnih sportskih događaja. Šta se dešava sa akcijama dok ljudi masovno prate velike sportske događaje?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply