Ulaskom u 2017. godinu cena bitcoina prešla 1.000 dolara

Ulaskom u 2017. godinu cena bitcoina prešla 1.000 dolara

Bitcoin, najpoznatija virtuelna kriptovaluta, ušla je sa izuzetno dobrim rezultatom u novu 2017. godinu .

Nakon više od tri godine njena cena je dostigla najviši nivo u poslednje tri godine. Nakon novembra 2013. i tadašnjeg rekorda od 1.124,76 američkih dolara, 1. januara 2017. godine bitcoin je zatvorio na ceni od 998 dolara, u ponedeljak je njegova cena dostigla 1.031 dolar, dok je trenutna cena 1.023 dolara.

Zanimljivo je i da se cena bitcoina našla iznad “psihološke granice” od 1.000 dolara u vreme kada je i sam kurs dolara vrlo visok (1,05 evra za dolar). Ukupna tržišna kapitalizacija svih bitcoina na svetu ovime je premašila 16 milijardi dolara, a samo u protekloj godini ona je porasla za više od 100%.

Trgovci bitcoinom pojašnjavaju da je poslednji rast cene podstaknut velikom potražnjom za bitcoinom u SAD-u i Evropi. Sve više kupaca, naime, u virtuelnoj valuti traži sigurnu luku jer očekuju dramatične promene u svetskoj ekonomiji. Dodatno, kineski investitori su se tokom poslednjih godinu dana pomamili za bitcoinom zbog pada vrednosti juana, a Kinezima je virtuelni novac privlačan i iz razloga što vlasti ne mogu da ga kontrolišu.

Izvor: GdeInvestirati/ITsvet
Previous Tesla motors: Proizvodnja vozila skočila za 64%, a isporuke kasne
Next Ford otkazuje izgradnju fabrike u Meksiku

You might also like

John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe

Razvoj situacije nije pogodan za trgovce američkim dolarom i za investitore u strane valute uopšte.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze bez većih pomeranja, trgovanje miruje

Na evropskim burzama u sredu se trguje mirno jer nema vesti koje bi značajnije pokrenule tržišta, a promet je mršav nakon božićnih, a uoči novogodišnjih praznika.

Nastavljen rast dinara prema evru, NBS kupila 15 miliona evra

Vrednost dinara prema evropskoj valuti porasla je 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,1972 dinara za evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply