Ulaskom u 2017. godinu cena bitcoina prešla 1.000 dolara

Ulaskom u 2017. godinu cena bitcoina prešla 1.000 dolara

Bitcoin, najpoznatija virtuelna kriptovaluta, ušla je sa izuzetno dobrim rezultatom u novu 2017. godinu .

Nakon više od tri godine njena cena je dostigla najviši nivo u poslednje tri godine. Nakon novembra 2013. i tadašnjeg rekorda od 1.124,76 američkih dolara, 1. januara 2017. godine bitcoin je zatvorio na ceni od 998 dolara, u ponedeljak je njegova cena dostigla 1.031 dolar, dok je trenutna cena 1.023 dolara.

Zanimljivo je i da se cena bitcoina našla iznad “psihološke granice” od 1.000 dolara u vreme kada je i sam kurs dolara vrlo visok (1,05 evra za dolar). Ukupna tržišna kapitalizacija svih bitcoina na svetu ovime je premašila 16 milijardi dolara, a samo u protekloj godini ona je porasla za više od 100%.

Trgovci bitcoinom pojašnjavaju da je poslednji rast cene podstaknut velikom potražnjom za bitcoinom u SAD-u i Evropi. Sve više kupaca, naime, u virtuelnoj valuti traži sigurnu luku jer očekuju dramatične promene u svetskoj ekonomiji. Dodatno, kineski investitori su se tokom poslednjih godinu dana pomamili za bitcoinom zbog pada vrednosti juana, a Kinezima je virtuelni novac privlačan i iz razloga što vlasti ne mogu da ga kontrolišu.

Izvor: GdeInvestirati/ITsvet
Previous Tesla motors: Proizvodnja vozila skočila za 64%, a isporuke kasne
Next Ford otkazuje izgradnju fabrike u Meksiku

You might also like

Bez promene, srednji kurs 118,0579 dinara za evro

Dinar prema evru danas će približno biti isti kao i prethodnog dana i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0579 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u skoku nakon dvodnevnog pada

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, nakon dva dana pada, a najviše su ojačali finansijski i industrijski sektor zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima kompanija.

Svetske berze 0 Comments

Raste popularnost evra, najveće banke u svetu povećale prognoze za evropsku valutu

Deset najvećih svetskih banaka je povuklo svoje prognoze o padu evra na paritet sa dolarom ili niže, pokazalo je najnovije istraživanje Reutersa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply