Evro stabilan iznad 1,04 dolara

Evro stabilan iznad 1,04 dolara

Dobri ekonomski podaci iz evrozone i primetan rast inflacije podigli su u sredu vrednost zajedničke valute na međunarodnim deviznim tržištima.

Nakon što je juče pao ispod 1,04 dolara evro je danas ojačao 0,70% prema američkoj valuti i trguje se po ceni 1,0480 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svetske valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, oslabio je 0,40 odsto.

Prema japanskoj valuti dolar je oslabio 0,39%, na 117,28 jena, a u odnosu na britansku 0,47 odsto na 1,2297 dolara za funtu. 

Vrednost evra je porasla nakon što su danas objavljeni podaci ukazali na snažnu proizvodnu aktivnost u evrozoni.

Londonska istraživačka kompanija Markit je saopštila da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu porastao u decembru na 54,4 poena sa novembarskih 53,9 poena, što je najveći indeks za 67 meseci.

Jačanje prerađivačkog i uslužnog sektora je delom posledica slabijeg evra, navodi se u saopštenju Markita, i dodaje da je ekonomska ekspanzija zabeležena u sve četiri ključne članice evrozone, u čemu je prednjačila Španija.

Istovremeno je agencija EU za statistiku, Eurostat, saopštila da je stopa godišnje inflacije porasla na 1,1 odsto, u odnosu na 0,6 odsto u novembru, što je najviša stopa inflacije od septembra 2013, kada je takođe bila 1,1 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Kina ukida monopol na so
Next Norveška: Zarada od prodaje lososa porasla za trećinu

You might also like

Dinar miruje, srednji kurs danas 118,0714

Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 118,0714 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza 0 Comments

Evro u petak 123 dinara, NBS danas prodala 10 miliona evra

Vrednost dinara prema evru porasla je za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,0018 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Nastavljen pozitivan niz, Metalac najprometniji, uz pad cene 1,5 odsto

Treći dan zaredom nastavljen je lagani oporavak beogradskog tržišta akcija, pri čemu je ukupna realizacija u trgovanju iznosila 11,8 miliona RSD (95,5 hiljada EUR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply