Evro stabilan iznad 1,04 dolara

Evro stabilan iznad 1,04 dolara

Dobri ekonomski podaci iz evrozone i primetan rast inflacije podigli su u sredu vrednost zajedničke valute na međunarodnim deviznim tržištima.

Nakon što je juče pao ispod 1,04 dolara evro je danas ojačao 0,70% prema američkoj valuti i trguje se po ceni 1,0480 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svetske valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, oslabio je 0,40 odsto.

Prema japanskoj valuti dolar je oslabio 0,39%, na 117,28 jena, a u odnosu na britansku 0,47 odsto na 1,2297 dolara za funtu. 

Vrednost evra je porasla nakon što su danas objavljeni podaci ukazali na snažnu proizvodnu aktivnost u evrozoni.

Londonska istraživačka kompanija Markit je saopštila da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu porastao u decembru na 54,4 poena sa novembarskih 53,9 poena, što je najveći indeks za 67 meseci.

Jačanje prerađivačkog i uslužnog sektora je delom posledica slabijeg evra, navodi se u saopštenju Markita, i dodaje da je ekonomska ekspanzija zabeležena u sve četiri ključne članice evrozone, u čemu je prednjačila Španija.

Istovremeno je agencija EU za statistiku, Eurostat, saopštila da je stopa godišnje inflacije porasla na 1,1 odsto, u odnosu na 0,6 odsto u novembru, što je najviša stopa inflacije od septembra 2013, kada je takođe bila 1,1 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Kina ukida monopol na so
Next Norveška: Zarada od prodaje lososa porasla za trećinu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od povećanja kamatnih stopa

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu prethodnog dana, što je posledica strahova ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamatau SAD-u i neočekivano slabih pokazatelja iz kineske

Makroekonomija 0 Comments

Pet država bez centa spoljnjeg duga

Prema World debt clocku svetski dug u ovom trenutku iznosi 70.245.101.408.799 dolara i stalno raste. Skoro trećina tog iznosa otpada samo na SAD.

Azijske berze: Kineski indeksi ušli u područje korekcije

Na azijskim berzama su u petak cene akcija oštro pale, najviše u Kini, što je posledica novog potresa na Wall Streetu i rasta prinosa na obveznice, pa ulagači traže sigurnija utočišta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply