Evro stabilan iznad 1,04 dolara

Evro stabilan iznad 1,04 dolara

Dobri ekonomski podaci iz evrozone i primetan rast inflacije podigli su u sredu vrednost zajedničke valute na međunarodnim deviznim tržištima.

Nakon što je juče pao ispod 1,04 dolara evro je danas ojačao 0,70% prema američkoj valuti i trguje se po ceni 1,0480 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svetske valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, oslabio je 0,40 odsto.

Prema japanskoj valuti dolar je oslabio 0,39%, na 117,28 jena, a u odnosu na britansku 0,47 odsto na 1,2297 dolara za funtu. 

Vrednost evra je porasla nakon što su danas objavljeni podaci ukazali na snažnu proizvodnu aktivnost u evrozoni.

Londonska istraživačka kompanija Markit je saopštila da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu porastao u decembru na 54,4 poena sa novembarskih 53,9 poena, što je najveći indeks za 67 meseci.

Jačanje prerađivačkog i uslužnog sektora je delom posledica slabijeg evra, navodi se u saopštenju Markita, i dodaje da je ekonomska ekspanzija zabeležena u sve četiri ključne članice evrozone, u čemu je prednjačila Španija.

Istovremeno je agencija EU za statistiku, Eurostat, saopštila da je stopa godišnje inflacije porasla na 1,1 odsto, u odnosu na 0,6 odsto u novembru, što je najviša stopa inflacije od septembra 2013, kada je takođe bila 1,1 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Kina ukida monopol na so
Next Norveška: Zarada od prodaje lososa porasla za trećinu

You might also like

Nafta pala ispod 40 dolara za barel

Snažniji dolar i rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama spustile su cenu “crnog zlata” na međunarodnim tržištima ispod nivoa 40 dolara za barel.

Oslabile cene zlata i industrijskih metala

Cena zlata u sredu je oslabila usled očekivanja da će američka centralna banka u junu povećati kamatne stope, dok se bakar našao pod pritiskom nakon što je rejting agencija Moody’s

Azijske berze porasle, jači dolar

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta krajem prošle nedelje, dok je dolar ojačao na temelju boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply