Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Najnoviji loši ekonomski podaci, uključujući i negativan rast BDP-a u trećem kvartalu kao i novogodišnji teroristički napad u Istambulu. spustili su vrednost turske valute na novi rekordno nizak nivo prema dolaru.

Turska moneta je danas izgubila 1,5 odsto svoje vrednosti, i nakratko pala ispod 3,6042 u odnosu na dolar, posle objavljivanja podataka o inflaciji za decembar 2016. godine. Lira se tokom dana blago oporavila na 3,5969 lira za dolar. Sa današnjim slabljenjem, turska lira je u odnosu na početak prošle godine slabija prema dolaru za skoro 19 odsto.

Prema saopštenju Statističke službe, cene su u decembru 2016. porasle za 1,34 odsto u odnosu na novembar, a za 8,35 odsto u odnosu na decembar 2015, što je daleko više od cilja Centralne banke koji je bio pet odsto.

Turska privreda prolazi kroz težak period, s negativnim privrednim rastom, padom vrednosti domaće valute, dok talas oružanih napada opterećuje turizam kao jedan od ključnih sektora privrede.

U novogodišnjem napadu u noćnom klbu u Istanbulu ubijeno je 39 ljudi, a gotovo 70 je ranjeno. Taj napad je pozdravila Islamska država, a napadač je uspeo da pobegne.

“Inflacija u decembru bila je gora od očekivanja i po našim projekcijama, inflacija bi mogla da dostigne dvocifrenu vrednost u drugom tromesečju 2017. godine, čak iako domaća valuta ostane stabilna”, rekao je ekonomista Altug Ozgir iz firme BCG Partners.

Centralna banka Turske (Foto:Masaüstü Görünümü)

Centralna banka Turske (Foto:Masaüstü Görünümü)

“Rast potrošačkih cena je “pritišće centralnu banku da poveća kamate, na koji će ona verovatno odgovoriti” već 24. januara, povećanjem za 25 baznih poena”, smatra Ercan Erguzel, analitičar Morgan Stanley.

Bulent Gedikli, savetnik predsednika Erdogana kaže da su zahtevi za povećanjem kamatnih stopa samo “tržišni kliše”. Po mišljenju Redžepa Taipa Erdogana i njegovih savetnika referentna kamatna stopa treba biti još niža kako bi se podstakle investicije i ekonomski rast.

“Povećanje kamatnih stopa u ovom periodu slomilo bi kičmu privrede” objašnjava Gedikli putem Twittera.

Izvor:Agencije
Previous Isplata penzija uz stare lične karte omogućena do kraja januara
Next Raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.

Makroekonomija 0 Comments

Misija MMF-a danas u Beogradu: Srbiji potrebna tehnička podrška

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas u Narodnoj banci Srbije (NBS) zvanične razgovore sa delegacijom Srbije o novom aranžmanu koji bi se zasnivao na tehničkoj, a ne na

Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi skliznuli s najviših nivoa u istoriji jer se deo ulagača odlučio na povlačenje zarade s tržišta nakon tri nedelje neprestanog rasta cena akcija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply