Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Najnoviji loši ekonomski podaci, uključujući i negativan rast BDP-a u trećem kvartalu kao i novogodišnji teroristički napad u Istambulu. spustili su vrednost turske valute na novi rekordno nizak nivo prema dolaru.

Turska moneta je danas izgubila 1,5 odsto svoje vrednosti, i nakratko pala ispod 3,6042 u odnosu na dolar, posle objavljivanja podataka o inflaciji za decembar 2016. godine. Lira se tokom dana blago oporavila na 3,5969 lira za dolar. Sa današnjim slabljenjem, turska lira je u odnosu na početak prošle godine slabija prema dolaru za skoro 19 odsto.

Prema saopštenju Statističke službe, cene su u decembru 2016. porasle za 1,34 odsto u odnosu na novembar, a za 8,35 odsto u odnosu na decembar 2015, što je daleko više od cilja Centralne banke koji je bio pet odsto.

Turska privreda prolazi kroz težak period, s negativnim privrednim rastom, padom vrednosti domaće valute, dok talas oružanih napada opterećuje turizam kao jedan od ključnih sektora privrede.

U novogodišnjem napadu u noćnom klbu u Istanbulu ubijeno je 39 ljudi, a gotovo 70 je ranjeno. Taj napad je pozdravila Islamska država, a napadač je uspeo da pobegne.

“Inflacija u decembru bila je gora od očekivanja i po našim projekcijama, inflacija bi mogla da dostigne dvocifrenu vrednost u drugom tromesečju 2017. godine, čak iako domaća valuta ostane stabilna”, rekao je ekonomista Altug Ozgir iz firme BCG Partners.

Centralna banka Turske (Foto:Masaüstü Görünümü)

Centralna banka Turske (Foto:Masaüstü Görünümü)

“Rast potrošačkih cena je “pritišće centralnu banku da poveća kamate, na koji će ona verovatno odgovoriti” već 24. januara, povećanjem za 25 baznih poena”, smatra Ercan Erguzel, analitičar Morgan Stanley.

Bulent Gedikli, savetnik predsednika Erdogana kaže da su zahtevi za povećanjem kamatnih stopa samo “tržišni kliše”. Po mišljenju Redžepa Taipa Erdogana i njegovih savetnika referentna kamatna stopa treba biti još niža kako bi se podstakle investicije i ekonomski rast.

“Povećanje kamatnih stopa u ovom periodu slomilo bi kičmu privrede” objašnjava Gedikli putem Twittera.

Izvor:Agencije
Previous Isplata penzija uz stare lične karte omogućena do kraja januara
Next Raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze prate potop Wall Streeta

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija oštro pale, nakon što su dan pre na Wall Streetu zabeleženi najveći dnevni gubici od 2011. godine, jer se ulagači plaše jačanja

Srednji kurs danas 118,0810 dinara za evro

Zvanični srednji kurs iznosi danas 118,0810 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Produktna berza: Blagi rast cena soje

Prva nedelja oktobra na Novosadskoj „Produktnoj berzi“ donosi neznatno pomeranje cena trgovanih roba.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply