Sirijska opozicija preti zamrzavanjem mirovnih pregovora

Sirijska opozicija preti zamrzavanjem mirovnih pregovora

Sirijsko primirje koje se kako-tako održavalo četiri dana, danas izgleda još nesigurnije, a deo pobunjenika je odustao od pripreme za mirovne pregovore i optužio vlasti Sirije da krše prekid vatre.

Desetak pobunjeničkih grupa svojom odlukom preti da će minirati proces koji treba da počne krajem januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana pod pokroviteljstvom Rusije i Irana, pristalica sirijskih vlasti, i Turske koja podržava pobunjenike.

U saopštenju objavljenom sinoć pobunjeničke grupe optužuju vlasti Bašara al Asada da ne poštuju prekid vatre na snazi od 30. decembra, što jedan od mnogih prekida vatre proglašenih i prekršenih od početka rata pre gotovo šest godina.

“Kršenje se nastavlja i pobunjeničke grupe objavljuju zamrzavanje svih odluka vezanih za pregovore u Astani” glavnom gradu Kazahstana, navodi se u saopštenju pobunjenika.

Pobunjenici navode da su poštovali primirje ali da su ga vlasti i njihovi saveznici više puta kršili posebno u oblastima Vadi Barada i istočnoj Guti, u provinciji Damask, gde se po njihovim rečim ugrožava životi stotina hiljada ljudi.

Među potpisnicima su islamističke grupe Džaiš al Islam i Fajlak al Rahman, uticajne u Damasku, kao i grupa Sultan Murad koju podržava Turska i Džaiša al Eza, aktivna u centralnoj provinciji Hama.

Foto:www.voanews.com

Foto:www.voanews.com

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava ofanziva vladinih snaga, uz podršku boraca šiitskog libanskog pokreta Hezbolah, nastavlja se danas u Vadi Baradi, oblasti koju drže pobunjenici 15 kilometara od Damaska.

To je strateški sektor jer se tu nalaze glavni izvori snabdevanja pijuće vodi za četiri miliona stanovnika glavnog grada Damaska i okoline.

Sirijska vlada optužuje pobunjenike da ciljaju infrastrukturu i da dizelom zagađuju rezerve vode i prekidaju snabdevanje Damaska vodom. Pobunjenici uzvraćaju a bombardovanje ruši instalacije i da to izaziva ozbiljne nestašice vode u glavnom gradu od 22. decembra.

Vlasti takođe navode da je grupa Fateh al Šam (bivši Front al Nosra, ogranak Al Kaide u Siriji) prisutna u Vadi Baradi, što pobunjenici demantuju. Fateh al Šam isključen je iz primirja i mirovnih pregovora.

Opservatorija je navela da ima i drugih kršenja primirja u zemlji, kao na primer vazdušni udari na grad Kan Šeikhun, u provinciji Idleb, koja je velikim delom pod kontrolom pobunjenika. Prema navodima Opservatorije ubijena je jedna trudnica i troje civila je ranjeno.

S druge strane pobunjenici su otvarali vatru u dva sela u centralnoj provinciji Hama.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da je primirje u “kritičnoj fazi” i rizikuje da se potpuno raspadne ako Rusija i Turska ne intervenišu da je spasu.

Pregovori u Astani treba da prethode pregovorima predvidjenim u februaru u Ženevi. Ni jedno od prethodnih pregovora između zaraćenih strana u Siriji nije doveo ni do početka rešavanja sukoba u kome je poginulo više od 310.000 ljudi a milioni su izbegli.

Izvor:Beta
Previous Raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima
Next Putarina skuplja 10 odsto od 7. januara

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u

Geopolitika 0 Comments

SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

Sjedinjene Države planiraju da povećaju vojno prisustvo duž istočnih granica NATO-a, u okviru napora da se osiguraju saveznici u regionu koji Rusiju smatra pretnjom, saopštila je danas američka vojska.  

Geopolitika 0 Comments

Nemačka razmatra povlačenje trupa iz baze u Turskoj

Nemačka zbog zahlađenja odnosa s Ankarom razmatra da iz Turske u Jordan, Kuvajt ili na Kipar premesti vojne avione koji učestvuju u akcijama medjunarodne koalicije protiv Islamske države (ID).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply