Sirijska opozicija preti zamrzavanjem mirovnih pregovora

Sirijska opozicija preti zamrzavanjem mirovnih pregovora

Sirijsko primirje koje se kako-tako održavalo četiri dana, danas izgleda još nesigurnije, a deo pobunjenika je odustao od pripreme za mirovne pregovore i optužio vlasti Sirije da krše prekid vatre.

Desetak pobunjeničkih grupa svojom odlukom preti da će minirati proces koji treba da počne krajem januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana pod pokroviteljstvom Rusije i Irana, pristalica sirijskih vlasti, i Turske koja podržava pobunjenike.

U saopštenju objavljenom sinoć pobunjeničke grupe optužuju vlasti Bašara al Asada da ne poštuju prekid vatre na snazi od 30. decembra, što jedan od mnogih prekida vatre proglašenih i prekršenih od početka rata pre gotovo šest godina.

“Kršenje se nastavlja i pobunjeničke grupe objavljuju zamrzavanje svih odluka vezanih za pregovore u Astani” glavnom gradu Kazahstana, navodi se u saopštenju pobunjenika.

Pobunjenici navode da su poštovali primirje ali da su ga vlasti i njihovi saveznici više puta kršili posebno u oblastima Vadi Barada i istočnoj Guti, u provinciji Damask, gde se po njihovim rečim ugrožava životi stotina hiljada ljudi.

Među potpisnicima su islamističke grupe Džaiš al Islam i Fajlak al Rahman, uticajne u Damasku, kao i grupa Sultan Murad koju podržava Turska i Džaiša al Eza, aktivna u centralnoj provinciji Hama.

Foto:www.voanews.com

Foto:www.voanews.com

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava ofanziva vladinih snaga, uz podršku boraca šiitskog libanskog pokreta Hezbolah, nastavlja se danas u Vadi Baradi, oblasti koju drže pobunjenici 15 kilometara od Damaska.

To je strateški sektor jer se tu nalaze glavni izvori snabdevanja pijuće vodi za četiri miliona stanovnika glavnog grada Damaska i okoline.

Sirijska vlada optužuje pobunjenike da ciljaju infrastrukturu i da dizelom zagađuju rezerve vode i prekidaju snabdevanje Damaska vodom. Pobunjenici uzvraćaju a bombardovanje ruši instalacije i da to izaziva ozbiljne nestašice vode u glavnom gradu od 22. decembra.

Vlasti takođe navode da je grupa Fateh al Šam (bivši Front al Nosra, ogranak Al Kaide u Siriji) prisutna u Vadi Baradi, što pobunjenici demantuju. Fateh al Šam isključen je iz primirja i mirovnih pregovora.

Opservatorija je navela da ima i drugih kršenja primirja u zemlji, kao na primer vazdušni udari na grad Kan Šeikhun, u provinciji Idleb, koja je velikim delom pod kontrolom pobunjenika. Prema navodima Opservatorije ubijena je jedna trudnica i troje civila je ranjeno.

S druge strane pobunjenici su otvarali vatru u dva sela u centralnoj provinciji Hama.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da je primirje u “kritičnoj fazi” i rizikuje da se potpuno raspadne ako Rusija i Turska ne intervenišu da je spasu.

Pregovori u Astani treba da prethode pregovorima predvidjenim u februaru u Ženevi. Ni jedno od prethodnih pregovora između zaraćenih strana u Siriji nije doveo ni do početka rešavanja sukoba u kome je poginulo više od 310.000 ljudi a milioni su izbegli.

Izvor:Beta
Previous Raspisan javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima
Next Putarina skuplja 10 odsto od 7. januara

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Putin u poseti Kini, Moskva pripremila više od 50 sporazuma

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u zvaničnu posetu Kini, a na aerodromu u Pekingu dočekao ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Geopolitika 0 Comments

Nove tenzije na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja ispalila je u utorak ujutro sa svoje istočne obale u more tri balističke rakete koje imaju domet između 500 i 600 kilometara, objavila je vojska Južne Koreje.

Geopolitika 1Comments

SAD: Sankcije Rusiji ostaju dok “kontrola nad Krimom ne bude vraćena Kijevu”

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama zauzela je čvrst stav protiv ruske vojne akcije u istočnoj Ukrajini, osuđujući „agresivne akcije“ Moskve i rekavši da će sankcije SAD, koje su u vezi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply