Finska pokrenula eksperiment: Plata 560 evra i ako ne rade

Finska pokrenula eksperiment: Plata 560 evra i ako ne rade

Odabrana grupa od 2.000 nezaposlenih ove će godine u Finskoj primati 560 evra i sa tom platom nisu povezani nikakvi uslovi – ne moraju da rade, a ne moraju da traže posao ako to ne žele.

Time je Finska prva zemlja na svetu koja se zaista upušta u eksperiment o kojem se u mnogim zemljama samo razmišljalo. Cilj je da se u prvoj fazi vidi kako bezuslovna plata deluje na ponašanje građana.

Novac će deliti finska služba za socijalnu pomoć tamo poznata kao Kela, prenosi Dojče vele. Treba dodati da taj iznos za život u Finskoj nipošto ne znači da neko može lagodno da živi: prosečna plata je negde oko 3.400 evra, a to onda znači i da su troškovi života zastrašujuće visoki.

Ali, to nije ni smisao takvog temeljnog prihoda, objašnjava Marjuka Turunen koja je na čelu pravnog odeljenja Kele: „Mislimo da bi ovo mogao da bude odličan podsticaj da ljudi prihvate barem male i poslove na određeno vreme.” Do sada su i nezaposleni veoma nerado prihvatali takve poslove jer su se bojali da će tako biti gurnuti na dno lestvice ako se pojavi pravi posao, a onda je tu bio i problem poreza. Jer ako se taj prihod zbroji sa pomoći koju primaju, ponekad je ispadalo da im je u džepu ostajalo manje nego da uopšte ne rade.

U ovom konceptu je to drugačije: na bazični bezuslovni prihod se ne plaća porez, čak i ako nađu posao i zarade nešto povrh toga. „To će im dati finansijsku sigurnost. Mogu biti sigurni da će im ovaj novac stići na vreme. Šta će učiniti s njim, to je njihova stvar”, objašnjava pravnica socijalne službe.

Budućnost tržišta rada

Učesnici eksperimenta su izabrani lutrijom među osobama između 25 i 58 godina starosti koje su u Finskoj još u novembru 2016. primali pomoć za nezaposlene.

Izabrane osobe koje su obaveštene neće moći da odbiju učešće u eksperimentu.

U institucija za socijalnu pomoć su uvereni da će „primarni cilj” tog eksperimenta biti povezan za promocijom zapošljavanja. A uz to će i pomoći samim nezaposlenima koji su, osim potrage za poslom, morali još da ispunjavaju nebrojene formulare i papire da bi ostvarili svoju pomoć.

Predviđeno je da eksperiment traje dve godine i u Finskoj se nadaju da će ga proširiti na još više građana. Ali to još nije odobrila vlada Finske.

Foto:www.thehindubusinessline.com

Foto:www.thehindubusinessline.com

I drugi eksperimentišu

Takav temeljni prihod se još uvek protivi uvreženoj kapitalističkoj predstavi da novac treba da dobiju samo oni koji ga i zarade. Švajcarska je ove godine sprovela referendum u kojem se predlagao bezuslovni mesečni prihod od 2.500 švajcarskih franaka (oko 2.300 evra). Poslovično vredni Švajcarci su taj predlog ubedljivom većinom – odbili.

Ali o sličnim modelima se razmišlja i u drugim zemljama, ne samo u imućnim državama poput Finske ili Holandije, nego i u Keniji i čak Indiji. Po odvažnosti je odmah nakon Finske Kanada: u pokrajini Ontario je 2017. predviđeno da se takođe sprovede eksperiment ograničenih razmera. Osnov te inicijative je mišljenje bivšeg konzervativnog senatora Hjua Segala kojem je jednostavno dosadila večita rasprava zagovornika i protivnika takvog koncepta – jer i jedni i drugi sve tvrde samo teoretski. Senator je zato bio mišljenja da je potrebno stvari ispitati u praksi pa bez predubeđenja videti da li to funkcioniše.

Kanadski senator je zato predložio program koji će trajati tri godine. Izabrane osobe će tako dobijati 1.320 kanadska dolara mesečno (oko 930 evra), a predviđa da njime budu obuhvaćene i osobe sa invaliditetom. Oni će primati 1,820 dolara (oko 1.280 evra).

Izvor:Deutsche Welle
Previous Mnoštvo rizika za ekonomski rast u zoni evra
Next Isplata penzija uz stare lične karte omogućena do kraja januara

You might also like

Društvo 0 Comments

Kredit od EIB-a za unapređenje objekata pravosuđa u Srbiji

Ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapijeko potpisali su u ponedeljak finansijski ugovor o kreditu od 26 miliona evra za unapređenje objekata pravosudnih organa.

Lifestyle 0 Comments

Zbog ovoga su na listi najboljih poslodavaca

Milioni zaposlenih u Sjedinjenim Američkim državama zbog uslova u kojima rade, pate od bolova u leđima, što su neke kompanije primetile i odlučile da to spreče – besplatnim masažama.

Društvo 0 Comments

Beograd: Od 9. maja online prijava dece u vrtiće

Od 9. maja roditelji će moći decu u vrtić da upišu online, uz pomoć elektronske usluge nacionalnog portala e-Uprava, saopšteno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply