Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Cene akcija na azijskim berzama jutros su porasle podstaknute znacima ekonomskog oporavka u Kini.

Australijski indeks berze, S&P/ASX 200, je u plusu 1,1 odsto, južnokoreanski Kospi +,09%, indeks berze u Hong Kongu je ojačao 0,7% a šangajski Shanghai Composite 0,7 odsto.

Berza u Tokiju ne radi zbog praznika.

U fokusu ulagača je Šangajska berza, na kojoj su jutros cene akcija znatno porasle, nakon što su prošle godine zabiležile pad od 11,3 odsto, što je bio njihov najveći gubitak u poslednjih pet godina.

Raspoloženje na tržištu podigao je podatak da su u decembru prošle godine aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru porasle iznad očekivanja, pri čemu je potražnja ojačala, dok je proizvodnja dosegla najviše nivoe u skoro šest godina.

“Pre godinu dana kineska tržišta držala su ulagače na oprezu zbog znakova usporavanja rasta privrede. Ne verujem da ćemo videti reprizu toga, obzirom da je globalna ekonomija sada jača nego pre godinu dana”, kaže Jingyi Pan, strateg u IG-u.

Pozitivno na tržišta utiče i nastavak rasta cena nafte, nakon što su prošle godine skočile otprilike 50 odsto, što je bio njihov najveći rast od 2009., a zahvaljuje se odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Na američkom je tržištu cena barela porasla 0,7 odsto, na 54,07 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,6 odsto, na 57,18 dolara.

Na valutnim je tržištima u prvim danima nove godine dolar ojačao, nakon prošlonedeljne korekcije.

Juče je dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, porastao 0,5 odto, krenuvši ponovno prema najvišimnivoima u 14 godina.

Izvor:SEEBiz

Previous Tabaković : Niska inflacija i stabilan kurs dinara u 2017.
Next Mnoštvo rizika za ekonomski rast u zoni evra

You might also like

Tema dana 0 Comments

Evro, dolar, funta, jen, švajcarski franak, valute tržišta u razvoju…Šta ih čeka u naredna tri meseca?

Od intenzivnih nagađanja na koji način će se oblikovati američka politika pod rukovodstvom predsednika Trampa do egzistencijalnih pitanja Evropske unije u prepunom izbornom kalendaru u Evropi, trgovci valutama imaju zaista obimnu

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Američki optimizam podiže indekse

Na azijskim berzama su indeksi porasli drugi uzastopni dan jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata američkih kompanija, pa su trgovinske napetosti trenutno

Beogradska berza: Skroman promet, indeksi u blagom plusu

Jučerašnji trgovački dan doneo je veoma skroman promet i blagi rast tržišta akcija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply