Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Cene akcija na azijskim berzama jutros su porasle podstaknute znacima ekonomskog oporavka u Kini.

Australijski indeks berze, S&P/ASX 200, je u plusu 1,1 odsto, južnokoreanski Kospi +,09%, indeks berze u Hong Kongu je ojačao 0,7% a šangajski Shanghai Composite 0,7 odsto.

Berza u Tokiju ne radi zbog praznika.

U fokusu ulagača je Šangajska berza, na kojoj su jutros cene akcija znatno porasle, nakon što su prošle godine zabiležile pad od 11,3 odsto, što je bio njihov najveći gubitak u poslednjih pet godina.

Raspoloženje na tržištu podigao je podatak da su u decembru prošle godine aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru porasle iznad očekivanja, pri čemu je potražnja ojačala, dok je proizvodnja dosegla najviše nivoe u skoro šest godina.

“Pre godinu dana kineska tržišta držala su ulagače na oprezu zbog znakova usporavanja rasta privrede. Ne verujem da ćemo videti reprizu toga, obzirom da je globalna ekonomija sada jača nego pre godinu dana”, kaže Jingyi Pan, strateg u IG-u.

Pozitivno na tržišta utiče i nastavak rasta cena nafte, nakon što su prošle godine skočile otprilike 50 odsto, što je bio njihov najveći rast od 2009., a zahvaljuje se odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Na američkom je tržištu cena barela porasla 0,7 odsto, na 54,07 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,6 odsto, na 57,18 dolara.

Na valutnim je tržištima u prvim danima nove godine dolar ojačao, nakon prošlonedeljne korekcije.

Juče je dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, porastao 0,5 odto, krenuvši ponovno prema najvišimnivoima u 14 godina.

Izvor:SEEBiz

Previous Tabaković : Niska inflacija i stabilan kurs dinara u 2017.
Next Mnoštvo rizika za ekonomski rast u zoni evra

You might also like

Novina na Bečkoj berzi: Moguća kupovina i inostranih akcija

Ne idi dalje, kad možeš kupiti u gradu. Ovo je moto Christopha Boschana, šefa Bečke berze, koji je omogućio da se inostrane akcije mogu kupiti i na domaćoj platformi.

Da li ste i Vi među onima koji se nikada nisu oprobali na svetskoj berzi? Evo besplatne prilike!

Mesto gde se susreću ponuda i tražnja, gde oni koji imaju višak sredstava traže one kojima ta sredstva nedostaju, mesto nadanja i stremljenja, oduševljenja i razočarenja, mesto velikih potencijalnih dobitaka

Azijske berze: Oprezna trgovina

Na azijskim se berzama u ponedeljak trguje oprezno zbog anemičnih ekonomskih pokazatelja, dok je kurs dolara prema jenu pao na novi najniži nivo u 17 meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply