Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Cene akcija na azijskim berzama jutros su porasle podstaknute znacima ekonomskog oporavka u Kini.

Australijski indeks berze, S&P/ASX 200, je u plusu 1,1 odsto, južnokoreanski Kospi +,09%, indeks berze u Hong Kongu je ojačao 0,7% a šangajski Shanghai Composite 0,7 odsto.

Berza u Tokiju ne radi zbog praznika.

U fokusu ulagača je Šangajska berza, na kojoj su jutros cene akcija znatno porasle, nakon što su prošle godine zabiležile pad od 11,3 odsto, što je bio njihov najveći gubitak u poslednjih pet godina.

Raspoloženje na tržištu podigao je podatak da su u decembru prošle godine aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru porasle iznad očekivanja, pri čemu je potražnja ojačala, dok je proizvodnja dosegla najviše nivoe u skoro šest godina.

“Pre godinu dana kineska tržišta držala su ulagače na oprezu zbog znakova usporavanja rasta privrede. Ne verujem da ćemo videti reprizu toga, obzirom da je globalna ekonomija sada jača nego pre godinu dana”, kaže Jingyi Pan, strateg u IG-u.

Pozitivno na tržišta utiče i nastavak rasta cena nafte, nakon što su prošle godine skočile otprilike 50 odsto, što je bio njihov najveći rast od 2009., a zahvaljuje se odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Na američkom je tržištu cena barela porasla 0,7 odsto, na 54,07 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,6 odsto, na 57,18 dolara.

Na valutnim je tržištima u prvim danima nove godine dolar ojačao, nakon prošlonedeljne korekcije.

Juče je dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, porastao 0,5 odto, krenuvši ponovno prema najvišimnivoima u 14 godina.

Izvor:SEEBiz

Previous Tabaković : Niska inflacija i stabilan kurs dinara u 2017.
Next Mnoštvo rizika za ekonomski rast u zoni evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Berze porasle, novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući rastu cena nafte i akcija u tehnološkom sektoru nakon

Azijske berze: Oprezna trgovina, većina indeksa u padu

Na azijskim berzama se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni da znatnije menjaju pozicije uoči sednice čelnika američke centralne banke, dok podršku tržištima pružaju novi rekordi na Wall Streetu.

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Nakon tri dana rasta cena akcija, na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni da rizikuju uoči odluke američke centralne banke o kamatnim stopama, dok je dolar stabilan.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply