Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji, najbolji učinak ostvario paladijum

Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji, najbolji učinak ostvario paladijum

Spot cena zlata na kraju 2016. godine iznosila je 1.150,50 dolara po unci, što je oko 8,5 odsto veća cena nego na početku godine.

Foto:Finanzen.net

Foto:Finanzen.net

U prvoj polovini 2016.godine, investitori su više ulagali u zlato zbog zabrinutosti oko rasta globalne privrede, opreznog pristupa američke centralne banke po pitanju povećanja kamatnih stopa i referenduma u Velikoj britaniji o članstvu u EU. Do kraja juna zlato je u odnosu na početak januara bila na dobitku oko 21 odsto.

Cena zlata je najviše pala nakon američkih predsedničkih izbora 8. novembra i pobede Donalda Trampa, koji je obećao da će većom potrošnjom i smanjenjem poreza ubrzati ekonomski rast, zbog čega su investitori postali skloniji riziku.

Cena zlata je zabeležila najniži nivo u 10 meseci 15. decembra, nakon odluke Federalnih rezervi da poveća kamatne stope za 0,25 odsto ,u rasponu od 0,50% do 0,75 odsto. Pri tom je američka centralna banka nagovestila još tri povećanja u ovoj godini.

Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na rast dolara i prinosa na obveznica, koje donose zaradu. S druge strane zlato, kao i sva roba koja se obračunava u dolarima, postaje skuplje za imaoce drugih valuta što, uz oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga, smanjuje tražnju.

“U 2017. godini mogli bi biti svedoci daljnjeg slabljenja cene zlata, zbog tri projektovana povećanja kamnatnih stopa Fed-a, što bi dovelo do jačanja dolara”, smatra Peter Fertig, osnivač “Quantitative Commodity Research”i dodaje, “Međutim, neke geopolitičke neizvesnosti mogle bi pozitivno uticati na zlato”.

Poslednja tri dana decembra cena zlata je rasla, pa je na nedeljnom nivou plemeniti metal bio na dobitku, prekinuvši tako sedmonedeljni negativni niz.

“Investitori grade pozicije u zlatu, prvenstveno jer se smatra da će berze pogoditi neke turbulencije. Najveća opasnost dolazi iz Evrope” , kaže Jeffrey Sica, direktor Odeljena investicija u “Sica Wealth Management”.

Investitori se, piše “Bloomberg”, spremaju za iznenađenja u 2017. godini zbog antiestablišment revolucije širom Evrope i približavanja izbora u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj.

Zlato se smatra zaštitom od geopolitičkih rizika

Foto:Born2Invest

Foto:Born2Invest

I drugi plemeniti metali su zatvorili prošlu godinu u pozitivnoj teritoriji, pri čemu je paladijum ostvario najbolji učinak, zaradivši 21 odsto. Na kraju godine cena unce paladijum je iznosila 680,75 dolara. Primarna upotreba paladijuma je u auto industriji u proizvodnji katalizatora, a njegova potrošnja u ove svrhe čini oko 75% od procenjene globalne tražnje, zbog čega ova roba ima koristi od rasta tržišta automobila u Kini i SAD.

Platina je tokom prošle godine porasla nešto više od 1 odsto, i 31. decembra cena joj je iznosila 898,55 dolar. Međutim to je prvi dobitak ovog metala u poslednje četiri godine.

Razlika cene paladijuma i platine je najniža u skoro 15 godina. U jednom trenutku, razlika cena ova dva plemenita metala se u decembru snizila na oko 141 dolar.

Za srebro je protekla godina bila najbolja od 2010. Na kraju godine cena unce srebra je iznosila 15,92 dolara, što predstavlja rast od 15 odsto, na godišnjem nivou.

Izvor:Agencije
Previous U Srbiji novi uslovi za odlazak u penziju
Next Mnogo novih poslova za građevinare, Vlada Srbije ulaže milijardu evra u infrastrukturu

You might also like

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq blizu rekorda, podaci sa tržišta nekretnina pogurali akcije

U utorak su akcije na američkoj berzi zatvorile u pozitivnoj teritoriji zbog optimističnih podataka o prodaji novih kuća u SAD i veće od očekivanja pretkretnice u evropskom privatnom sektoru.

Dinar srušio rekord, u ponedeljak srednji kurs 118,0377

Dinar će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru kao u petak i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0377 dinara za evro.

Azijske berze: Investitori suzdržani u očekivanju poteza BoE

Azijske berze su porasle četvrti dan zaredom jer ulagači očekuju da Britanska centralna banka (BoE) smanji kamatne stope u nameri da spreči recesiju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply