Ruska rublja pobednik na valutnim tržištima, stručnjaci predviđaju rast i u 2017. godini

Ruska rublja pobednik na valutnim tržištima, stručnjaci predviđaju rast i u 2017. godini

Vrednost ruske rublje u 2016. godini porasla je 20,1% prema američkom dolaru, a 24,7 odsto u odnosu na evro.

Trgovanje u protekloj godini rublja je zatvorila na nivou 61,27 rubalja za dolar, i 64,52 rubalja za evro.

Na kraju 2015. godine kurs rublje je iznosio 73,59 rubalja za dolar i 80,43 rubalja za evro.

Ruski analitičari očekuju da će rublja jačati i u 2017. godini i te svoje prognoze potkrepljuju sa više argumenata.

Prvo, posle dogovora OPEC-a i drugih zemalja proizvođača nafte, cena nafte se stabilizovala a očekuje se i rast cena „crnog zlata“, što će pozitivno uticati na vrednost rublje. Drugo, ruska privreda se adaptirala na situaciju i počela je da pokazuje rast, na primer industrijska i poljoprivredna proizvodnja beleže rast, a analitičari su uvereni da će taj trend biti i nastavljen.

Osim toga, kurs rublje se više ne nalazi u direktnoj zavisnosti od cena nafte. Na njega utiču i drugi faktori — odluke Federalnih rezervi koje će, kako se očekuje, podići kamatnu stopu.

Foto: rt.com

Foto: rt.com

Glavni faktor koji utiče na rusku nacionalnu valutu svakako je cena nafte. Stoga ako cena nafte bude fiksirana i kurs rublje će biti stabilan. Početkom 2017. trebalo bi da stupi na snagu Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte i to će se, svakako, pozitivno odraziti na kurs rublje. Podsetiću da su se proizvođači nafte, na čelu sa OCEK-om, dogovorili da smanje proizvodnju „crnog zlata“ za 1,2 miliona barela dnevno, na 32,5 miliona barela. Ali trebalo bi imati u vidu da i drugi faktori utiču na kurs nacionalne valute, uključujući naravno i Savezne rezerve SAD. Ako potezi koje budu povlačili budu usmereni na povećanje referentne kamatne stope, tada će biti manje novca, jer će u tom slučaju vrednost dolara porasti. Ovde važi pravilo: dolar više — rublja niže. Međutim, niz faktora ukazuje na to da će rublja 2017. godine biti u boljem položaju nego u 2016, ili će, u krajnjem slučaju, biti stabilna. Podršku rublji daće i plaćanja poreza u januaru, jer će u tom periodu nacionalne kompanije zbog izmirivanja tih obaveza prevesti strane valute u rublje. Potražnja za ruskom valutom će samim tim porasti, a njen kurs će ojačati“, rekao je za Sputnik Pavel Daševski, generalni direktor analitičkog portala o finansijama „Dolgi“.

Analitičari prognoziraju da će se iduće godine kurs rublje u odnosu na dolar kretati u dijapazonu od 58-65 rubalja, što će zavisiti od cene nafte, ključne stope Fed-a i Centralne banke Rusije. Važan faktor je i geopolitika, kao i slabljenja ili jačanja antiruskih sankcija.

„Sada se ruska privreda adaptirala na spoljašnje pritiske. Ako govorimo o periodu od pre dve godine, kada je počeo sankcioni rat, tada je sve bilo teško i činilo se da će sve biti loše. Međutim, sada je situacija potpuno drugačija i sada mi možemo da govorimo o stabilizaciji ekonomskih procesa. Privreda se adaptirala toj situaciji, a zajedno sa njom i rublja. Vrhunac krize je prošao, a dalje predstoji samo rast“, zaključuje Daševski.

Izvor:Agencije
Previous Savet bezbednosti UN podržao napore Rusije i Turske da se uspostavi mir u Siriji
Next Porez na imovinu u 2017.godini: Uplatnice po novim pravilima?

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Dostavljene tri ponude za Galeniku

Ponude za privatizaciju farmaceutske kompanije Galenika iz Beograda, putem strateškog partnerstva dostavila su tri ponuđača: Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijuma Frontier Pharma Limited iz

Svetske berze 0 Comments

Najvažnije stvari koje treba znati o današnjem tržištu

Kako se menjaju podaci, tako se menja i tržište sa kojim treba ići u korak.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze skočile, evro pao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, ublaživši gubitke od početka nedelje, dok jekurs evra skliznuo s najviših nivoa u tri nedelje zbog opreza ulagača uoči predsedničkih izbora

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply