Američki senator: Neće biti ‘faustovske nagodbe’ sa Putinom, udarićemo na ruski bankarski i energetski sektor

Američki senator: Neće biti ‘faustovske nagodbe’ sa Putinom, udarićemo na ruski bankarski i energetski sektor

Povodom spekulacija da bi novoizabrani američki predsednik Donald Tramp mogao ukinuti sankcije Rusiji sa namerom da poboljša odnose dve zemlje, američki senator Džon Mekejn (John McCain) je u intervjuu za ukrajinski servis RSE izjavio da se Sjedinjene Države neće “faustovski pogađati” sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Mekejn je tokom posete Kijevu, zajedno sa još dvojicom američkih senatora, rekao da bi bilo kakva moguća pogodba sa Putinom “omela i potkopala slobodu i demokratiju koje danas postoje”.

Tramp je nagovestio da želi bolje odnose sa Moskvom, šireći spekulacije da će ukinuti sankcije Moskvi uvedene zbog pripajanja Krima u martu 2014. i podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem (Lindsey Graham) rekao je da će Kongres u 2017. nastaviti akciju protiv Rusije sa više sankcija, ciljajući “energetski i bankarski sektor”, kao i “Putina i njegov unutrašnji krug”.

“Uradićemo dve stvari: idemo da zaustavimo Putina oštrijim sankcijama i bićemo od veće pomoći našim prijateljima, kao ovde u Ukrajini”, rekao je Grejem za RSE u Kijevu.

Mekejn, Grejem i demokratski senator Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar – Minesota) su naveli da u Kongresu postoji jaka podrška da se Ukrajini obezbedi “smrtonosno odbrambeno oružje”.

Na pitanje da li Tramp može priznati Krim kao deo Rusije, Grejem je izjavio da će Kongres blokirati svaki takav pokušaj.

“Predsednik to ne može sam učiniti. A razlog zbog čega će to Kongres odbiti je zbog toga što takve ideje znače podrivanje prava” objasnio je Grejem.

Mekejn je takođe pozvao na oštrije akcije protiv Moskve zbog navodne umešanosti u hakovanje Demokratske stranke pre američkih predsedničkih izbora u novembru.

“Možemo ih učiniti mnogo težim – u rasponu od putovanja do identifikovanja onih koji su bili uključeni u ovo hakovanje i posebnih organizacija. Ima mnogo strožijih mera koje trebamo preduzeti” rekao je Mekejn. “Na kraju krajeva, to je napad na SAD i napad na osnove naše demokratije.Ako uništite izbore, uništili ste demokratiju”, rekao je Mekejn.

Američki predsednik Barak Obama u četvrtak je naredio proterivanje 35 ruskih diplomata i nametanje sankcija za dve ruske obavještajne agencije zbog njihove navodne umešanosti u hakovanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče rekao da Moskva neće proterati nijednog Amerikanca iz države, optužujući američku administraciju za “neodgovornu kuhinjsku diplomatiju”.

Tramp je ranije odbacio navode CIA-e i drugih obavještajnih službi da Rusija stoji iza sajber napada. Ali je nejasno da li će nastojati poništiti Obamine akcije.

“Ako vam je teško da shvatite ko je iza ovoga, to ne govori dobro o vama. Rusi to rade širom sveta”, rekao je senator Grejemm.

Ejmi Klobučar je rekla da nisu samo SAD pogođene ruskim sajber napadima.

“Naučili smo na ovom putu, posećujući Estoniju i Litvaniju i slušajući o sajber napadima u Ukrajini, da se to dešava godinama i godinama. I to je tehnika koja bi mogla biti korištena i na francuskim ili nemačkim izborima”, kazala je Klobuchar, podsećajući na ključne izbore u Evropi u 2017. godini.

Mekejn, poznat kao kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, sa republikanskim senatorom Lindzijem Gejemom i demokratskom senatorkom Ejmi Klobučar, obilazi Estoniju, Litvaniju i Letoniju. Oni planiraju da još posete Ukrajinu, Gruziju i Crnu Goru.

Izvor: RSE
Previous Grčkog ambasadora u Brazilu ubio policajac, ljubavnik njegove supruge
Next Stočari u Srbiji od 1. januara imaju pravo na podsticaje od pet do 20.000 dinara po grlu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Turskoj nevažan eventualni prekid pristupnih pregovora EU i Ankare

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan izjavio je danas da glasanje u Evropskom parlamentu o eventualnom prekidu pristupnih pregovora EU i Ankare ništa ne znači Ankari i ponovo optužio Evropu da

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Kurdi prekrajaju mapu?

Dok vojna alijansa koju predvode trupe SAD-a napreduje u borbi protiv pripadnika Islamske države na severu Iraka, njihovi politički saveznici napreduju ka sopstvenom cilju – dobijanju federalne oblasti u novoosvojenim

Geopolitika 0 Comments

Zapadne sile traže uvođenje sankcija Damasku

Velika Britanija i Francuska pozvale su juče Ujedinjene nacije da uvedu sankcije Siriji nakon što je istraga UN utvrdila da je sirijski režim izvodio hemijskim oružjem.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply