Stratfor: Kraj ere jeftinog novca na tržištima, državna potrošnja postaje primarni motor ekonomskog rasta

Stratfor: Kraj ere jeftinog novca na tržištima, državna potrošnja postaje primarni motor ekonomskog rasta

Zaoštravanje monetarne politike u SAD i jak američki dolar će uzdrmati globalnu ekonomiju na početku 2017. godine, a najviše će biti pogođene zemlje u usponu sa visokim udelom duga denominovanim u dolarima, prognozira američka agencija Stratfor.

Među zemljama koje će jak dolar najviše ugroziti su Venecuela, Turska, Južna Afrika, Nigerija, Egipat, Čile, Brazil, Kolumbija i Indonezija, navodi agencija u svojoj prognozi ekonomskih kretanja u narednoj godini.

Pritisak na juan i uporno opadanje deviznih rezervi će, kako dodaje, istovremeno naterati Kinu da pojača kontrolu nad odlivom kapitala.

nafta3Cene sirove nafte će se, po proceni Stratfora, umereno oporaviti u 2017., delom zahvaljujući dogovoru većine vodećih proizvođača u svetu, “ali se nijedna zemlja neće u potpunosti pridržavati zahtevanog smanjenja proizvodnje nafte”.

“Tempo oporavka severnoameričke proizvodnje nafte iz škriljaca će biti primarni faktor koji će uticati na Saudijsku Arabiju u pogledu politike produžavanja i većeg rezanja proizvodnje nafte iduće godine”.

Dok će severnoameričkim proizvođačima biti potrebno vreme da odgovore na oporavak cena i da povećaju pumpanje, Saudijska Arabija, tvrdi Stratfor, zna da je znatniji rast cena nafte malo verovatan.

“To znači da će Saudijska Arabija aktivno intervenisati na tržištima u 2017, da bi zadržala ekonomiju na putu ponovnog uravnoteženja isporuka, posebno u svetlu plana prodaje 5,0 odsto akcija u nacionalnom naftnom gigantu Aramku 2018. godine”.

Više cene nafte će doneti olakšanje proizvođačima “crnog zlata” u svetu, ali ono može biti premalo i prekasno za zemlju poput ekonomski posrnule Venecuele, smatra agencija sa sedištem u teksaškom gradu Ostinu.

“Pretnja od bankrota koji se nazire i oštro smanjenje uvoza osnovnih proizvoda zarad otplate duga, pokretaće socijalne nemire u Venecueli i otkriti već duboki razdor među pripadnicima vladajuće stranke i oružanih snaga”.

Razvijena tržista će takođe zabeležiti značajnu promenu u 2017., koja će biti godina u kojoj se vraća inflacija, predviđa Stratfor i dodaje da će to biti razlog da centralne banke napuste nekonvencionalne politike i da se late mera monetarnog zaoštravanja.

Foto:www.c.o0bg.com

Foto:www.c.o0bg.com

“Primiču se kraju dani kada su centralne banke plavile tržišta s gotovinom. Teret će sada pasti na zvaničnike koji kreiraju fiskalnu politiku, a državna potrošnja će zameniti štampanje novca kao primarni motor ekonomskog rasta”.

Tržišta, koja su u poslednje vreme bila mirna i stabilizovana, što se duguje obilnoj likvidnosti i mlakom reagovanju na političke nemire, biće mnogo nestabilnija u 2017. Na sve pometnje u 2017. godini, od pretnji evrozoni do moguće eskalacije trgovinskih svađa, investitori bi mogli dramatično da reaguju, upozorava se u prognozi i predviđa da bi značajno ljuljanje cena aktiva, kakvo je zabeleženo u prva dva meseca 2016, lako moglo da se ponovi u više epizoda tokom 2017.

“Sjedinjene Države se povlače iz svojih globalnih trgovinskih inicijativa, dok Velika Britanija, veliki zagovornik slobodne trgovine, gubi uticaj u Evropi u kojoj narasta protekcionizam”, piše Stratfor.

Globalni rast trgovine će, kako ocenjuje, verovatno ostati napregnut u ukupnom poretku, dok će u izvozno zavisnim zemljama, poput Kine i Meksika, jačati motivacija da sačuvaju svoje odnose s dobavljačima i da traže nova tržišta. Nastaviće se trend zamene većih trgovinskih sporazuma manjim, neambicioznijim, sklopljenim između pojedinačnih zemalja i blokova.

Put svetske ekonomije u 2017. će biti džombast, a Indija će biti ključna studija slučaja za druge zemlje, kako razvijene tako i za nerazvijene, zbog svoje efikasnosti i prednosti koje pruža dekriminalizovana ekonomija bezgotovinskog plaćanja (cashleš), i koja ima sve više tehnologija na raspolaganju da se bavi mogućnostima, zaključuje Stratfor.

Izvor:Tanjug
Previous Rusija: Inflacija na najnižem nivou od raspada SSSR-a
Next Republika Srpska objavila svoje rezultate popisa stanovništva

You might also like

Najvažnije vesti 4 Comments

Yellen još nije spremna da menja taktiku

U prvom komentaru od kada je Fed odlučio da zadrži kamatne stope na istom nivou, Janet Yellen je rekla da banka treba da nastavi opreznu politiku podizanja kamatnih stopa.

Makroekonomija 0 Comments

Italijanska ekonomija će sve više kaskati za ostatkom evrozone

Italija će sve više zaostajati za ostalim ekonomijama evrozone ukoliko se njeni slabi izgledi za rastom drastično ne poboljšaju, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u redovnom izveštaju.

Društvo 0 Comments

Unija poslodavaca: Na čelo ministarstava postaviti eksperte

Nova Vlada bi trebalo da ima više eksperata na ministarskim funkcijama jer mogu da daju veći doprinos, kazao je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply