Stratfor: Kraj ere jeftinog novca na tržištima, državna potrošnja postaje primarni motor ekonomskog rasta

Stratfor: Kraj ere jeftinog novca na tržištima, državna potrošnja postaje primarni motor ekonomskog rasta

Zaoštravanje monetarne politike u SAD i jak američki dolar će uzdrmati globalnu ekonomiju na početku 2017. godine, a najviše će biti pogođene zemlje u usponu sa visokim udelom duga denominovanim u dolarima, prognozira američka agencija Stratfor.

Među zemljama koje će jak dolar najviše ugroziti su Venecuela, Turska, Južna Afrika, Nigerija, Egipat, Čile, Brazil, Kolumbija i Indonezija, navodi agencija u svojoj prognozi ekonomskih kretanja u narednoj godini.

Pritisak na juan i uporno opadanje deviznih rezervi će, kako dodaje, istovremeno naterati Kinu da pojača kontrolu nad odlivom kapitala.

nafta3Cene sirove nafte će se, po proceni Stratfora, umereno oporaviti u 2017., delom zahvaljujući dogovoru većine vodećih proizvođača u svetu, “ali se nijedna zemlja neće u potpunosti pridržavati zahtevanog smanjenja proizvodnje nafte”.

“Tempo oporavka severnoameričke proizvodnje nafte iz škriljaca će biti primarni faktor koji će uticati na Saudijsku Arabiju u pogledu politike produžavanja i većeg rezanja proizvodnje nafte iduće godine”.

Dok će severnoameričkim proizvođačima biti potrebno vreme da odgovore na oporavak cena i da povećaju pumpanje, Saudijska Arabija, tvrdi Stratfor, zna da je znatniji rast cena nafte malo verovatan.

“To znači da će Saudijska Arabija aktivno intervenisati na tržištima u 2017, da bi zadržala ekonomiju na putu ponovnog uravnoteženja isporuka, posebno u svetlu plana prodaje 5,0 odsto akcija u nacionalnom naftnom gigantu Aramku 2018. godine”.

Više cene nafte će doneti olakšanje proizvođačima “crnog zlata” u svetu, ali ono može biti premalo i prekasno za zemlju poput ekonomski posrnule Venecuele, smatra agencija sa sedištem u teksaškom gradu Ostinu.

“Pretnja od bankrota koji se nazire i oštro smanjenje uvoza osnovnih proizvoda zarad otplate duga, pokretaće socijalne nemire u Venecueli i otkriti već duboki razdor među pripadnicima vladajuće stranke i oružanih snaga”.

Razvijena tržista će takođe zabeležiti značajnu promenu u 2017., koja će biti godina u kojoj se vraća inflacija, predviđa Stratfor i dodaje da će to biti razlog da centralne banke napuste nekonvencionalne politike i da se late mera monetarnog zaoštravanja.

Foto:www.c.o0bg.com

Foto:www.c.o0bg.com

“Primiču se kraju dani kada su centralne banke plavile tržišta s gotovinom. Teret će sada pasti na zvaničnike koji kreiraju fiskalnu politiku, a državna potrošnja će zameniti štampanje novca kao primarni motor ekonomskog rasta”.

Tržišta, koja su u poslednje vreme bila mirna i stabilizovana, što se duguje obilnoj likvidnosti i mlakom reagovanju na političke nemire, biće mnogo nestabilnija u 2017. Na sve pometnje u 2017. godini, od pretnji evrozoni do moguće eskalacije trgovinskih svađa, investitori bi mogli dramatično da reaguju, upozorava se u prognozi i predviđa da bi značajno ljuljanje cena aktiva, kakvo je zabeleženo u prva dva meseca 2016, lako moglo da se ponovi u više epizoda tokom 2017.

“Sjedinjene Države se povlače iz svojih globalnih trgovinskih inicijativa, dok Velika Britanija, veliki zagovornik slobodne trgovine, gubi uticaj u Evropi u kojoj narasta protekcionizam”, piše Stratfor.

Globalni rast trgovine će, kako ocenjuje, verovatno ostati napregnut u ukupnom poretku, dok će u izvozno zavisnim zemljama, poput Kine i Meksika, jačati motivacija da sačuvaju svoje odnose s dobavljačima i da traže nova tržišta. Nastaviće se trend zamene većih trgovinskih sporazuma manjim, neambicioznijim, sklopljenim između pojedinačnih zemalja i blokova.

Put svetske ekonomije u 2017. će biti džombast, a Indija će biti ključna studija slučaja za druge zemlje, kako razvijene tako i za nerazvijene, zbog svoje efikasnosti i prednosti koje pruža dekriminalizovana ekonomija bezgotovinskog plaćanja (cashleš), i koja ima sve više tehnologija na raspolaganju da se bavi mogućnostima, zaključuje Stratfor.

Izvor:Tanjug
Previous Rusija: Inflacija na najnižem nivou od raspada SSSR-a
Next Republika Srpska objavila svoje rezultate popisa stanovništva

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Arapi prave presedan uvođenjem PDV-a

Nakon skupih vojnih pohoda i pada cena nafte u svetu, savet za saradnju u Zalivu, labava federacija Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina, Omana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pristao je da

Banke i finansije 0 Comments

Devizne rezerve NBS povećane za 27,3 miliona evra u junu

Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u junu za 27,3 miliona evra i na kraju meseca su iznosile 9,29 milijardi evra evra, saopštila je centralna banka.

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Tržište postaje sve ushićenije – da li će centralne banke reagovati?

Nemojte se nadati da će Yellen namignuti da Fed ne odobrava globalni procvat rizične aktive. Ipak, obratite pažnju na finansijska tržišta ukoliko se to desi, ističe u najnovijoj analizi za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply