Rusija neće odgovoriti na “provokacije”, Putin pozvao američke diplomate na novogodišnje i božićne zabave u Kremlju

Rusija neće odgovoriti na “provokacije”, Putin pozvao američke diplomate na novogodišnje i božićne zabave u Kremlju

Moskva neće proterati američke diplomate kao odgovor na sankcije Vašingtona, odlučio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je time odbio predlog ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergej Lavrov da se protera 35 američkih diplomata, ali i rekao da Moskva zadržava pravo da preduzme protivmere na nove sankcije Vašingtona Rusiji i proterivanje ruskih diplomata, preneo je Tass.

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama juče je potpisao dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog mešanja u američke predsedničke izbore i naložio proterivanje 35 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Vašingtonu i konzulata u San Francisku, dajući im rok od 72 časa da sa porodicama napuste SAD.

Lavrov je rekao da Moskva neće ostati bez odgovora na nove sankcije SAD Rusiji zbog navodnog hakovanja sajtova i imejlova američke Demokratske partije i dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova predložilo Putinu da 31 zaposlenog u ambasadi SAD u Moskvi i četiri radnika američkog konzulata u Sankt Peterburgu proglasi za “persone non grata”.

Putin je, međutim, odlučio da se ne proteruju američke diplomate kao odgovor na sankcije Vašingtona.

“Ruske diplomate koje se vraćaju kući provešće novogodišnje praznike sa svojim rođacima i najmilijima. Kod kuće. Nećemo stvarati probleme diplomatama SAD. Nikoga nećemo proterati”, naveo je Putin u saopštenju Kremlja.

Putin je rekao da Rusija neće sprečavati porodice američkih diplomata da koriste uobičajena mesta za odmor i zabavu u Rusiji i pozvao svu decu američkih diplomata na novogodišnje i božićne zabave u Kremlju.

“Smatramo nove neprijateljske korake odlazeče administracije SAD provokativnim s ciljem da dalje podriju odnose Rusija-SAD”, rekao je Putin i ocenio da su te mere protivne “temeljnim interesima” naroda dve države.

On je rekao da mere SAD protiv Rusije ne štete samo bilateralnim odnosima, već i svetu u celini.

“S obzirom na specijalnu odgovornost Rusije i SAD u očuvanju globalne bezbednosti, ovo nanosi štetu celom kompleksu međunarodnih odnosa”, rekao je Putin.

Putin je čestitao Novu godinu odlazećem predsedniku Obami i novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu.

“Za žaljenje je što je administracija predsednika SAD Obame završava rad na ovaj način, ali, ipak, čestitam njemu i njegovoj porodici Novu godinu”, naveo je Putin u saopštenju i dodao: “Čestitam takodje novoizabranom predsedniku Trampu i celom američkom narodu”.

Izvor:Beta
Previous Republika Srpska objavila svoje rezultate popisa stanovništva
Next Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.

Najvažnije vesti 0 Comments

Nebojša Katić: Uvek će biti država koje ne misle dalje od ponedeljka

Finansijski konsultant Nebojša Katić u svom poslednjem blogu piše o važnostima osnovnih resursa i načinu na koji zemlje koje imaju novca rešavaju njihov nedostatak. Sreća da i Srbija prepoznaje ove

Geopolitika 0 Comments

Sirija optužila Izrael za raketiranje okoline Damaska

Sirija je optužila Izrael da je ispalio rakete koje su pale u blizini glavnog vojnog aerodroma zapadno od Damaska i zapretila da će zbog toga snositi posledice, ne precizirajući tačno

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply