Rusija: Inflacija na najnižem nivou od raspada SSSR-a

Rusija: Inflacija na najnižem nivou od raspada SSSR-a

Danas objavljene preliminarne procene ruske nacionalne statističke agencije Rosstat pokazale su da je inflacija u Rusiji ove godine pala na 5,4 odsto, što je najniži godišnji nivo od kolapsa Sovjetskog Saveza pre četvrt veka.

Rosstat je saopštio i da su potrošačke cene porasle za 0,4 odsto u decembru u odnosu na novembar, što je jednako stopi rasta iz prethodna dva meseca, prenosi agencija France presse.

Prethodni rekord po pitanju najniže godišnje inflacije zabeležen je 2011. godine, kada su potrošačke cene porasle za 6,1 odsto.

Inflacija u Rusiji je, kako navodi AFP, znatno usporila u 2016. godini sa 12,9 odsto registrovanih prošle godine, što je donelo izvestan predah potrošačima pogođenim visokim cenama hrane i drugih proizvoda.

Pad cena nafte i zapadne sankcije prouzrokovali su pad vrednosti rublje u 2014. i 2015. godini, što je drastično poskupelo uvoz potrošačke robe, navodi AFP.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Danska zvanično ukida čekove
Next Stratfor: Kraj ere jeftinog novca na tržištima, državna potrošnja postaje primarni motor ekonomskog rasta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

EU: Davanje statusa tržišne ekonomije Kini je “neodrživo”

Evropska unija je saopštila da bi odluka o dodeli statusa tržišne ekonomije Kini u okviru Svetske trgovinske organizacije bila neodrživa, zbog potencijalnog gubitka radnih mesta u Evropi, naročito u sektoru

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Inflacija u srednjem roku očekivana na nivou od 3-3,5%

Prema rezultatima oktobarske ankete, kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%).

Najvažnije vesti 0 Comments

Sporazumom sa MMF-om Srbija se obavezala na brojne tendere

Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija je toj finansijskoj instituciji obećala brojne tendere, poput tendera za PKB, “Petrohemiju”, MSK i za Komercijalnu banku, a obavezala se i na moguće

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply