Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pregled dešavanja na svetskim tržištima kapitala “Bloomberg” počinje konstatacijom da se za godinu koja prolazi može reći mnogo toga, ali ne i da je bila mirna za investitore.

“Ova je godina bila podjednako, puna padova i uspeha”, ocenjuje američka agencija sumirajući rezultate globalne aktive u 2016.godini.

Valute

Ovo je bila posebno loša godina za valutu koja se zove “funta”. Egipatska verzija je imala najgori učinak u 2016. dok se država se bori sa nedostatkom dolara, preduzimajući dramatične korake kako bi stabilizovala ekonomiju, strahujući i od socijalnih nemira.

Britanska valuta je nakon Brexita doživela pad od kojeg nikako da se oporavi, zabeleživši najgori učinak među vodećim svetskim valutama..

S druge strane, digitalna valuta, bitcoin, je imala najbolji učinak u ovoj godini, sa rastom za više od 100 odsto.

Kontrola kapitala u Kini i galama o izolacionističkoj politici u Velikoj Britaniji i SAD, podstakle su interes za alternativnom valutom, navodi Bloomberg.

Kad su u pitanju valute koje izdaje vlada ili centralna banka, ruska rublja je, podstaknuta rastom na tržištu nafte, imala najbolji učinak.

Valute sa najboljim i najgorim učinkom u 2016. godini (Izvor: Bloomberg(

Valute sa najboljim i najgorim učinkom u 2016. godini (Izvor: Bloomberg)

Indeksi berze

Uprkos nedavnoj nesigurnosti, brazilski indeks akcija Ibovespa je sa najboljim performansima u 2016. Razlog leži u nadanjima investitora da će predsednik Mišel Temer, koji je preuzeo dužnost nakon smene Dilme Rusef (Dilma Roussef) krajem avgusta, izvesti zemlju iz najgore recesije u ovom veku i stabilizovati političke prilike u zemlji.

Nigerijska berza se, među svetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh..

Glavni indeksi berye sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Glavni indeksi berze sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Roba

Za razliku od 2015., u ovoj je godini teško naći robu sa minusnim saldom, ocenjuje Bloomberg. Po izuzetnim učincima izdvaja se prirodni gas, sa rastom preko 60 odsto, a meteorološki izveštaji o početku veoma hladne zime u januaru, poslaće ga na nove visine.

Uprkos turbulentnim dešavanjima, nafta se povratila zaradivši više od 50 odsto u ovoj godini.

Najgore su prošli poljoprivrednici. Cena pšenice je u 2016. godini pala 13%, a kukuruza 1,6 odsto.

b-nafta

b-m

b-a

Obveznice

Obveznice Venecuele su bile među najboljim investicijama, što je, kako komentariše Bloomberg, pomalo iznenađujuće, obzirom na velike finansijske probleme i socijalne nemire koji potresaju državu. Verovatni razlog su spekulacije da vlada razmatra mogućnost nagodbe oko dospevanja duga. Veliki dug dospeva na naplatu u 2017., a neke rate su već ostale nepodmirene.

Udari inflacije i dužnička kriza svrstali su vrednosne papire Mozambika među najgore, zaključuje američka agencija.

Državne obveznice sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Državne obveznice sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

 

Izvor:Bloomberg

 

Previous Rusija neće odgovoriti na "provokacije", Putin pozvao američke diplomate na novogodišnje i božićne zabave u Kremlju
Next Beogradska berza: Belex porastao 11,4 odsto za godinu dana

You might also like

Tema dana 0 Comments

Aleksandar Vučić: Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da vlada Srbije koju je predložila Ana Brnabić nastavi da radi dobar posao.

Grčka podstakla rast akcija na evropskim berzama, nafta iznad 45 dolara, raste vrednost američke valute

Napredak u rešavanju grčke dužničke krize, rast cena nafte i bolji od očekivanih poslovni rezultati nekih kompanija u utorak su podstakli rast cena akcija na evropskim berzama.

Evropske berze oslabile, ulagači na oprezu uoči sastanka G20

Evropski berzanski indeksi u ponedeljak su oslabili zbog opreznog trgovanja i većeg zazora ulagača od rizika nakon što finansijski čelnici grupe G20 na samitu proteklog vikenda nisu postigli kompromis kojim bi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply