Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pregled dešavanja na svetskim tržištima kapitala “Bloomberg” počinje konstatacijom da se za godinu koja prolazi može reći mnogo toga, ali ne i da je bila mirna za investitore.

“Ova je godina bila podjednako, puna padova i uspeha”, ocenjuje američka agencija sumirajući rezultate globalne aktive u 2016.godini.

Valute

Ovo je bila posebno loša godina za valutu koja se zove “funta”. Egipatska verzija je imala najgori učinak u 2016. dok se država se bori sa nedostatkom dolara, preduzimajući dramatične korake kako bi stabilizovala ekonomiju, strahujući i od socijalnih nemira.

Britanska valuta je nakon Brexita doživela pad od kojeg nikako da se oporavi, zabeleživši najgori učinak među vodećim svetskim valutama..

S druge strane, digitalna valuta, bitcoin, je imala najbolji učinak u ovoj godini, sa rastom za više od 100 odsto.

Kontrola kapitala u Kini i galama o izolacionističkoj politici u Velikoj Britaniji i SAD, podstakle su interes za alternativnom valutom, navodi Bloomberg.

Kad su u pitanju valute koje izdaje vlada ili centralna banka, ruska rublja je, podstaknuta rastom na tržištu nafte, imala najbolji učinak.

Valute sa najboljim i najgorim učinkom u 2016. godini (Izvor: Bloomberg(

Valute sa najboljim i najgorim učinkom u 2016. godini (Izvor: Bloomberg)

Indeksi berze

Uprkos nedavnoj nesigurnosti, brazilski indeks akcija Ibovespa je sa najboljim performansima u 2016. Razlog leži u nadanjima investitora da će predsednik Mišel Temer, koji je preuzeo dužnost nakon smene Dilme Rusef (Dilma Roussef) krajem avgusta, izvesti zemlju iz najgore recesije u ovom veku i stabilizovati političke prilike u zemlji.

Nigerijska berza se, među svetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh..

Glavni indeksi berye sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Glavni indeksi berze sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Roba

Za razliku od 2015., u ovoj je godini teško naći robu sa minusnim saldom, ocenjuje Bloomberg. Po izuzetnim učincima izdvaja se prirodni gas, sa rastom preko 60 odsto, a meteorološki izveštaji o početku veoma hladne zime u januaru, poslaće ga na nove visine.

Uprkos turbulentnim dešavanjima, nafta se povratila zaradivši više od 50 odsto u ovoj godini.

Najgore su prošli poljoprivrednici. Cena pšenice je u 2016. godini pala 13%, a kukuruza 1,6 odsto.

b-nafta

b-m

b-a

Obveznice

Obveznice Venecuele su bile među najboljim investicijama, što je, kako komentariše Bloomberg, pomalo iznenađujuće, obzirom na velike finansijske probleme i socijalne nemire koji potresaju državu. Verovatni razlog su spekulacije da vlada razmatra mogućnost nagodbe oko dospevanja duga. Veliki dug dospeva na naplatu u 2017., a neke rate su već ostale nepodmirene.

Udari inflacije i dužnička kriza svrstali su vrednosne papire Mozambika među najgore, zaključuje američka agencija.

Državne obveznice sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Državne obveznice sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

 

Izvor:Bloomberg

 

Previous Rusija neće odgovoriti na "provokacije", Putin pozvao američke diplomate na novogodišnje i božićne zabave u Kremlju
Next Beogradska berza: Belex porastao 11,4 odsto za godinu dana

You might also like

Imlek i zvanično napustio Beogradsku berzu

Nakon što je nedavno, od strane većinskog vlasnika, sproveden prinudni otkup akcija Imleka po ceni od 5.829 dinara, ova kompanija je i zvanično napustila Beogradsku berzu.

Cene nafte porasla više od 2 odsto nakon izveštaja OPEC-a

Cene nafte porasle su u utorak više od 2 odsto nakon mesečnog izveštaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u kojem se predviđa rast potražnje i manji obim proizvodnje u narednoj

Najvažnije vesti 0 Comments

Svetske berze: Cene akcija porasle u prvoj nedelji nove godine

Cene akcija na svetskim berzama su porasle u prvoj nedelji 2017. godine, a najviše na Wall Street-u, koji je u zamahu još od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply