Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pobednici i gubitnici na svetskim tržištima u 2016. godini

Pregled dešavanja na svetskim tržištima kapitala “Bloomberg” počinje konstatacijom da se za godinu koja prolazi može reći mnogo toga, ali ne i da je bila mirna za investitore.

“Ova je godina bila podjednako, puna padova i uspeha”, ocenjuje američka agencija sumirajući rezultate globalne aktive u 2016.godini.

Valute

Ovo je bila posebno loša godina za valutu koja se zove “funta”. Egipatska verzija je imala najgori učinak u 2016. dok se država se bori sa nedostatkom dolara, preduzimajući dramatične korake kako bi stabilizovala ekonomiju, strahujući i od socijalnih nemira.

Britanska valuta je nakon Brexita doživela pad od kojeg nikako da se oporavi, zabeleživši najgori učinak među vodećim svetskim valutama..

S druge strane, digitalna valuta, bitcoin, je imala najbolji učinak u ovoj godini, sa rastom za više od 100 odsto.

Kontrola kapitala u Kini i galama o izolacionističkoj politici u Velikoj Britaniji i SAD, podstakle su interes za alternativnom valutom, navodi Bloomberg.

Kad su u pitanju valute koje izdaje vlada ili centralna banka, ruska rublja je, podstaknuta rastom na tržištu nafte, imala najbolji učinak.

Valute sa najboljim i najgorim učinkom u 2016. godini (Izvor: Bloomberg(

Valute sa najboljim i najgorim učinkom u 2016. godini (Izvor: Bloomberg)

Indeksi berze

Uprkos nedavnoj nesigurnosti, brazilski indeks akcija Ibovespa je sa najboljim performansima u 2016. Razlog leži u nadanjima investitora da će predsednik Mišel Temer, koji je preuzeo dužnost nakon smene Dilme Rusef (Dilma Roussef) krajem avgusta, izvesti zemlju iz najgore recesije u ovom veku i stabilizovati političke prilike u zemlji.

Nigerijska berza se, među svetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh..

Glavni indeksi berye sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Glavni indeksi berze sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Roba

Za razliku od 2015., u ovoj je godini teško naći robu sa minusnim saldom, ocenjuje Bloomberg. Po izuzetnim učincima izdvaja se prirodni gas, sa rastom preko 60 odsto, a meteorološki izveštaji o početku veoma hladne zime u januaru, poslaće ga na nove visine.

Uprkos turbulentnim dešavanjima, nafta se povratila zaradivši više od 50 odsto u ovoj godini.

Najgore su prošli poljoprivrednici. Cena pšenice je u 2016. godini pala 13%, a kukuruza 1,6 odsto.

b-nafta

b-m

b-a

Obveznice

Obveznice Venecuele su bile među najboljim investicijama, što je, kako komentariše Bloomberg, pomalo iznenađujuće, obzirom na velike finansijske probleme i socijalne nemire koji potresaju državu. Verovatni razlog su spekulacije da vlada razmatra mogućnost nagodbe oko dospevanja duga. Veliki dug dospeva na naplatu u 2017., a neke rate su već ostale nepodmirene.

Udari inflacije i dužnička kriza svrstali su vrednosne papire Mozambika među najgore, zaključuje američka agencija.

Državne obveznice sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

Državne obveznice sa najboljim i najgorim performansima u 2016. godini (Izvor:Bloomberg)

 

Izvor:Bloomberg

 

Previous Rusija neće odgovoriti na "provokacije", Putin pozvao američke diplomate na novogodišnje i božićne zabave u Kremlju
Next Beogradska berza: Belex porastao 11,4 odsto za godinu dana

You might also like

Industrija 0 Comments

Propala privatizacije Galenike, Ministarstvo privrede najavilo novi model

Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva predložila je danas Vladi Srbije da se postupak privatizacije beogradske farmaceutske kompanije Galenika modelom strateškog partnerstva proglasi neuspešnim, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

Dinar ojačao, NBS danas kupila 30 miliona evra

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,2368 dinara za jedan evro

Svetske berze 0 Comments

Rusija pušta u promet sopstvenu kriptovalutu — kriptorublju

Rusija će pustiti u promet sopstvenu kriptovalutu — kriptorublju, saopštio je ministar za telekomunikacije Nikolaj Nikiforov na zatvorenoj sednici sa članovima Moskovskog kluba.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply