Za obnovu vrtića kredit od 50 miliona dolara

Za obnovu vrtića kredit od 50 miliona dolara

Ministar prosvete Šarčević najavio je početak korišćenja kredita Svetske banke od 50 miliona dolara koji će se koristiti za rad na mreži predškolskih ustanova.

“Rana pismenost je jako važna kategorija, da roditelji i svi drugi shvate da je to važno za napredovanje deteta za zdravu i pismenu naciju. To je ogroman posao na planu gradnje, obuke, planova i programa, kao i zakona, gde nastojimo da ceo proces ima sistemski tok”, kazao je ministar Šarčević prilikom obilaska vrtića “Skadarlija”.

Šarčević je naveo da imamo dosta praznog prostora u školama zbog slabog nataliteta, ali i nerešen problem u srednjim školama i fakultetima.

“Pokušali smo u jednom cugu najpre sa Beogradom to da rešavamo i uspeli da rešimo. Tu smo uštedeli pare tako da 50 miliona ne odlazi samo na gradnju”, naveo je ministar.

Deo sredstava, kako je istakao, otići će na opremu, a deo na obuku ljudi.

Govoreći o finansiranju predškolskog obrazovanja, Mladen Šarčević je rekao da je to složen poduhvat i da su “vaspitači u Beogradu na neki način privilegovani jer imaju dobru platu, stabilnu i na vreme isplaćene obaveze”.

U ostatku Srbije, kako je dodao, to nije slučaj.

“Predstoji nam veliki posao da obezbedimo novih 1.000 do 1.500 mesta u već postojećim kapacitetima u osnovnim školama i da preko javno-privatnog partnerstva zainteresujemo one koje ozbiljnije žele da se bave ovim poslom i tako stvorimo više kapaciteta”, dodao je.

Foto: Mladen Šarčević, zelenaucionica.com

Foto: Mladen Šarčević, zelenaucionica.com

Za Grad Beograd to pitanje predstavlja prioritet, ali novac za izgradnju novih vrtića nije lako obezbediti.

“Trudimo se da uz pomoć ministarstva nađemo načine i da animiramo kompanije da se preko javno-privatnog partnerstva uključe u ovaj proces kako bi što više dece išlo u vrtiće i bilo spremnije za život u 21. veku”, istakao je gradski menadžer Goran Vesić.

Upitan o tome da li će vaspitači dobiti povišicu, on je rekao da oni to sigurno zalužuju i da će se pokušati da se to i omogući.

“Verujem da će naš bužet biti sve veći i veći da možemo da nagradimo vaspitače, a to ipak zavisi od toga da li imamo novca ili ne”, istakao je Vesić.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Akcije Tošibe pale 40 odsto za tri dana
Next Pored problema sa Note 7, Samsung završava godinu uspešno

You might also like

Tema dana 1Comments

Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj

Društvo 0 Comments

Svaki četvrti korisnik interneta u Evropi kupuje online

Svaki četvrti Evropljanin je bar jednom nedeljno u 2016. kupovao proizvode ili usluge putem Interneta, pokazalo je Mastercard istraživanje potrošača, sprovedeno u 23 zemlje u okviru Evropske ekonomske zajednice (EEZ). 

Društvo 0 Comments

Registarsku tablicu platio 4,3 miliona dolara

Jedan biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata platio je bogatstvo da bi na registarskoj tablici imao samo broj “1”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply