SAD uvele nove sankcije Rusiji, proterano 35 ruskih diplomata

SAD uvele nove sankcije Rusiji, proterano 35 ruskih diplomata

Obamina administracija uvela je Rusiji sankcije zbog hakerskih napada i mešanja u novembarske predsedničke izbore, prenosi Glas Amerike.

Zvaničnici su saopštili da će iz Sjedinjenih Država biti proterano 35 ruskih obaveštajnih operativaca i da će biti uvedene sankcije dvema vodećim ruskim obaveštajnim službama.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za Reuters da su SAD proterale ruske diplomate i zatvorile dva ruska objekta u Njujorku i Merilendu kao odgovor na kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi od strane Rusije.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je američkoj agenciji da je ruskim diplomatama dato 72 sata da napuste SAD.

Pristup objektima biće uskraćen svim ruskim zvaničnicima od sutra u podne, dodao je taj zvaničnik.

“Ove akcije su preduzete kao odgovor na rusko zastrašivanje američkih diplomata i akcije diplomata za koje smo procenili da nisu u skladu sa diplomatskom praksom”, rekao je američki zvaničnik za Reuters.

Donald Trump (foto: today.com)

Donald Trump (foto: today.com)

Nejasno je da li će sankcije potrajati pod Trampovom administracijom

Glas Amerike piše da aktuelna administracija želi da sankcije stupe na snagu pre nego što predsednik Obama napusti položaj za nešto više od tri sedmice, međutim i dalje je nejasno da li će sankcije, ako se uspešno sprovedu, potrajati pod Trampovom administracijom, nakon što ona preuzme dužnost 20. januara.

Novoizabrani američki predsednik, kojeg kritikuju zbog preblagog stava prema Rusiji, rekao je novinarima na Floridi da pitanje sankcija skreće pažnju i da nema čvrstih dokaza o tome ko je odgovoran za hakerske napade.

“Trebalo bi da nastavimo sa svojim životima. Kompjuteri su mnogo iskomplikovali živote. Cela era kompjutera je takva da niko tačno ne zna šta se događa. Imamo brzinu i mnogo drugih stvari, ali nisam siguran da imamo bezbednost koja nam je potrebna”, istakao je Tramp.

Trampov portparol, Šon Spajser, zatražio je dokaze da se Rusija mešala u izbore.

Istaknuti republikanski senator Lindzi Grejem rekao je u sredu da se Rusija mešala u nedavne američke izbore i najavio da Moskva može da očekuje oštre sankcije.

Grejem je naglasio da će američki Kongres naredne godine da istraži rusko mešanje u izbore i da očekuje dvostranačku saglasnost o uvođenju sankcija Moskvi.

Sjedinjene Države već su uvele čitav set sankcija Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima od Ukrajine i zbog uloge u separatističkom konfliktu na istoku te zemlje.

Izvor:Glas Amerike/Agencije
Previous Dinar u petak slabiji 0,2 odsto prema evru, NBS kupila 60 miliona evra
Next Statistika: Najbolja ekonomska godina za Srbiju u poslednjih 25 godina, rast BDP-a 2,74 odsto

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Konferenciji o miru na Bliskom istoku bez Palestinaca i Izraelaca

Na konferenciji o miru na Bliskom istoku koja će biti održana u nedelju u Parizu učestvovaće lideri 72 zemlje, ali među njima neće biti predstavnici Izraela i Palestinaca, saopštile su

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzela punu kontrolu nad Alepom

Sirijska vojska i njeni saveznici preuzeli su punu kontrolu nad svim okruzima u Alepu, nakon što su se pobunjenici povukli iz grada, saopštio je danas neimenovani izvor iz sirijske vojke.

Geopolitika 0 Comments

NATO šalje “Avakse” u borbu protiv džihadista

Lideri NATO će odobriti upotrebu izviđačkih aviona “Avaks” kao pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv takozvane Islamske države, izjavio je danas generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply