Putin: Postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji, obustava dejstava od ponoći

Putin: Postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji, obustava dejstava od ponoći

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, a sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sva dejstva.

Putin je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

“Pre nekoliko sati stigle su vesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći i deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima”, preneo je Tas s.

Putin je, na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, ukazao da su ti sporazumi “vrlo krhki” i da zahtevaju “posebnu pažnju i strpljenje, profesionalni pristup i stalni kontakt sa partnerima”.

On je pozvao vladu Sirije, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju uticaj na situaciju u Siriji da postignu postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

“Sada je potrebno da se uradi sve da bi se osiguralo da ovi sporazumi stupe na snagu, kako bi pregovarački tim koji se trenutno formira blagovremeno i što je pre moguće došao u Astanu i tamo počne pravi mirovni proces”.

Zvaničnik dela sirijskih pobunjenika povezan sa Slobodnom sirijskom vojskom kazao je danas da su oni pristali na plan prekida vatre na nivou cele Sirije koji podržavaju Rusija i Turska.

Šef političke kancelarije pobunjeničk grupe Fastakim Zakarija Malahifdži kazao je Reutersu da u primirje nisu uključena područja koja su pod isključivom kontrolom Islamske države.

.

Izvor:Tanjug
Previous Novembarska trgovina na malo 4,8% niža nego u oktobru
Next Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla 7,8 odsto

You might also like

Tema dana 0 Comments

Rusko-ukrajinski odnosi: Šta se krije iza novih tenzija na Krimu?

Poluostrvo Krim koje je Rusija pripojila 2014. godine već nekoliko dana se nalazi u centru medijske pažnje zbog iznenadne rastuće tenzije između Ukrajine i Rusije.

Geopolitika 0 Comments

Foklandska ostrva u pomorskom teritorijalnom pojasu Argentine

Argentinska vlada pozdravila je u utorak odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor

Geopolitika 0 Comments

Jemen: Vlada nije zainteresovana za prekid vatre, ne zanima ih što Džon Keri najavljuje

Ministar spoljnih poslova Jemena Abdel Malek al-Meklafi izjavio je danas da vlada te zemlje nije zainteresovana za prekid vatre i razgovore o jedinstvenoj vladi, što je ranije najavio državni sekretar

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply