Putin: Postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji, obustava dejstava od ponoći

Putin: Postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji, obustava dejstava od ponoći

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i da će Moskva i Ankara biti garanti, a sirijska vojska je objavila da od ponoći obustavlja sva dejstva.

Putin je naglasio da postoji spremnost za početak mirovnih pregovora.

“Pre nekoliko sati stigle su vesti da je došlo do razvoja situacije koju smo priželjkivali. Tri dokumenta su potpisana. Sporazum o prekidu vatre između sirijske vlade i naoružane opozicije – to je prvi. Paket mera za kontrolu prekida vatre je drugi. Treći i deklaracija o spremnosti da se pristupi mirovnim pregovorima”, preneo je Tas s.

Putin je, na sastanku sa ministrima spoljnih poslova i odbrane, ukazao da su ti sporazumi “vrlo krhki” i da zahtevaju “posebnu pažnju i strpljenje, profesionalni pristup i stalni kontakt sa partnerima”.

On je pozvao vladu Sirije, naoružanu opoziciju i sve strane koje imaju uticaj na situaciju u Siriji da postignu postignute sporazume i učestvuju u pregovorima u Astani.

“Sada je potrebno da se uradi sve da bi se osiguralo da ovi sporazumi stupe na snagu, kako bi pregovarački tim koji se trenutno formira blagovremeno i što je pre moguće došao u Astanu i tamo počne pravi mirovni proces”.

Zvaničnik dela sirijskih pobunjenika povezan sa Slobodnom sirijskom vojskom kazao je danas da su oni pristali na plan prekida vatre na nivou cele Sirije koji podržavaju Rusija i Turska.

Šef političke kancelarije pobunjeničk grupe Fastakim Zakarija Malahifdži kazao je Reutersu da u primirje nisu uključena područja koja su pod isključivom kontrolom Islamske države.

.

Izvor:Tanjug
Previous Novembarska trgovina na malo 4,8% niža nego u oktobru
Next Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla 7,8 odsto

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Severnu Koreju ne zanima ko je predsednik SAD

Jedan severnokorejski diplomata je izjavio da njegovu zemlju ne zanima ko je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, već da li će SAD okončati svoju “neprijateljsku politiku”.

Geopolitika 0 Comments

Kriza u Gambiji: Vojska Senegala opet uvodi red

Vojska Senegala ušla je večeras na teritoriju Gambije kako bi osigurali da novi predsednik Adam Barou može da preuzme dužnost, saopštio je portparol senegalske vojske.

Geopolitika 0 Comments

Makedonija: Ivanov odbio da lideru opozicije da mandat za sastavljanje nove vlade

Politička kriza u Makedoniji dobila je danas sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu, iako je njegov blok

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply