Akcije Tošibe pale 40 odsto za tri dana

Akcije Tošibe pale 40 odsto za tri dana

Cene akcija japanskog industrijskog giganta i u četvrtak su zabeležile oštar pad, treći dan zaredom.Tako je vrednost Tošibe danas manja za 40 odsto u odnosu na 26. decembar.

Na berzi u Tokiju akcije Tošibe su nakratko bile u minusu 26%, ali su se tokom dana oporavile i trgovanje zatvorile sa gubitkom 17 odsto.

Akcije Tošibe su u sredu oslabile 20%, a u utorak 12 odsto.

Problemi Tošibe su proistekli iz njezinog poslovanja u sektoru atomske energije koji čini trećinu prihoda. Naime, juče je kompanija saopštila da će možda morati da otpiše milijarde dolara zbog akvizicije koju je imala njena američka podružnica Vestinghaus Elektrik (Westinghouse Electric) radi završetka dva pogona u SAD-u sa najnovijom generacijom reaktora.

Ti projekti, “Southern Co” i SCANA Corp, godinama kasne nadmašujući predviđeni budžet za više milijardi dolara.

Proširenja nuklearke “Southern” u Džordžiji i SCANA-e u Južnoj Karolini ranije su posmatrana kao deo ponovnog rođenja američke industrije atomske energije, koja nije imala nijedan novi licencirani reaktor tokom tri decenije.

Međutim, posrtanje tih projekata, posle nuklearne katastrofe u Fukušimi i poplava jeftinog prirodnog gasa koji je oborio cene struje u SAD-u, učinili su nove reaktore vrlo skupom i rizičnom investicijom.

“Ovo je samo još jedan podsetnik kako je teško predvideti koliko će novi projekti koštati”, izjavio je za “Blumberg” Kit Konolidž, analitičar za komunalne usluge, dodajući da “to samo povećava prepreke za bilo kakav novi projekat izgradnje nuklearke u SAD”.

Vestinghausova kupovina izvođača radova “CB& I Stone& Webster Inc” rezultirala je rashodima po osnovu nagodbe sa komunalnim vlastima zbog sudskih sporova vezanih za kašnjenje izgradnje i prekoračenjem troškova.

Izvor:Agencije
Previous Evro pao na najniži nivo od januara 2003. godine
Next Za obnovu vrtića kredit od 50 miliona dolara

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Povodom četvrtog rođendana, Air Serbia snizila cene karata za više evropskih destinacija

Avio-kompanija Air Serbia započeće veliku akcijsku promociju 23. oktobra, povodom predstojeće proslave svog četvrtog rođendana.

Azijske berze: Indeksi u skoku nakon podizanja kamatnih stopa Feda

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija znatno porasle, dok je dolar pod pritiskom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope, ali nije nagovestio ubrzanje tempa povećanja cene novca.

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo Bank: Nintendo precenjen zbog Pokemanije

Akcije Nintenda dostigle svoj vrhunac. Investitori treba da razmotre zauzimanje kratke pozicije, kaže Peter Ganry iz Saxo Bank.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply