Kuba u najvećoj recesiji u poslednjih 20. godina

Kuba u najvećoj recesiji u poslednjih 20. godina

Kubanski predsednik Raul Castro je izjavio da je ekonomska kriza Venecuele gurnula Kubu u recesiju u 2016. godini, prvi put tokom više godina.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kube je pao za 0,9 odsto u odnosu na prošlogodišnji rast od 4,4 procenta, rekao je Castro u nacionalnom parlamentu juče, prenosi agencija France presse.

Venecuela, najbliži saveznik i ekonomski partner Kube, prolazi kroz tešku ekonomsku krizu usled niskih cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda zemlje. Karakas je zbog toga smanjio isporuke nafte Kubi ove godine za 40 posto.

“Limitirane isporuke nafte i finansijske nedaće su se pogoršale u drugoj polovini godine, što je dovelo do smanjenja BDP-a za 0,9 odsto”, rekao je Castro.

To je prvi put od 1995. godine da je vlada ove jednopartijske komunističke zemlje izvestila o negativnom rastu, navodi francuska agencija. Početkom 1990-ih, nakon raspada bivšeg sovjetskog bloka, kubanska ekonomija je posledično pala za 15 procenata za godinu dana.

Castro je rekao da su, uprkos teškim ekonomskim vremenima, socijalne usluge i dalje besplatne i da on predviđa rast od oko dva odsto u 2017.

Venecuela se nalazi u recesiji već treću godinu zaredom i ima najveću inflaciju na svetu, za koju Međunarodni monetarni fond prognozira da mogla da dostigne ove godine 475 posto, prenosi France presse.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Srpska lista zamrzava učešće u kosovskim institucijama
Next NBS: Građani godišnje u banke polože pola milijarde evra

You might also like

Makroekonomija

Srbija: Prodate sve državne obveznice vredne 100 miliona evra

Na današnjoj aukciji Uprava za javni dug prodala je sve ponuđene petogodišnje državne obveznice vredne 100 miliona evra.

Makroekonomija

Fitch srezao prognozu rasta BDP-a Turske

Agencija za kreditni rejting Fitch smanjila je prognozu privrednog rasta Turske navodeći kao glavni razlog pad lire, i upozorila na “značajne rizike”.

Makroekonomija

Analiza Erste Grupe: Kako će situacija u Turskoj uticati na valute CIE

Prošlog četvrtka i petka, pažnja je bila prevashodno okrenuta ka dešavanjima u Turskoj, koja su imala primetan negativan efekat prelivanja i na globalna tržišta.