Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.

Predsednik Johanis rekao je danas da je pažljivo odmerio argumente za i protiv njenog imenovanja i odlučio da Sevil Šaideh (52) ne imenuje na mesto premijera.

Johanis je zatražio od Socijaldemokratske partije, pobednika na parlamentarnim izborima 11. decembra koji su nju predložili za novog premijera, da predlože nekog drugog.

Predsednik nije rekao zašto neće da imenuje Šaideh, koja je u javnosti kritikovana zbog nedostatka političkog iskustva.

Šaideh, pripadnica tatarske manjinske zajednice nije mnogo poznata široj rumunskoj javnosti, po profesiji je ekonomista i kratko je bila ministarka za regionalni razvoj 2015. godine, a uglavnom se bavila politikom na lokalnom nivou.

Predsednik Johanis je rekao 22. decembra da će odložiti svoju odluku o tome da li da prihvati predloženu kandidatkinju levice do posle Božića.

Predsednik Socijaldemokrata Liviju Dragnea ne može da bude premijer jer je osuđen ove godine za izbornu prevaru.

Predsednik Rumunije treba da predloži kandidata za premijera posle konsultacija s političkim liderima, a zatim parlament treba da potvrdi izbor mandatara.

Izvor:Beta
Previous Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude
Next Dinar u pozitivnom nizu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Severna Koreja: Nuklearni test izazvao potres jačine 5,3 stepeni

Severna Koreja izvela je danas peti nuklearni test, koji je državna televizija opisala kao “najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang”.

Geopolitika 0 Comments

Rusija poslala S-400 na Krim, Medvedev ne isključuje mogućnost prekida odnosa sa Ukrajinom

Rusija je rasporedila na Krimu savremeni S-400 protivazdušni raketni sistem, prenele su danas ruske novinske agencije saopštenje ruskog Ministarstva odbrane.

Geopolitika 0 Comments

Vanredni sastanak u Briselu nakon pobede Donalda Trampa

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije održaće u nedelju vanredni sastanak, a nakon pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, rekli su evropski zvaničnici.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply