Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.

Predsednik Johanis rekao je danas da je pažljivo odmerio argumente za i protiv njenog imenovanja i odlučio da Sevil Šaideh (52) ne imenuje na mesto premijera.

Johanis je zatražio od Socijaldemokratske partije, pobednika na parlamentarnim izborima 11. decembra koji su nju predložili za novog premijera, da predlože nekog drugog.

Predsednik nije rekao zašto neće da imenuje Šaideh, koja je u javnosti kritikovana zbog nedostatka političkog iskustva.

Šaideh, pripadnica tatarske manjinske zajednice nije mnogo poznata široj rumunskoj javnosti, po profesiji je ekonomista i kratko je bila ministarka za regionalni razvoj 2015. godine, a uglavnom se bavila politikom na lokalnom nivou.

Predsednik Johanis je rekao 22. decembra da će odložiti svoju odluku o tome da li da prihvati predloženu kandidatkinju levice do posle Božića.

Predsednik Socijaldemokrata Liviju Dragnea ne može da bude premijer jer je osuđen ove godine za izbornu prevaru.

Predsednik Rumunije treba da predloži kandidata za premijera posle konsultacija s političkim liderima, a zatim parlament treba da potvrdi izbor mandatara.

Izvor:Beta
Previous Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude
Next Dinar u pozitivnom nizu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Putin: Otopljenje odnosa Moskve i Vašingotna nije moguće dok SAD ne počnu da poštuju ruske interese

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas žaljenje što su odnosi njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država “zamrznuti”, javljaju ruski mediji.

Geopolitika 1Comments

Izveštaj o rezultatima službene istrage o učešću u ratu u Iraku zatresao Britaniju

Britanija je ušla u rat u Iraku “pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje”, izjavio je danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot (John Chilcot), predstavljajući svoj izveštaj

Geopolitika 0 Comments

Rusija odbija da učestvuje u radu MKS u Hagu

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas dekret o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply