Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

Rumunski predsednik Klaus Johanis danas je, bez objašnjenja, odbio da za premijera imenuje prvu ženu i muslimanku , kandidatkinju najjače stranke na izborima.

Predsednik Johanis rekao je danas da je pažljivo odmerio argumente za i protiv njenog imenovanja i odlučio da Sevil Šaideh (52) ne imenuje na mesto premijera.

Johanis je zatražio od Socijaldemokratske partije, pobednika na parlamentarnim izborima 11. decembra koji su nju predložili za novog premijera, da predlože nekog drugog.

Predsednik nije rekao zašto neće da imenuje Šaideh, koja je u javnosti kritikovana zbog nedostatka političkog iskustva.

Šaideh, pripadnica tatarske manjinske zajednice nije mnogo poznata široj rumunskoj javnosti, po profesiji je ekonomista i kratko je bila ministarka za regionalni razvoj 2015. godine, a uglavnom se bavila politikom na lokalnom nivou.

Predsednik Johanis je rekao 22. decembra da će odložiti svoju odluku o tome da li da prihvati predloženu kandidatkinju levice do posle Božića.

Predsednik Socijaldemokrata Liviju Dragnea ne može da bude premijer jer je osuđen ove godine za izbornu prevaru.

Predsednik Rumunije treba da predloži kandidata za premijera posle konsultacija s političkim liderima, a zatim parlament treba da potvrdi izbor mandatara.

Izvor:Beta
Previous Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude
Next Dinar u pozitivnom nizu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusija i Jermenija dogovorile stvaranje zajedničke vojske na Kavkazu

Rusija i Jermenija dogovorile su stvaranje zajedničke vojske u oblasti Kavkaza. Čeka se samo potpis Vladimira Putina, piše Sputnik.

Politika 1Comments

Propao pokušaj vojnog udara u Turskoj, Erdogan u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vratio se u Istanbul u subotu rano ujutro pošto je pokušaj vojnog udara, koji je ozbiljno uzdrmao tu državu, doživeo neuspeh.

Geopolitika 0 Comments

Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije

Azerbejdžan, Turska i Gruzija održaće zajedničku vojnu vežbu, izjavio je danas ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov, nakon sastanka šefova Ministarstva odbrane tri zemlje u azerbejdžanskom gradu Gabala.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply