Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude

Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su porasle oko 1,5 odsto u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude koji stupa na snagu prvog dana nove godine.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je 1,54 odsto, na 56,01 dolara za barel, dok je američka WTI poskupela 1,64 odsto, na 53,89 dolara po barelu.

Foto: Trend

Foto: Trend

U nedelju 1.januara službeno stupa na snagu odluka OPEC-a i zemalja izvoznika nafte van kartela o ograničenju proizvodnje za skoro 1,8 miliona barela dnevno.

Tržišta su u ponedeljak bila zatvorena zbog božićnih praznika a danas je zabeležen manji obim transakcija.

Najveće članice OPEC-a, poput Saudijske Arabije i Iraka, već su obavestile kupce o smanjenju ponude.

Libija i Nigerija izuzete su od ograničenja jer je njihova proizvodnja ionako smanjena zbog sukoba, zbog čega te dve zemlje u poslednje vreme povećavaju proizvodnju. Tako se u Libiji juče proizvodilo 622.000 barela dnevno, neznatno više nego u periodu pre dogovora o ukidanju dvogodišnje blokade glavnih naftovoda, navode iz državne naftne kompanije.

Sporazum o smanjenju proizvodnje verovatno će različito uticati na cene pojedinih vrsta nafte. Tako bi se razlika u ceni prema kvalitetnijim tipovima nafte mogla smanjiti nakon što primena rezova stupi na snagu.

“Očekujemo da bi se na prelazu u 2017. godinu premije za kvalitetniju naftu mogle naći pod pojačanim pritiskom zbog sporazuma OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a o smanjenju proizvodnje, koji bi trebao u prvom redu smanjiti dostupnost nafte srednje kiselosti”, procenjuju u konsultantskoj kući JBC.

Izvor:Agencije
Previous Zlato, bar nakratko, prekinulo negativni niz
Next Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

You might also like

Beogradska berza: Dominirao Energoprojekt Entel

Indeksi Beogradske berze završili su danas trgovanje sa mešovitim rezultatom, a na tržištu akcija je najveće interesovanje investitora vladalo za hartijama preduzeća Energorpojekt Entel.

Dinar ojačao, u utorak 123,16 dinara za evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,1619 dinara za evro.

Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu

Američki tehnološki div Apple i finansijski div Goldman Sachs spremaju se da lansiraju zajedničku kreditnu karticu, izvestio je Wall Street Journal (WSJ).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply