Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude

Cene nafte porasle u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su porasle oko 1,5 odsto u očekivanju primene sporazuma o smanjenju ponude koji stupa na snagu prvog dana nove godine.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je 1,54 odsto, na 56,01 dolara za barel, dok je američka WTI poskupela 1,64 odsto, na 53,89 dolara po barelu.

Foto: Trend

Foto: Trend

U nedelju 1.januara službeno stupa na snagu odluka OPEC-a i zemalja izvoznika nafte van kartela o ograničenju proizvodnje za skoro 1,8 miliona barela dnevno.

Tržišta su u ponedeljak bila zatvorena zbog božićnih praznika a danas je zabeležen manji obim transakcija.

Najveće članice OPEC-a, poput Saudijske Arabije i Iraka, već su obavestile kupce o smanjenju ponude.

Libija i Nigerija izuzete su od ograničenja jer je njihova proizvodnja ionako smanjena zbog sukoba, zbog čega te dve zemlje u poslednje vreme povećavaju proizvodnju. Tako se u Libiji juče proizvodilo 622.000 barela dnevno, neznatno više nego u periodu pre dogovora o ukidanju dvogodišnje blokade glavnih naftovoda, navode iz državne naftne kompanije.

Sporazum o smanjenju proizvodnje verovatno će različito uticati na cene pojedinih vrsta nafte. Tako bi se razlika u ceni prema kvalitetnijim tipovima nafte mogla smanjiti nakon što primena rezova stupi na snagu.

“Očekujemo da bi se na prelazu u 2017. godinu premije za kvalitetniju naftu mogle naći pod pojačanim pritiskom zbog sporazuma OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a o smanjenju proizvodnje, koji bi trebao u prvom redu smanjiti dostupnost nafte srednje kiselosti”, procenjuju u konsultantskoj kući JBC.

Izvor:Agencije
Previous Zlato, bar nakratko, prekinulo negativni niz
Next Rumunski predsednik odbio da za premijera imenuje kandidata kojeg je predložila najjača stranka u zemlji

You might also like

Kompanije 0 Comments

U budžet Srbije stiže 15,5 milijardi dinara od državnih firmi

Na ime dela dobiti iz 2016. državnu kasu očekuje značajan priliv od državnih i javnih preduzeća.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze zabeležile skok, španski IBEX u padu

Na evropskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući jačanju rudarskog i turističkog sektora, no španski IBEX indeks oštro je pao zbog napetosti nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Politika 0 Comments

Premijer Švedske večeras u Beogradu

Švedski premijer Stefan Leven (Stefan Löfven) prvi je predsednik vlade ove skandinavske države koji posećuje Beograd za poslednje više od četiri decenije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply