Ambasada SAD odbila zahtev za diplomatsku vizu Miloradu Dodiku

Ambasada SAD odbila zahtev za diplomatsku vizu Miloradu Dodiku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za RTRS da mu je američka ambasada u BiH odbila zahtev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa, uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH.

“Čemu onda diplomatski pasoš BiH?”, upitao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, kao i da je sve izvesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Predsednik RS naglasio je da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i deo tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije u novu. On je naveo da ga akreditacije čekaju u Vašingtonu.

Dodik je za RTRS detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošle nedelje vodio sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jejem, koji je od njega tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužilaštvu BiH.

On je celu priču nazvao harangom u režiji američke ambasadorke u BiH Morin Kormak.

“Cela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku našlo ime Milorada Dodika i naravno sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal”, rekao je predsednik Srpske.

RTRS navodi da je Je u telefonskom razgovoru optužio Dodika za zastoj BiH na putu prema EU, kao i da je tražio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018. godine.

“Ja sam rekao da je za to što je BiH u krizi najviše kriva stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH i da više ne mešetare. Rekao sam i da SNSD neće odustati od svojih politika”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da se telefonski razgovor odvijao u prisustvu Kormak.

“Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH”, rekao je Dodik.

Izvor:N1
Previous Nestala Smilja Avramov iz Srpske Crnje
Next Microsoft može postati prva kompanija vredna 1000 milijardi dolara

You might also like

Politika 0 Comments

Uvedeno vanredno stanje u Turskoj

Predsednik Turske Tayyip Erdogan saopštio je sinoć da je uvedeno vanredno stanje u toj zemlji koje će trajati tri meseca, javio je Reuters.

Najvažnije vesti 0 Comments

Vučić najavio izmenu Krivičnog zakonika i povećane minimalne i maksimalne kazne

Srbija će u cilju borbe protiv nasilja promeniti krivični zakon, što znači da će uvesti nova krivična dela, i povećati minimimalne i maksimalne kazne, najavio je predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Geopolitika 0 Comments

Američki Senat odobrio članstvo Crne Gore u NATO

Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply