Saxo Bank: Digitalno rešenje za trgovinu obveznicama

Saxo Bank: Digitalno rešenje za trgovinu obveznicama

O revoucionarnom rešenju na tržištu obveznica, koje je lansirala Saxo Banka, govori nam Simon Fasdal,  direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima ove kompanije

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

 

 

 

Simon Fasdal, direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima u  Saxo Banci

 

 

 

Gde Investirati: Kako je do sada funkcionisalo tržište obveznica i koje su njegove specifičnosti? Po čemu se razlikuje od tržišta akcija?

Obveznice su jedan od najstarijih tipova finansijskog ulaganja koje su funkcionisale kao sredstvo za prikupljanje novca već stotinama godina. Kao krajnje sofisticirana priznanica, kojom se potvrđuje dugovanje, na obveznice se tradicionalno gledalo kao na manje rizičnu investiciju u poređenju sa berzom.

Uprkos ili možda zbog dugih korena i popularnosti obveznica kod investitora tokom istorije, tržište obveznica je izuzetno sporo u usvajanju digitalnog trgovanja. U vremenu kada su trgovci kapitalom koristili sve pogodnosti nedavno uvedenog interneta, samo su institucionalni trgovci obveznicama (investicione banke, brokeri) mogli to da priušte.

Postoji više razloga za to –obveznice nisu kao akcije, gde znate da uvek možete otići na berzu i pronaći najbolju cenu za trgovanje, već se njima trguje među najvećim svetskim bankama i brokerima. To znači da je podatak o ceni manje pouzdan i da likvidnost može dosta da varira od obveznice do obveznice. Za privatne trejdere, trgovanje obveznicama obično podrazumeva nekoliko telefonskih poziva,  skupo je i oduzima dosta vremena bez krajnje garancije da će biti postignuta najbolja cena. Čak i danas proces uključuje manualni „zahtev za ponudom“ od malog broja banaka, ili u nekim slučajevima od samo jedne banke.

 

Foto:www.dg8r3imuwhpev.cloudfront.net

Foto:www.dg8r3imuwhpev.cloudfront.net

Ova disproporcionalna distribucija pristupa tržištu stvorila je ozbiljne probleme slabije diversifikacije portfolija trejdera obveznicama. Tržište obveznica je, kao što je već pomenuto, daleko kompleksnije od tržišta akcija – Nestle na primer ima samo jednu akciju i preko 200 obveznica sa desetak različitih indikatora. Nedostatak transparentnog, brzog i pristupačnog digitalnog rešenja doveo je do težeg pristupa hiljadama obveznica širom sveta. Državnim obveznicama, koje su po prinosima popularnije i jednostavnije im se pristupa,tokom poslednje decenije vrednost im je opadala, a nemogućnost trejdera da na odgovarajući način unesu raznolikost u svoj portfolio predstavljali su signal da je vreme za promenu.

 

Nova era globalnog povezivanja

 

Gde Investirati: Saxo Bank je digitalizovala trgovanje obveznicama. Koliko je bio zahtevan ovaj poduhvat  i može li se reći da je tek sa rešenjem Saxo Banke učinjen ozbiljan proboj u digitalnom trgovanju?

Naš cilj u ovom projektu je bio da demokratizujemo pristup efikasnom trgovanju obveznicama, međutim to je bio veoma složen i izazovan projekat. Želeli smo da budemo sigurni da iskustvo trgovanja obveznicama nudi onu brzinu i transparentnost na koje su klijenti navikli sa drugim klasama finansijskih sredstava, međutim sa tržištem obveznica koje je toliko jedinstveno u načinu na koji posluje, morali smo da osmislimo naprednu tehnologiju kako bi mu obezbedili funkcionalnost.

 

Za razliku od akcija, ne postoji jedno izdvojeno mesto za trgovanje obveznicama i kreiranje cena je van berze s neprozirnim koktelom pokazatelja cena i bitno drugačijim profilom likvidnosti i karakteristikom trgovanja od obveznice do obveznice, od tržišta do tržišta. Zbog toga treba dobro promisliti, kao i poznavati razlike i izazove na tržištu obveznica. Mnogi provajderi su pokušali da se bave pitanjem elektronskog trgovanja obveznicama ali nisu uspeli jer su imali pogrešan pristup pokušavajući da kopiraju pravila trgovanja akcijama na izdeljenom tržištu i ignorišu pitanja likvidnosti i indikativnih cena. Drugi su se zaglavili u procesu manuelnog rada i bez obzira na digitalni čeoni prikaz, nisu zaista načinili iskorak ka potpuno digitalnom vrednosnom lancu.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com/Digitalno trgovanje obveznicama

Foto:www.gdeinvestirati.com/Digitalno trgovanje obveznicama

Za nas je to bio prilično dug put osmišljavanja čeonog prikaza koji će korisnicima ponuditi iskustvo trgovanja slično onome na koje su navikli u trgovanju akcijama, nudeći brzinu izvršenja i transparentnost, prepuštajući samo tehnologiji da se nosi sa mnogo složenijom prirodom izdeljenog tržišta obveznica.

 

Verujemo da bi nova era online transakcija digitalnog trgovanja obveznicama trebala da poveže svakog klijenta sa celim globalnim tržištem na direktan, konkurentan, transparentan i efikasan način. Mi u Saxo banci smo rešili taj problem tako što smo nalog obveznice usmerili na optimizovanu aukciju dilera, koja obuhvata do 40 najvećih provajdera likvidnosti obveznica. Zahvaljujući tehnologiji većina trejdera obavi posao za nekoliko sekundi, ali što je najvažnije klijenti će doživeti velike uštede zbog konkurentske prirode okruženja sa više dilera. Na tržište smo doneli iskustvo koje je više svojstveno za akcije i verujemo da je ovo prva prava ponuda digitalnog rešenja za trgovinu obveznicama na tržištu.

Na koji način je ovo drugačije od onoga što je trenutno dostupno u prostoru za privatne, tako i institucije drugog i trećeg ranga? Odgovor leži u potpunom digitalnom iskorišćenju vrednosnog lanca bez potrebe ljudskog učešća od trenutka kada klijent da nalog do trenutka dobijanja potvrde. To nam omogućava otvaranje mogućnosti uvećanja poslovanja i drastično smanjenje troškova. Banka funkcioniše kao neko ko omogućava svojim klijentima demokratizaciju trgovanja; sa jednim klikom miša tehnologija traži najbolje i najpouzdanije cene zasnovane na istorijskim i dinamičnim podacima među najvećim svetskim bankama i provajderima likvidnosti.

 

Do bolje cene uz potpunu transparentnost

Gde Investirati: Kako funkcioniše vaše rešenje, kakve garancije nudite klijentima i koje pogodnosti mogu da očekuju?

Do sada su fizička lica koja žele da trguju obveznicama obično kontaktirala jednu banku kako bi dobili cenu koja može da bude znatno drugačija od najbolje moguće cene dostupne na tržištu. Rešenje Saxo banke za digitalno trgovanje obveznicama ima za cilj da pronađe najbolju cenu dostupnu na tržištu putem nove tehnologije, robotike i automatizovanog donošenja odluke. Sa jednim klikom miša tehnologija traži najbolje i najpouzdanije cene zasnovane na istorijskim i dinamičkim podacima među najvećim bankama i provajderima likvidnosti. Najbolji provajderi likvidnosti za poseban nalog obveznice nakon toga kotiraju na aukciji više dilera, sa ciljem dobijanja najbolje cene. Zahvaljujući tehnologiji, većina trejdera posao završi za nekoliko sekundi.

Sa ovim modelom trgovanja obveznicama, klijenti imaju jasniji uvid u troškove trgovanja. Saxo banka će naplatiti proviziju, nudeći potpunu transparentnost, za razliku od industrijskog standarda sistema zasnovanog na naplati marži koji nije uvek transparentan kada se radi o načinu naplate klijentima.

Naša zapažanja pokazuju da novo rešenje za digitalno trgovanje obveznicama u proseku pruža poboljšanje cene za 30 baznih poena (0,30 procenata) kada se trguje korporativnim obveznicama zbog optimalne aukcije dilera među 40 najvećih provajdera likvidnosti kod obveznica. Sakso banka je takođe uočila postojanje poboljšanja cene od 100 baznih poena (1 procenat) na određene korporativne obveznice. Kada je reč o državnim obveznicama, efikasnost je takođe značajna i kreće se od 5 do 10 baznih poena – što je malo niže od korporativnih obveznica zbog manjih marži i veće transparentnosti formiranja cena na tržištu državnih obveznica.

Naveden je primer prosečnog trgovanja korporativnim obveznicama u iznosu od milion evra (naknada za čuvanje se odnosi na uslugu držanja obveznica u periodu od jedne godine).

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Investitori bi trebalo da se zapitaju da li žele da nastave sa trgovanjem zasnovanim na indikativnoj ceni jedne banke ili žele da dobiju najbolju cenu dostupnu kod 40 provajdera likvidnosti uključujući neke od najvećih globalnih banaka.

Čak i za institucionalne investitore sa pristupom kotacijama, recimo, pet banaka, mogućnost saznavanja cene od 40 najboljih svetskih provajdera će biti sasvim jasna prednost.

 

Gde Investirati: Digitalizacija je odavno prisutna u našim životima u mnogim sferama. Može li se reći da je demokratizacija trgovanja i kapitala njen posledični  trend, koji polako uzima maha na svetskoj sceni. Šta nam, u okvirima makroekonomskih kretanja, donosi ovaj trend?

Da li je tehnologija suština budućnosti kada govorimo o trgovanju obveznicama i trgovanju uopšte? Mi mislimo da jeste. Pružanje mogućnosti našim klijentima da efikasnije trguju obveznicama je nastavak naše misije i istorije demokratizacije investicije i trgovanja, kao i izjednačavanje terena između institucija i pojedinačnih investitora kada govorimo o pristupu finansijskim tržištima.

Nedavna inovacija na polju digitalnih tehnologija zauvek je promenila očekivanja korisnika. Ljudi su navikli na brzo odazivanje, udobnost i prilagođavanje koje su doživeli korišćenjem aplikacija preuzetih na pametnim telefonima, kako bi rukovodili ključnim aspektima svakodnevnog života. Kao što je već očigledno u mnogim industrijskim granama usmerenim ka korisniku, mi činimo prelaz sa ekonomije zasnovane na usluzi – u kojoj firme, uključujući banke, unapređuju odnose i prihode dodajući sve više usluga tokom vremena – ka onoj u kojoj je iskustvo korisnika najvažnije.

Otvaranjem tržišta obveznica i akcija drugim grupama investitora i u velikoj meri smanjenje cena investiranja u širokim razmerama će, po mom mišljenju, povećati sveukupni interes za investicije. Više pojedinačnih investitora će direktno pristupiti tržištu i time će tržište postati transparentnije, a takođe i efikasnije. Ovo bi moglo da izazove makroekonomski efekat, jer bi tržišta na kojima trenutno nema mnogo interesovanja mogla da zainteresuju investitore budući da finansijska tržišta postaju sve više globalizovana usled digitalizacije. Shodno tome, pretpostavljam da ćemo imati korektnije određivanje cena na različitim tržištima, jer će biti više kupaca i prodavaca da odrede cenu. Ovo bi za pojedina tržišta moglo da bude produktivnije u makroekonomskom pogledu, naročito za zemlje u razvoju koje otvaraju tržišta kapitala za ostatak sveta. Pogledajte na primer Kinu.

 

 

Izvor: Gdeinvestirati

 

 

 

Previous Nikolić: Ne vidim razlog zašto se ne bi opet kandidovao za predsednika, odluka do Božića
Next U Rusiji će naredne godine opasti prerada nafte za 2,5 odsto

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze drugi dan u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su skliznule, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom akcije u sektoru osiguranja.

Wall Street: Oprez uoči referenduma u Velikoj Britaniji

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer su ulagači oprezni uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Dinar nastavlja da miruje, srednji kurs 118,1668

Dinar se danas zadržao biti na približno istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,1668 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply