Nikolić: Ne vidim razlog zašto se ne bi opet kandidovao za predsednika, odluka do Božića

Nikolić: Ne vidim razlog zašto se ne bi opet kandidovao za predsednika, odluka do Božića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će do Božića saopštiti odluku da li će se kandidovati za novi mandat na predsedničkim izborima 2017. godine.

Mislim da je vreme da vas do Božića obavestim, rekao je Nikolić novinarima na konferenciji za novinare u Beogradu.

“Nisam neskroman, ali je Srbiji potreban ovakav predsednik”, naveo je on.

Rekao je i da ne vidi razlog zašto se ne bi opet kandidovao za predsednika, navodeći da ne poznaje čoveka u Srbiji koji bi bolje obavljao taj posao od njega, i koji bi bolje sarađivao sa Vladom Srbije koju predvodi Aleksandar Vučić. Kaže da je saradnja predsednika i premijera jako bitna, jer u suprotnom “odosmo u haos”.

Nikolić kaže i da se ne može desiti da ne dobije podršku Vučića za novi mandat. “Zamislite Srbiju da Vučić i ja ne sarađujemo”, naveo je on.

Na pitanje novinara ako se sve to uzme u obzir, zašto se na odluku o kandidaturi čeka do Božića, Nikolić je rekao da bi bilo nekorektno prema SNS-u da govori nešto što nije u potpunosti dogovorio.

“Odluka SNS-a zavisi od Aleksandra Vučića. Ubeđen sam da ćemo se Aleksandar i ja dogovoriti”, rekao je on.

Nikolić je rekao da nije ni skroman, jer da je skroman okrenuo bi se potrebama svoje porodice. “Propuštao sam odrastanje sinova, a sada propuštam odrastanje unuka”, naveo je on.

“Uvek sam video kako pomoći građanima, ali bez pobede ne može”, dodao je.

Na pitanje novinara da li bi Zaštitnik građana Saša Janković trebalo da podnese ostavku na tu funkciju, nakon što je najavio da će se kandidovati za predsednika Republike, Nikolić je ocenio da Janković “čuva funkciju”, upitavši: “a šta će da radi kada izgubi na izborima?”.

Nikolić je rekao da smatra da Janković treba da se kandiduje, a da je da li će to učiniti sa funkcije Zaštitnika građana na koju ga je izabrala Skupština Srbije, pitanje njegovog shvatanja časti i morala.

Smatra i da Janković nije ozbiljan kandidat i da će se to lako dokazati.

Komentarišući najavljenu kandidaturu lidera radikala Vojislava Šešelja za predsednika, Nikolić da je već više puta odmerio snage sa Šešeljom i da je svaki put pobeđivao.

“Bili smo u istoj stranci znate koje smo rezultate imali, on me nikada nije pobedio, nije osvojio ni polovinu glasova koje sam ja osvojio. Šešelj može da govori loše o meni da galami, ali ovi izbori neće imati drugi krug”, poručio je on.

Govoreći o pralamentarnim izborima, Nikolič je istakao da je na političkim strankama da odluče kada će imati izbore, ali da najviše zavisi od predsednika Vlade da li će ih biti.

“Druga većina ne može da se sastavi, Vučić procenjuje šta je uradio i da li mu treba podrška za nove poteze”, naveo je predsednik Srbije.

Tomislav Nikolić smatra da je za pet godina sa saradnicima uspeo da preokrene sliku o Srbiji u svetu i da je, kako kaže, “vrati u red zemalja koje svi priznaju i poštuju”.

“Na domaćoj sceni sam pokušavao da Srbija za građane bude Srbija. Okolnosti su bile takve da mnogo jubileja srpskih obeležimo u vreme mog mandata i sve vrema sam imao na umu da Srbija zaslužuje da bude stalno pominjana i isticana i da ne sme da bude skrajnuta i vređana. Znate da smo imali predlog rezolucije o Srebrenici koji nije mogao da prođe, predlog da Kosovo postane član Unesko koji nije prošao. Odužili smo se Karađorđevićima, svih herojima iz Prvog svetskog rata, Milunki Savić, imate nove spomenike koji simbolizju tu borbu, obišao sam mnoga stratišta, groblja u drugim državama gde su sahranjeni naši heroji. Da svi građani osete da je to Srbija za koju se vredi boriti”, rekao je on.

Nikolić je istakao da je prepuštanjem funkcije u stranci želeo da pokaže da sa svima želi da razgovarami da svima bude predsedni.

“Mislim da ni od koga nisam napravio neprijatelja i suparnika, mislim da sam od mnogih dočekan na nož, izdržali smo svašta i moja porodica i saradnici, nisam napravio ni jednu grešku u odnosu na Srbiju”.

Naveo je da ima izvanredne odnose sa predstavnicima nacionalnih manjina, da je pomagao mlade talente, i da je Fondacija Dragica Nikolić donirala više od milijardu dinara.

“Mnogi su se ogrešili napadajući i Dragicu i mene za dobročinstvo koje je nemerljivo, nastavićemo tako. Pre više od mesec dana dobio sam pismo od Agencije za sprečavanje korupcije, vrlo uvredljivo, u kome se navodi da su dobili anonimnu prijavu u kojoj se navodi da donatori fondacije mogu da imaju privilegije u Srbiji. Fondacija je dostavila spisak donatora sa oznakom da to ne može da bude u javnosti, ako pronađe kriminalca da je finansirao fondaciju može da objavi. Ja mislim da je to vređanje i predsednika republike i predsednika vlade, ne znam na koga su mislili kada su pominjali korupciju, na mene kao supruga predsednice Fondacije ili na Vučića kao predsednika vlade, preko koje se vrše javne nabavke. Kome je to u interesu, centrima moći koji su izgubili moć?, rekao je Nikolić.

Govoreći o uspesima na spoljnom planu, Nikolić je istakao Briselski sporazum i dodao da je Zajednica srpskih opština njegova originalna ideja na kojoj će insistirati do kraja.

“Ono što Albanci dobiju od Beograda, to će srpska zajednica dobiti od Prištine, olako su prihvatili sad se češu po glavi kako će Evropa da ih natera da to uvrste u zakonske okvire”.

Rekao je da Srbija otvara i zatvara poglavlja sa EU, a da će Hrvatska uvek da napravi problem, “ali će i da odustane”.

“EU mora da posreduje u tome, Srbija nije uradila ništa da pokvari odnose s Hrvatskom, predsednik Hrvatske je bio u poseti, ja nikada nisam dobio poziv da posetim Hrvatsku. Sa svim drugim državama bivše Jugoslavije imamo dobre odnose”.

Izvor:N1
Previous Petar Matijević kupio zgradu Jugoeksporta za 7,3 miliona evra
Next Saxo Bank: Digitalno rešenje za trgovinu obveznicama

You might also like

Društvo 0 Comments

Hrvatska odblokirala poglavlje 26 Srbiji

Hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir saopštio je da je Hrvatska odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Tema dana 0 Comments

Danas ističe rok za Galeniku

Danas ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 25 odsto udela u Galenici po minimalnoj ceni od sedam miliona evra.

Banke i finansije 0 Comments

Devizne rezerve NBS povećane za 27,3 miliona evra u junu

Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su u junu za 27,3 miliona evra i na kraju meseca su iznosile 9,29 milijardi evra evra, saopštila je centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply