Beogradska berza: Slaba investiciona aktivnost, NIS najprometniji

Beogradska berza: Slaba investiciona aktivnost, NIS najprometniji

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi protekao je uz veoma slabu investicionu aktivnost što je bilo očekivano s obzirom da je većina svetskih tržišta zatvorena zbog praznika.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je za petinu procenta na 710,9 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 7,1 milion RSD (57,8 hiljada EUR).

Foto:Biznis i Finansije

Foto:Biznis i Finansije

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 3,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 737 RSD što je identično ceni zatvaranja od petka. Gro prometa na ovoj hartiji ostvareno je na početku trgovanja, dok je tokom dana oslabila tražnja slično kao i u petak. NIS od početka godine beleži rast vrednosti od 22,8% i na dobrom putu je da prekine trend pada koji traje dve godine. NIS je izgubio na vrednosti u 2014. godini 16,4%, a godinu dana kasnije dodatnih 22,6%.

Ostale likvidne hartije su daleko zaostajale po prometu.

Tehnogas (TGAS) se spustio ispod nivoa od 13.000 RSD po prvi put od 5. decembra uz neveliki promet od 0,2 miliona RSD.

Impol Seval (IMPL) je uz sličan promet porastao pola procenta na 2.624 RSD, dok se Metalac (MTLC) spustio 1,5% na 1.654 RSD.

Na aukcijskom tržištu Goša FSO (GFSO) je registrovala promet od 1,1 milion RSD po nepromenjenoj ceni od 950 RSD, dok je Informatika (INFM) nakon povećanih prometa proteklih dana skočila 4,7% na 890 RSD uz trgovanje od 0,3 miliona RSD.

Državne obveznice danas nisu beležile promet.

Izvor: Wisebroker
Previous Tržište nekretnina u Srbiji: Veća potražnja sledeće godine, rast cena 2018.
Next Cigarete skuplje za 10 dinara

You might also like

Evropske berze porasle, evro i nafta u plusu, zlato na najvišem nivou u 27 meseci

Glavna tema na svetskim tržištima kapitala danas nije bio Brexit, iako ekonomska i politička neizvesnost traje. U fokusu investitora su najavljene promene monetarne politike centralnih banaka.

Tema dana 0 Comments

Evro porastao iznad 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra

Evro je u ponedeljak ojačao iznad nivoa 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra. U ranim jutarnjim satima evro se, uzdrman vestima iz Italije, bio spustio na 1,05 dolara, vrednost poslednji

Svetske berze 0 Comments

Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Cene plemenitih metala snažno su porasle u petak nakon što su podaci sa američkog tržišta rada pokazali da je broj otvorenih novih radnih mesta u SAD najmanji u poslednjih skoro

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply