Beogradska berza: Slaba investiciona aktivnost, NIS najprometniji

Beogradska berza: Slaba investiciona aktivnost, NIS najprometniji

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi protekao je uz veoma slabu investicionu aktivnost što je bilo očekivano s obzirom da je većina svetskih tržišta zatvorena zbog praznika.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je za petinu procenta na 710,9 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 7,1 milion RSD (57,8 hiljada EUR).

Foto:Biznis i Finansije

Foto:Biznis i Finansije

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 3,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 737 RSD što je identično ceni zatvaranja od petka. Gro prometa na ovoj hartiji ostvareno je na početku trgovanja, dok je tokom dana oslabila tražnja slično kao i u petak. NIS od početka godine beleži rast vrednosti od 22,8% i na dobrom putu je da prekine trend pada koji traje dve godine. NIS je izgubio na vrednosti u 2014. godini 16,4%, a godinu dana kasnije dodatnih 22,6%.

Ostale likvidne hartije su daleko zaostajale po prometu.

Tehnogas (TGAS) se spustio ispod nivoa od 13.000 RSD po prvi put od 5. decembra uz neveliki promet od 0,2 miliona RSD.

Impol Seval (IMPL) je uz sličan promet porastao pola procenta na 2.624 RSD, dok se Metalac (MTLC) spustio 1,5% na 1.654 RSD.

Na aukcijskom tržištu Goša FSO (GFSO) je registrovala promet od 1,1 milion RSD po nepromenjenoj ceni od 950 RSD, dok je Informatika (INFM) nakon povećanih prometa proteklih dana skočila 4,7% na 890 RSD uz trgovanje od 0,3 miliona RSD.

Državne obveznice danas nisu beležile promet.

Izvor: Wisebroker
Previous Tržište nekretnina u Srbiji: Veća potražnja sledeće godine, rast cena 2018.
Next Cigarete skuplje za 10 dinara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.

Tržišne vrednosti novih tehnologija smenile naftu

Nafta je na vrhu liste najvećih kompanija po tržišnoj vrednosti u poslednjih 15 godina izgubila primat u konkurenciji novih tehnologija.

Evro oslabio prema dolaru, funta pod pritiskom

Evro je na međunarodnim valutnim tržištima oslabio krajem nedelje nakon izveštaja da je američka privreda porasla znatno bržim tempom u prvom ovogodišnjem kvartalu nego što je prvobitno procenjeno.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply