Beogradska berza: Prvi pad Belexa na nedeljnom nivou od početka novembra, Alfa plam među retkim dobitnicima

Beogradska berza: Prvi pad Belexa na nedeljnom nivou od početka novembra, Alfa plam među retkim dobitnicima

Na Beogradskoj berzi protekla nedelja je donela skromnu investicionu aktivnost i prvi pad u poslednjih šest sedmica.

Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama, iznosio je dve milijarde RSD (16,3 miliona EUR), dok je indeks Belex15 pao 1,2% na 712,6 poena.

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži rast od 10,6%.

Izvor:Wikipedia

Izvor:Wikipedia

Ubedljivo najpometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja nije uspela da se održi na rekordnim ovogodišnjim nivoima postignutim nedelju dana ranije. NIS je na sedmičnom nivou oslabio skoro 1% na 737 RSD, a kako je nedelja odmicala pojačavao se pritisak na strani ponude. Ukupan promet u prošlonedeljnom trgovanju ove hartije iznosio je 21,9 miliona RSD. Protekle sedmice je rešeno pitanje potraživanja ove kompanije prema Petrohemiji čiji će dug u visini od 105 miliona EUR isplaćivati država u ratama zaključno sa junom 2019. godine. Deo ukupnog duga NIS-a će biti oprošten, a deo će biti konvertovan u vlasništvo u ovoj pančevačkoj kompaniji. Na ovaj način rešeno je i poslednje pitanje dugova državnih kompanija prema NIS-u, a ranije je to učinjeno sa Jat-om, Srbijagasom i Petrohemijom.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je nedelju okončao na nivou od 1.401 RSD uz promet od 7,7 miliona RSD. Akcije ove kompanije oslabile su u sedmici 2,3%, usled naglog pada u petak, dok je gro prometa ostvareno na nivoima neznatno iznad 1.440 RSD.

Sa prometom od svega 3,5 miliona RSD i Komercijalna banka (KMBN) se svrstala među prometnije hartije. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom oslabile su 1,2% na 1.682 RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je uz skroman promet od 3,2 miliona RSD pao 1,5% na 1.156 RSD u nedelji u kojoj je ova kompanija objavila da je premašila prošlogodišnji broj putnika. Očekuje se da će ova vazdušna luka na godišnjem nivou uslužiti preko 4,9 miliona putnika, što je neznatno ispod plana uprave koji je predviđao dostizanje petomilionitog putnika u 2016. godini.

Foto: alfaplam.rs

Foto: alfaplam.rs

Akcije vranjskog Alfa plama (ALFA) bile su među retkim dobitnicima protekle sedmice, zabeleživši blagi rast na 34.500 RSD uz promet od 2,6 miliona RSD. Alfa se u tekućoj godini nalazi tik u pozitivnoj teritoriji nakon što je prethodnih godina predvodila najveće dobitnike na Belexu.

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) sedmicu su završile na nivou od 4.400 RSD uz promet od 2,4 miliona RSD. Ove sedmice, u sredu, biće poslednji dan za kupovinu akcija ove kompanije sa pravom na raspodelu ovogodišnje dobiti, a isti presek po statutu imaju i Aerodrom „Nikola Tesla“, te duvanska industrija Philip Morris (DINNPB).

Izvor: Wisebroker
Previous BMW iz Kine povlači 200.000 vozila
Next Od 2017. važe novi uslovi za penziju

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Skupština Srbije usvojila Ugovor o zajamu od oko milijardu dolara iz Abu Dabija

Skupština Srbije usvojila je Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kina troši na infastrukturu više nego SAD i Evropa zajedno

Kina posmatra svet iz malo šire perspektive, a osim toga što najviše na svetu ulaže u svoju infastrukturu, ona ulaže i u infrastrukturu drugih zemalja sa kojima ostvaruje dugoročne interese.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači oprezni nakon prvih najava novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply