Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je protekle nedelje blago oslabio, ali je i dalje blizu najviših nivoa u poslednjih 14 godina.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio 0,1 posto, na 1,0456 dolara za evro. Sredinom prošle nedelje evrom se nakratko trgovalo za 1,0364 dolara, što je bila najniža cena evra od januara 2003. godine.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je cena dolara pala 0,6 odsto, na 117,30 jena.

Iako je na nedeljnom nivou dolar blago pao, dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, i dalje se kreće blizu najvišg nivoa od kraja 2002. godine.

Jačanje japanske i evropske valute zahvaljuje se oprezu investitora zbog straha da bi novoizabrani američki predsednik Donald Tramp mogao izazvati trgovinski rat s Kinom, obzirom da njegov tim navodno razmatra mogućnost uvođenja carina na uvoz za 10 odsto.

Uz to, Tramp je za šefa novog nacionalnog tela za trgovinu imenovao Petera Navarra, oštrog kritičara Kine. Imenovanje Pitera Navara za šefa Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući deluje kao još jedan znak da se Tramp ne šali kada Kini hoće da pokaže privredne i geostrateške granice, smatraju analitičari.

S druge strane, podršku dolaru pruža nedavna odluka američke centralne banke o povećanju kamatnih stopa, kao i procene da će sledeće dve godine Fed ubrzati tempo povećanja kamata.

Naime, Trampova predizborna obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, kao i uvođenje carina na uvoz mogle bi ubrzati rast privrede, ali i inflacije.

“Jačanje dolara će se nastaviti i u sledećoj godini, ali ćemo tek nakon inauguracije znati da li je nova administracija spremna tolerisati jaku valutu”, kaže Simon Derrick, valutni strateg u “BNY Mellon”.

“Da bi proizvodnja u SAD bila konkurentna, za šta se Tramp zalagao u kampanji, dolar ne može nastaviti rasti. Trebalo bi sačekati da čujemo šta će reći nova administracija”, objašnjava Derrick, dodajući da i geopolitička neizvesnost može imati uticaj na valutno tržište.

S druge strane, evropska i japanska centralna banka će verovatno još neko vreme voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

“Razlika u monetarnoj politici će verovatno biti još izraženija u 2017. godini, jer Fed zaoštrava monetarnu politiku dok su ECB, Bank of Japan i Bank of England povećale svoje bilanse”, ističe Ray Attrill iz NAB-a, predviđajući stoga pojačani priliv kapitala u dolarsku imovinu u narednoj godini.

Izvor:Agencije
Previous Srušio se avion ruskog Ministarstva odbrane, među putnicima novinari i članovi legendarnog hora Crvene armije
Next Kina poručila SAD i Tajvanu? Prvi nosač aviona spreman za upotrebu

You might also like

Tenzije između SAD i Severne Koreje “progutale” 4,5 milijardi dolara Bezosu, Gatesu i Zuckerbergu

Verbalni rat između Donalda Trumpa i Severne Koreje koštao je Jeffa Bezosa, Billa Gatesa i Marka Zuckerberga čak 4,5 milijardi dolara jer su akcije pale usled povećanja političke napetosti.

Blagi oporavak dolara, rast funte

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema prošle sedmice odmakla je od najnižih nivoa u dve i po godine, ali najveći dobitnik je bila britanska funta jer se očekuje povećanje

Bakar i ruda gvožđa u fokusu investitora

Optimistične vesti iz Kine i prognoze snažnog rasta ekonomije SAD podstakle su cene bakra i rude gvožđa na međunarodnim tržištima sirovina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply