Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je protekle nedelje blago oslabio, ali je i dalje blizu najviših nivoa u poslednjih 14 godina.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio 0,1 posto, na 1,0456 dolara za evro. Sredinom prošle nedelje evrom se nakratko trgovalo za 1,0364 dolara, što je bila najniža cena evra od januara 2003. godine.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je cena dolara pala 0,6 odsto, na 117,30 jena.

Iako je na nedeljnom nivou dolar blago pao, dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, i dalje se kreće blizu najvišg nivoa od kraja 2002. godine.

Jačanje japanske i evropske valute zahvaljuje se oprezu investitora zbog straha da bi novoizabrani američki predsednik Donald Tramp mogao izazvati trgovinski rat s Kinom, obzirom da njegov tim navodno razmatra mogućnost uvođenja carina na uvoz za 10 odsto.

Uz to, Tramp je za šefa novog nacionalnog tela za trgovinu imenovao Petera Navarra, oštrog kritičara Kine. Imenovanje Pitera Navara za šefa Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući deluje kao još jedan znak da se Tramp ne šali kada Kini hoće da pokaže privredne i geostrateške granice, smatraju analitičari.

S druge strane, podršku dolaru pruža nedavna odluka američke centralne banke o povećanju kamatnih stopa, kao i procene da će sledeće dve godine Fed ubrzati tempo povećanja kamata.

Naime, Trampova predizborna obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, kao i uvođenje carina na uvoz mogle bi ubrzati rast privrede, ali i inflacije.

“Jačanje dolara će se nastaviti i u sledećoj godini, ali ćemo tek nakon inauguracije znati da li je nova administracija spremna tolerisati jaku valutu”, kaže Simon Derrick, valutni strateg u “BNY Mellon”.

“Da bi proizvodnja u SAD bila konkurentna, za šta se Tramp zalagao u kampanji, dolar ne može nastaviti rasti. Trebalo bi sačekati da čujemo šta će reći nova administracija”, objašnjava Derrick, dodajući da i geopolitička neizvesnost može imati uticaj na valutno tržište.

S druge strane, evropska i japanska centralna banka će verovatno još neko vreme voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

“Razlika u monetarnoj politici će verovatno biti još izraženija u 2017. godini, jer Fed zaoštrava monetarnu politiku dok su ECB, Bank of Japan i Bank of England povećale svoje bilanse”, ističe Ray Attrill iz NAB-a, predviđajući stoga pojačani priliv kapitala u dolarsku imovinu u narednoj godini.

Izvor:Agencije
Previous Srušio se avion ruskog Ministarstva odbrane, među putnicima novinari i članovi legendarnog hora Crvene armije
Next Kina poručila SAD i Tajvanu? Prvi nosač aviona spreman za upotrebu

You might also like

Wall Street u minusu u odnosu na početak godine, Amazon najveći gubitnik

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza oštro pali, pa su zaronili u negativno područje u odnosu na početak godine, što je posledica pritiska na tehnološki sektor i strahova

Nekretnine 0 Comments

Cene stanova u Beogradu porasle za 6 odsto od početka 2018.

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Političke napetosti prete indeksima najvećim nedeljnim padom u 2017.

Rasprodaja akcija, posebno u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na evropskim berzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi na putu su najlošijeg nedeljnog nivoa u ovoj godini usled rastućih političkih

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply