Kina poručila SAD i Tajvanu? Prvi nosač aviona spreman za upotrebu

Kina poručila SAD i Tajvanu? Prvi nosač aviona spreman za upotrebu

Kina je saopštila da je u vodama Žutog mora izvela vežbe sa svojim prvim nosačem aviona. Ovo saopštenje dolazi nakon što je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp najavio da će preispitati politiku “jedna Kina” i stav SAD prema Tajvanu, prenose svetski mediji.

U petak je saopšteno da je kineska vojska u Žutom moru izvela prve vežbe grupe brodova na čelu sa nosačem aviona “Liaoning” u okviru kojih je obavljena serija poletanja borbenih aviona, akcije spasavanja i vežbe borbe u vazduhu..

Ministarstvo odbrane u Pekingu objavilo je u petak da su vojne vežbe izvedene pre nekoliko dana i da je planiran nastavak, bez preciziranja gde se tačno odigravaju, prenosi AP ističući da se vežbe događaju u trenutku napetosti sa SAD i Tajvanom.

AP podseća da su sve veće sposobnosti i kretanje ove grupe brodova na čelu sa nosačem aviona pažljivo prate otkad je prošlog meseca proglašeno da je “Liaoning” spreman za borbenu upotrebu i potom upućen u trenažnu misiju u spornim vodama Južnokineskog mora.

Zvanični Peking je naveo da će nosač aviona biti korišćen pre svega za obuku i istraživanje, međutim vojni analitičari smatraju da Kina pojačava svoje snage u spornim vodama Južnokineskog mora, istovremeno upućujući poruku, pre svih, Sjedinjenim Državama i Tajvanu.

Foto:Huffington Post UK

Foto:Huffington Post UK

Tramp najavio kraj politike “jedna Kina”?

U intervju u za “Fox News”  polovinom decembe, Tramp je izjavio da se neće nužno držati četrdesetogodišnjeg američkog stava da je Tajvan deo “jedne Kine”.

Tramp je ovo rekao nakon što je izazvao diplomatski protest Pekinga jer je prihvatio telefonski poziv predsednika Tajvana 2. decembra, čime je izazvao bes Kine i diplomatski skandal.

“Potpuno razumem politiku ‘jedna Kina’, ali ne znam zašto ona mora da nas obavezuje osim ako ne napravimo sporazum sa Kinom u vezi sa drugim stvarima, uključujući trgovinu”, rekao je budući američki predsednik.

Trampov telefonski razgovor sa tajvanskom predsednicom Cai Ing Ven bio je prvi takav kontakt jednog izabranog ili aktuelnog američkog predsednika od kada je Džimi Karter poništio diplomatsko priznanje Tajvana i preneo ga na Kinu 1979. godine. On je tada rekao da je Tajvan deo “jedne Kine”.

Tramp je u ovom intervjuu kritikovao Kinu zbog njene monetarne politike, aktivnosti u Južnom kineskom moru i odnosa prema Severnoj Koreji.

Zbog ovog stava, kineski list Global times nazvao je Trampa “neznalicom”. “Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Tramp je neuk u diplomatiji kao dete”, ocenio je list koji je pod kontrolom KP Kine, i dodao da ako novi predsednik SAD bude otvoreno podržao nezavisnost Tajvana, Kina bi “mogla onda da podrži snage neprijateljski raspoložene prema SAD”.

Tajvan se od Kine otcepio po završetku građanskog rata i komunističke revolucije 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang koja se sklonila na to ostrvo, ali ga Kina i dalje smatra delom svoje teritorije.

Južnokinesko more (Izvor:Student News Daily)

Južnokinesko more (Izvor:Student News Daily)

 

Izvor:Agencije
Previous Tržišta valuta: Dolar blago oslabio
Next Ana Brnabić: Sledeće godine oko 5.000 manje zaposlenih u javnoj upravi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan je danas pozvao kineske diplomate u znak protesta nakon što se šest brodova kineske obalske straže približilo spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, u pratnji flote od više stotina

Geopolitika 0 Comments

Rusija ukinula sankcije Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o ukidanju ograničavajućih mera protiv Turske, koji stupa na snagu od dana njegovog objavljivanja u službenom glasniku.

Geopolitika 0 Comments

Severna Koreja ispalila balističke rakete u japanske vode

Severna Koreja ispalila je danas četiri zabranjene balističke rakete koje su preletele oko 1.000 kilometara, od kojih su tri sletele u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply