Iranski rijal na novim najnižim nivoima prema dolaru, uprkos ukidanju sankcija

Iranski rijal na novim najnižim nivoima prema dolaru, uprkos ukidanju sankcija

Uprkos ukidanju sankcija, iranska valuta je nastavila slabiti prema dolaru, izgubivši skoro 20 odsto vrednosti od juna meseca.

Danas je na crnom tržištu kurs dolara dostigao 41.300,00 riala, dok je u junu za jedan dolar trebalo 34.600,00 rijala.

Zvanični kurs rijala je fiksiran na 32.300,00 IRR/USD.

Kako prenosi AFP, pad iranske valute je ubrzan nakon najava novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da će poništiti nuklearni ugovor koje su svetske sile potpisale sa Iranom u zamenu za ukidanje sankcija.

Tokom predizborne kampanje, Tramp nije krio šta misli o najvažnijem spoljnopolitičkom ostvarenju Obamine administracije. “Nikad u životu nisam video nijednu transakciju, o kojoj se toliko nekompetentno pregovaralo, kao što je naš sporazum sa Iranom. Nikada”.

Dodatnu nervozu kod trgovaca izazvala je smanjena intervencija Centralne banke Irana, koja je prethodno na tržište ubrizgavala gomile dolara kako bi održala stabilnost nacionalne valute.

“Pre je Centralna banka redovno intervenisala na tržištu kako bi podržala rial, međutim u poslednjih nekoliko nedelja njihove inekcije dolara su značajno smanjene“, rekao je za AFP broker iz Teherana koji je želeo ostati anoniman.

Uvođenje zapadnih sankcija Iranu imalo je poguban uticaj na rijal, kojem je kurs, sa 10.000 pao na 35.000 IRR/USD za samo dve godine.

Analitičari kažu da najveći problem aktuelnog kretanja kursa rijala leži u činjenici da velike svetske banke zaziru od povratka na iransko tržište, strahujući od preostalih američkih sankcija koje nisu obuhvaćene nuklearnim sporazumom iz januara 2016. godine.

Izvor:Agencije
Previous Hor Crvene armije, simbol Rusije širom sveta
Next Novi Zeland postao glavni svetski izvoznik halal mesa

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno jer je sve jasnije da će uskoro monetarne vlasti u SAD-u i Evropi stegnuti monetarnu politiku.

Najveća vrednost dinara prema evru u ovoj godini

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,0374, što predstavlja jačanje dinara prema evru 0,1% u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Novi rekord bitcoina

Cena virtuelne valute bitcoin dostigla novi maksimum i prvi put je prešla 6.000 dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply