Tajni pregovori i istrage u slučaju Železare Smederevo

Tajni pregovori i istrage u slučaju Železare Smederevo

Železara u Smederevu bila je tema tajnih pregovora u Briselu, održanih početkom decembra, na kojima su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.

Kako piše Politika, na dnevnom redu poverljivih razgovora na relaciji Beograd–Brisel bile su dve teme: pitanje državne pomoći smederevskoj čeličani, kao i antidamping istraga koju je EK pokrenula kako bi utvrdila da li je bilo prodaje čelika ispod cene.

Detalji tog razgovora čuvaju se u tajnosti, ali ono što može da se čuje jeste utisak naših pregovarača da „je sve proteklo u našu korist”. Ipak, drugi izvori kažu da je reč o komplikovanim procesima i da nikako ne treba unapred zaključivati kakav će biti epilog ova dva procesa koja se u Briselu vode kada je o srpskoj železari reč. Ono što je poznato je da je EK, osim redovnog izveštaja od vladine Komisije za kontrolu državne pomoći, zatražila poseban izveštaj o „železari”.

Takođe, Brisel je Beogradu prethodno poslao spisak konkretnih pitanja na koje su naše vlasti morale da spreme odgovore. Ono što je najviše interesovalo predstavnike tehničke misije u Briselu je da li će smederevska čeličana biti prodavnica jeftinog kineskog čelika za Evropu.

Anica Telesković (Foto:N1)

Anica Telesković (Foto:N1)

Anica Telesković: Dva paralelna procesa o Železari u Briselu

Novinarka Politike,  Anica Telesković, rekla je, gostujući u Novom danu na N1, da u slučaju Železare Smederevo, Brisel vodi dve istrage.

Kako je rekla, dok je vlasništvo bilo na državi, nikada nije bilo problema sa Železarom. Podsetila je, međutim, da je i Vučić, pre nego što je Hestil došao, govorio da je nama potrebna dozvola EK, iako to formalno-pravno nije bilo neophodno. Dodala je da se samo mesec dana nakon što je potpisan ugovor Eurofer požalio.

Evropsko udruženje proizvođača čelika “Eurofer“” u julu je saopštilo da je zabrinuto zbog mogućnosti da Kina koristi železaru u Srbiji kako bi nesmetano prodavala jeftin čelik u Evropi.

Kinezi proizvode 50 odsto ukupne količine čelika koja se proizvede u svetu, i oni su zadali glavobolje proizvođačima čelika u EU, kaže Telesković. To je jedna istraga, ali u EU se vode dva paralelna procesa, i ona su bila tema tajnih pregovora u Briselu, dodaje.

Sporno je što naša vlada treba da dokaže da je pomoć koju je država železari dala do 1. februara 2015. u skladu sa SSP. EU pri tom, kako navodi, računa sve kao pomoć – plate, meke kredite, računa sve vrste poreskih olakšica, jeftiniju struju ili gas…

Brisel nema ista pravila za članice EU i za one koje to nisu, i bili su prilično popustljiviji prema britanskoj čeličnoj industriji nego prema nama, kaže ona. Dodaje da je verovatno to zbog prethodnog Bregzita. “Nismo čuli Brisel da im je rekao: Pa vi ste pomagali domaću čeličnu industriju”.

Kako ocenjuje novinarka Politike, ta dva procesa neće skoro da se završe, jer je sama istraga komplikovana.

Brisel gleda da državna pomoć ne sme da bude veća od 50 odsto budućih kineskih investicija, rekla je Telesković.

Kina drži oko polovinu globalne proizvodnje čelika, ali je domaća tražnja značajno usporila zbog slabljenja tempa rasta nacionalne privrede.

Izvor:Politika/N1

Previous Beograd: Održan protest vojnog i policijskog sindikata, pismo za premijera ostavljeno na vratima vlade
Next Evropska komisija usvojila Program prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije

You might also like

Kompanije 0 Comments

Raspisan konkurs za podsticajna sredstva za reciklere za 2016. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije raspisalo je danas konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za 2016. godinu, za reciklere i proizvođače kesa, koja će biti isplaćena iz budžeta za

Kompanije 0 Comments

Gazprom povećao izvoz gasa u Srbiju za 29,7 odsto

Ruski Gazprom povećao je od 1. januara do 15. oktobra ove godine isporuke gasa u Srbiju za 29,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas ta

Industrija 0 Comments

Toshibi preuzimanjem u SAD-u preti veliki gubitak

Japanska korporacija Toshiba je saopštila danas da bi mogla uknjižiti jednokratni gubitak od više milijardi dolara zbog preuzimanja kompanije iz sektora nuklearne energije u SAD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply