Prodaja nekretnina u Francuskoj na najvišem nivou u osam godina

Prodaja nekretnina u Francuskoj na najvišem nivou u osam godina

Godina koja prolazi bila je dobra za francusko tržište nekretnina, pokazuje najnoviji izveštaj Udruženja notara.

Prema “Notaires de France” cene nekretnina su porasle 0,5 odsto, a ukupna prodaja nekretnina 15 odsto, na najviši nivo od 2008. godine.

U izveštaju se ukazuje na neujednačen rast cena po regionima. Tako su cene nekretnina u regionima Bordoa, Nanta i Tuluza porasle 6 odsto, u proseku. S druge strane, cene u seoskim oblastima se nisu menjale u odnosu na 2015.godinu.

Za sledeću godinu “Notaires de France” predviđaju rast cena stanova oko 2% a kuća oko 2,7 odsto.

Agencije za promet nekretnina takođe izveštavaju o pozitivnim trendovima i rastu prodaje, posebno inostranim kupcima, najviše iz Australije, Sjedinjenih Država, skandinavskih zemalja i Nemačke.

Iako se očekivalo da će se broj kupaca iz Velike Britanije, nakon izglasavanja Brexit-a, značajno smanjiti , taj broj je, prema Agencijama, neznatno opao. Razlog je što, obzirom na neizvesnosti oko kursa britanske valute, francuske banke odobravaju “back to back” kredite koje klijente štite od valutnog rizika.

“Istina je da valutne fluktuacije imaju veći uticaj na prodaju nego politički ili ekonomski uslovi. Kad su u pitanju kupci iz V.Britanije, došlo je do promene profila kupaca, sa rastom onih koji kupuju kuće za odmor i procentualnim padom penzionera”, kažu u agenciji Leggett Immobilier, koja ima filijale širom Francuske.

Ponuda na tržištu nekretnina je raznovrsna, u rasponu od manjih objekata vrednosti 600 hiljada evra, do stana u Parizu po ceni 7,2 miliona evra i vile u Sen-Tropeu koja se prodaje za 19 miliona evra, kažu agenti za nekretnine.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Nedeljni promet prepolovljen, kukuruz jedina roba kojom se trgovalo
Next Od 1. januara lutrija sa fiskalnim računima: Nagrade - stan, automobili, putovanja...

You might also like

Nekretnine 0 Comments

NALED: U avgustu 1.878 građevinskih dozvola, najviše od 2007.

Istraživanje NALEDA uz podršku USAID -a pokazuje da je avgustu ove godine izdato 1.878 građevinskih dozvola što predstavlja najveći mesečni broj izdatih dozvola od 2007. godine od kada Republički zavod

Nekretnine 0 Comments

Svako ko se doseli u ovo selo dobija 2.000 evra, iznajmljivanje nekretnine 50 evra mesečno

Predsednik mesne zajednice u selu Bormida u Italiji nudi da plati 2.000 evra svakome ko se tamo doseli, kao pokušaj da sačuva selo od nestajanja.

Zemljište 0 Comments

Na prodaju građevinsko zemljište za izgradnju 9 pansiona na Kopaoniku

Opština Raška prodaje građevinsko zemljište površine oko 27 ari na Kopaoniku, na kome je predviđena izgradnja 9 pansionskih objekata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply