Wall Street: Indeksi zabeležili pad drugi dan zaredom

Wall Street: Indeksi zabeležili pad drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, ponajviše u trgovačkom sektoru, pa se Dow Jones indeks dodatno odmakao od psihološki važnog nivoa od 20.000 bodova.

Dow Jones oslabio je 0,12 odsto, na 19.918 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,19 odsto, na 2.260 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 5.447 bodova.

Polovinom nedelje Dow Jones indeks primakao se na 15-ak bodova od psihološki važne granice od 20.000 bodova, no u poslednja je dva dana pao, pa se odmakao od tog nivoa.

Najviše su juče pale cene akcija u trgovačkom sektoru, nakon što je televizijska stanica CNN objavila da ekipa novoizabranog predsednika Donalda Trumpa razmatra mogućnosti uvođenja 10-postotnih carina na uvozne proizvode.

Akcija Home Depota pojeftinila je više od 1, a Wal-Marta 2,3 odsto.

Tržište je već nedeljama podržano optimizmom ulagača da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomije.

Zahvaljujući snažnom rastu cena akcija od 8. novembra, kada je Trump pobedio na izborima, Dow Jones u plusu je 14, a S&P 500 indeks 11 odsto u odnosu na početak godine.

Neki analitičari smatraju da su nakon tzv. ′Trumpovog uspona′ akcije skupe i pla

Foto: businesswire.ng

Foto: businesswire.ng

še se da će zastupnici u Kongresu biti protiv oštrog reza poreza i drugih najavljenih Trumpovih politika koje bi mogle povećati fiskalni deficit.

“Puno je pitanja na tržištu. Treba razmotriti ove dobitke akcija poslednjih nedelja, a kada Trump postane predsednik, videćemo koji će njegovi predlozi zaista proći u Kongresu”, kaže Donald Selkin, strateg u firmi Newbridge Securities.

Kako se bliže božićni praznici, tako je obim trgovanja sve ′tanji′. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,5 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni dnevni obim iznosio 7,3 milijarde.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 odsto, na 7.063 boda, a pariski CAC 0,02 odsto, na 4.834 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,11 odsto, na 11.456 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zbog mahinacija uvode licencu za procenu nekretnina
Next Azijske berze pale, dolar skočio

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Belex15 na najvišem nivou od maja prošle godine

Beogradsko tržište akcija raslo je i prošle nedelje, četvrtu sedmicu zaredom, stigavši do najvišeg nivoa još od maja prošle godine.

Evropske berze: Blagi skok berzi, automobilski sektor pod pritiskom

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija blago su porasle, pri čemu su ojačali naftni i rudarski sektor, dok je automobilski pod pritiskom.

Beogradska berza: Najprometnija akcija Fitofarmacije

Prvi trgovački dan u nedelji doneo je blagi oporavak berzanskih indeksa uz ukupnu realizaciju u trgovanju od 157,6 miliona RSD (1,3 miliona EUR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply