Tramp uticao da se odloži rezolucija UN o izraelskim naseljima

Tramp uticao da se odloži rezolucija UN o izraelskim naseljima

Egipat je pristao da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odloži glasanje o nacrtu rezolucije protiv izraelskih naselja, nakon što je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao svog egipatskog kolegu Abdela Fataha el Sisija, saopštila je kancelarija egipastkog predsednika.

AFP ističe da je Egipat u četvrtak zatražio da se glasanje o nacrtu rezolucije, u kojem se zahteva da se zaustavi izgradnja izraelskih naselja, odloži nakon velikog lobiranja Izraela.

“Dvojica lidera saglasila su se oko značaja davanja šanse novoj administraciji da se sveobuhvatno bavi svim aspektima palestinskog pitanja kako bi se postiglo sveobuhvatno rešenje”, dodaje se u saopštenju.

Tramp, koji je tokom predizborne kampanje obećao da će priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela, rekao je da bi Vašington trebalo da uloži veto kako bi blokirao rezoluciju.

“Na rezoluciju, koja se razmatra u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Izraelom, trebalo bi uložiti veto”, naveo je on.

Izrael je tražio od Trampa da izvrši pritisak kako bi se sprečilo da UN odoberi rezoluciju, rekao je juče izraelski zvaničnik za Reuters, koji nije želeo da bude imenovan.

Izraelski zvaničnici uspostavili su kontakte na viskom nivou sa članovima Trampog tima za tranziciju, nakon što nisu uspeli da ubede američke zvaničnike da ulože veto u Savetu bezbednosti UN na nacrt rezolucije i tražili od novoizabranog predsednika SAD da interveniše, dodao je zvaničnik.

Dva zapadna zvaničnika navela su da je odlazeći američki predsednik Barak Obama namerava da se uzdrži od glasanja.

Izvor:Tanjug

Previous Oprezna trgovina na evropskim berzama, indeksi u blagom porastu
Next Air Serbia: Za 6 meseci do Njujorka prevezeno više od 40.000 putnika

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Putin: Prošlo je vreme spokoja, mislite o pretnjama za bezbednost Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na sastanku sa vojnim zvaničnicima da američki raketni štit koji je aktiviran u Rumuniji nije u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa

Geopolitika 0 Comments

DW: Hemijski napad ipak podmetnut Asadu?

Ko je izveo napad nervnim gasom na stanovnike sirijskog Han Šejhuna? Zapad i Rusija o tome i dalje imaju različita mišljenja, piše Deutsche Welle.

Geopolitika 0 Comments

Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

Venecuelanska opozicija podnela je danas izbornim vlastima 1,85 miliona potpisa, tražeći referendum za smenu predsednika Nicolasa Madura, koga okrivljuju za duboku ekonomsku krizu u zemlji.

1 Comment

Leave a Reply