Kazahstanska kompanija Zhol-Zhondeush za 3,6 miliona evra kupila novosadski ZGOP

Kazahstanska kompanija Zhol-Zhondeush za 3,6 miliona evra kupila novosadski ZGOP

Kompanija iz Kazahstana Zhol-Zhondeushi kupila je po početnoj ceni od oko 3,6 miliona evra, novosadsko preduzeće ZGOP, jedino koje se bavi remontom, održavanjem i građenjem pruga, u našoj zemlji.

U naredne dve godine ova kompanija treba da uloži 9,6 miliona evra, kaže izvor Dnevnika blizak novosadskom preduzeću.

Otvaranje ponuda bilo je 5. decembra, a Komisija za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda za javno nadmetanje saopštila je da je posle pregledane dokumentacije kazahstanska kompanija ispunila uslove iz javnog poziva. Na poziv Ministarstva privrede stigla je samo jedna ponuda i to upravo ove kompanije koja se bavi istim poslom u zemlji matici i godišnje ima obrt novca od oko 300 miliona evra, što je bio jedan od uslova.

– Posle odluke komisije da je kazahstanska kompanija kupac ZGOP-a očekuje se da odluku o prodaji potvrdi Ministarstvo privrede – kaže sagovornik Dnevnika i dodaje da bi novi vlasnik mogao da uđe u posed srpskog preduzeća polovinom januara 2017.

– Zadovoljni smo što je kupac ozbiljan u poslu i radi velike poslove, samostalno u Kazahstanu i sa drugim kompanijama, pre svega s Rusima i arapskim zemljama.

ZGOP je prošle godine poslovao sa dobiti, ima ugovorene poslove vredne desetak miliona dolara i oko 250 zaposlenih. Više puta je menjao vlasnike, a od 2011. godine bio je u restrukturiranju. Od pre dve godine je državno preduzeće. Posle neuspelih vlasničkih transformacija Ministarstvo privrede tražilo je kupca iz iste delatnosti sa razgranatim poslovima i sposobnim u pogledu finansija radi ulaganja.

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Sve veći jaz u bogatstvu između članica evrozone
Next Huawei otvorio prvi regionalni Huawei Experience Store

You might also like

Industrija 0 Comments

Tata steel: Prodato jedno postrojenje u Britaniji

Jedno od postrojenja u Britaniji, indijska čeličana Tata steel prodala je londonskoj investicionoj kompaniji Grey capital.

Kompanije 0 Comments

East Capital prodao udeo u Halkbanku

Švedski investicioni fond East Capital prodao je protekle sedmice kompletnu poziciju u beogradskom Halkbanku kada je ova hartija bila ubedljivo najprometnija akcija na Beogradskoj berzi.

Saobraćaj 0 Comments

Ljig – Preljina: Koliko će koštati putarina?

Od 1. januara 2017. počeće da se naplaćuje putarina na auto-putu Ljig – Preljina i iznosiće oko 140 dinara za automobile.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply