Evro blago ojačao prema dolaru, investitori izbegavaju rizik

Evro blago ojačao prema dolaru, investitori izbegavaju rizik

U pretprazničnoj atmosferi, kada investitori izbegavaju veća ulaganja, evro je u petak uspeo da se održi na nivou iznad 1,04 dolara.

Na međunarodnim valutnim tržištima evropska valuta je danas ojačala 0,11 odsto, na 1,0444 dolara.

Nije bilo ni značajnijih promena dolara prema drugim važnijim valutama.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta oslabio je 0,01 odsto, ali je i dalje na najvišim nivoima u poslednjih 14 godina. Od američkih predsedničkih izbora 8. novembra dolar je ojačao 5,2 odsto.

Investitori očekuju da novoizabrani predsednik Donald Tramp ispuni predizborno obećanje o podsticanju privrednog rasta i jačanju inflacije.

Jačanje dolara će se nastaviti i u sledećoj godini, ali ćemo tek nakon inauguracije znati da li je nova administracija spremna tolerisati jaku valutu”, kaže Simon Derrick, valutni strateg u “BNY Mellon”.

“Da bi proizvodnja u SAD bila konkurentna, za šta se Tramp zalagao u kampanji, dolar ne može nastaviti rasti. Trebalo bi sačekati da čujemo šta će reći nova administracija”, objašnjava Derrick, dodajući da i geopolitička neizvesnost može imati uticaj na valutno tržište.

“Ako je u proteklih nekoliko godina valutnim tržištima apsolutno dominirala monetarna politika centralnih banaka, to se ove godine promenilo, pa su geopolitički događaji uticali na devizna tržišta. Brexit je najočitiji dokaz za to”, kaže on.

Izvor:Agencije
Previous Nemački mediji: Godina 2016. jedna od najboljih za Putina
Next Savet bezbednosti UN protiv izgradnje jevrejskih naselja, SAD, neočekivano, bile uzdržane

You might also like

Jeftiniji evro i banke zaslužne za rast berzanskih indeksa

Jeftiniji evro, italijanske banke i dobri ekonomski podaci iz Kine najzaslužniji su za snažan rast cena akcija na evropskim berzama.

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte porasla 8,3 odsto za nedelju dana

Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, u petak je koštao 50,88 dolara, što je 1 US cent manja cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ford otkazuje izgradnju fabrike u Meksiku

Američki proizvođač vozila Ford otkazaće 1,6 milijardi dolara vrednu izgradnju fabrike u Meksiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply