Azijske berze pale, dolar skočio

Azijske berze pale, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, prateći klizanje indeksa na Wall Streetu, dok se vrednost dolara prema korpi valuta kreće nedaleko od najviših nivoa u 14 godina.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju bili su oko 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,6 odsto,

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, zaronivši na najniži nivo u pet meseci. Od početka nedelje taj je indeks na gubitku 1,6 odsto.

Azijske ulagače na oprez je naveo jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu drugi dan zaredom jer pomalo splašnjava euforija koju je podstakao novoizabrani američki predsednik Donald Trump najavom politika koje bi trebale ubrzati rast ekonomije.

A američka ekonomija već sada snažno raste, što je pokazala juče objavljena treća procena bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U trećem je tromjeseču američka ekonomija porasla 3,5 odsto na godišnjem nivou, najbrže u poslednje dve godine. Prethodna procena govorila je o rastu BDP-a za 3,2 odsto.

No, to nije osetnije uticalo na Wall Street jer ulagači nisu sigurni mogu li indeksi dodatno porasti, s obzirom da su od 8. novembra, kada je Trump pobedio na izborima, snažno skočili, pa je sada Dow Jones u plusu 14, a S&P 500 indeks 11 odsto u odnosu na početak godine.

Foto: iacpublishinglabs.com

Foto: iacpublishinglabs.com

Osim zbog pada cena na Wall Streetu, ulagači su oprezni i zbog oscilacija cena nafte, koje jedan dan ponešto porastu, pa već drugi dan padnu.

Nakon jučerašnjeg rasta, jutros je cena barela na američkom tržištu pala 0,5 odsto, na 52,65 dolara. Od početka nedelje na dobitku je 1,45 odsto.

A na valutnim se tržištima vrednost američkog dolara prema korpi valuta ponovno primakla najvišim nivoima u 14 godina jer ulagači veruju da će Trumpove najavljene politike, uz rast ekonomije, podstaći i inflaciju, pa će američka centralna banka morati ubrzati tempo povećanja kamata narednih godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svetskih valuta, jutros se ponovno probio iznad 103 boda, pa je krenuo prema 103,65 bodova, najvišem nivou od decembra 2002. godine, koju je dostigao u utorak.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 117,50 jena, kao i juče u ovo doba.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko jučerašnjih nivoa – 1,0440 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi zabeležili pad drugi dan zaredom
Next Gaming industrija u 2016. godini zaradila više od 90 milijardi dolara

You might also like

Cena nafte pala više od 2 odsto

Zabrinutosti zbog kontinuiranog rasta proizvodnje sirove nafte u SAD spustile su u ponedeljak cene “crnog zlata” na međunarodnim tržištima.

Svetske berze 0 Comments

Jen pao na dvonedeljni minimum u odnosu na dolar

Japanski jen oslabio je na dvonedeljni minimum u odnosu na dolar nakon što je centralna banka Japana zadržala kamatne stope na istom nivou.

Dinar oslabio, danas 122,77 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,7650 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply