Analitičari: Zlato ima najveći potencijal za preokret u 2017. godini

Analitičari: Zlato ima najveći potencijal za preokret u 2017. godini

Pre godinu dana su stručnjaci označili akcije kao robu sa najvećim potencijalom u ovoj godini. Međutim, za 2017. oni ne predviđaju velike preokrete na berzi. Umesto toga oni vide zlato kao robu sa najvećim potencijalom za preokret.

Glavni razlozi za ovu prognozu su najavljena ekonomska politika novoizabranog američkog predsednika, posebno Trampov plan o smanjenju poreza koji bi mogao povećati američki javni dug za milijarde dolara, i inflacija u Kini.

Pored toga, stambeni mehur u Kini preti da se rasprsne, zbog čega se kineski špekulanti okreću robi kao što su metali. Tokom protekla tri meseca cene cinka i bakra su već porasle 20% i 25 odsto, a nedavni promet fjučersima zlata u Kini pokazuje da se cenovna moć plemenitih metala pomera prema kineskim hedž fondovima i trgovcima.

Analitičar “Markt Watch”, Henry To, očekuje povratak potražnje nakita, koji ima važnu ulogu u ceni zlata. Tokom poslednjih nekoliko meseci potražnja nakita u Kini i Indiji je zbog uvoznih restrikcija u obe zemlje, te monetizacije u Indiji i problema sa gotovim novcem, doživela dosad neviđeni pad, koji se, po mišljenju stručnjaka, ne može ponoviti u 2017. godini.

Izveštaj najvećeg zlatara u Hong Kongu, Wo Shing Goldsmitha, o rastu prodaje zlatnog nakita između 20% i 25% tokom prošlog meseca potvrđuje da se predviđanje već ostvaruje.

Foto:Faz.net

Foto:Faz.net

Inflacija kao pokretač cene zlata

Analitičar Frank Holmes je nedavno u članku za časopis “Forbes” istakao da je osnova Trampove ekonomske politike inflacija “koja će rasti svakog sata”, dodajući da strahuje da bi SAD mogle doživeti inflaciju neviđenu za poslednjih 30 godina. Osim toga, Trampovo obećanje da će ograničiti uvoz jeftine robe je, po njegovom mišljenju, neka vrsta inflatornoig pritiska što bi moglo rezultirati negativnim realnim kamatama, što bi na kraju moglo biti dobro za zlato.

Frank Holmes predviđa da će centralne banke, baš kao i u prošlim vremenima, biti najveći kupci zlata kako bi se zaštitile od inflacije.

Švajcarska banka Credit Suisse se slaže sa Holmesom. U nedavnom izveštaju banka navodi da bi potencijalni budžetski deficit SAD i jačanje dolara moglo podstaći banke širom sveta da kupuju zlato kako bi zaštitile svoju imovinu.

Izvor:Agencije
Previous Od januara 2017. godine veće akcize na cigarete
Next Srpska posla: Nesavesni prodavci spustili otkupnu cenu maline za dogodine?

You might also like

Beogradska berza: Skroman obim trgovanja, indeksi u crvenom

Prvi dan u ovoj nedelji trgovanje na Beogradskoj berzi obeležila je slaba investiciona aktivnost uz pad berzanskih indeksa.

Evro u ponedeljak 118,13 dinara

Evro će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,1331 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply