Sirijski predsednik o Alepu: Pobeda sirijske vojske, Rusije i Irana

Sirijski predsednik o Alepu: Pobeda sirijske vojske, Rusije i Irana

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je danas da je povratak pune kontrole nad severnim gradom Alepom – pobeda za njegove ruske i iranske saveznike, koliko i za njegovu zemlju.

Asad je, u komentaru posle sastanka sa visokom iranskom delegacijom, rekao i da su uspesi na bojnom polju “osnovni korak na putu ka okončanju terorizma na celokupnoj sirijskoj teritoriji i stvaranju odgovarajućih okolnosti za rešenje i kraj rata”, prenosi Reuters.

Ruske vazduhoplovne snage izvele su stotine udara koji su uništili delove Alepa u rukama pobunjenika, dok su milicije uz podršku Irana, na čelu sa libanskim Hezbolahom, s hiljadama boraca udarile na pobunjenike duž glavnih gradskih linija fronta.

Pobunjenici su 2012. zauzeli istočni deo Alepa, nekadašnjeg ekonomskog i kulturnog centra Sirije, a njegovo oslobađanje najvažnija je pobeda sirijske vojske lojalne predsedniku Bašaru el Asadu od početka rata u kojem je od 2011. godine poginulo više od 310.000 ljudi.

Očekuje se da će poslednja grupa civila i pobunjenika koji su ostali u maloj enklavi napustiti grad u naredna 24 sata, dok sirijska vojska i njeni saveznici preuzimaju kontrolu nad celim gradom, navodi britanska agencija.

Izvor:Tanjug/Beta
Previous Izrael apeluje na SAD da uloži veto na rezoluciju UN o jevrejskim naseljima
Next Najbolje zemlje za penzionere

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Nagorno-Karabah: Predsednici Jermenije i Azerbejdžana za mirno rešenje sukoba

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana potvrdili su u ponedeljak, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, spremnost da na miran način nađu rešenje sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha, saopštio je Kremlj.

Geopolitika 1Comments

Tuča poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i prokurdske Narodne demokratske partije u turskom parlamentu

U turskom parlamentu juče je ponovo izbila tuča između poslanika vladajuće partije i opozicije koji su razmenili udarce i gađali se flašicama vode nakon žučne svađe zbog promene ustava.

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad Homsom

Sirijska vlada u potpunosti je preuzela kontrolu nad trećim najvećim gradom u Siriji, Homsom, u kome više nema nijednog pripadnika naoružane opozicije, prvi put posle više od pet godina, rekao

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply