SAD stavio sajt Alibaba na crnu listu zbog falsifikata

SAD stavio sajt Alibaba na crnu listu zbog falsifikata

Sjedinjene Američke Države vratile su veb sajt kineskog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba na “crnu listu” platformi ozloglašenih po prodaji falsifikovane robe i kršenju prava intelektualne svojine.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavništva (USTR), koja je pre četiri godine uklonila Alibabu sa svoje godišnje “crne liste”, ponovo je vratila Alibabinu platformu za e-trgovinu Taobao na svoju najnoviju listu, navodeći da ne čini dovoljno na zaustavljanju prodaje falsifikovane i piratske robe, prenosi agencija AFP.

“Taobao.com e-commerce platforma značajno zabrinjava zbog obima navodno krivotvorene i piratske robe koju nudi i problema koje imaju vlasnici svojinski prava na ukidanju i sprečavanju nezakonite prodaje i ponude takve robe”, saopštila je ta kancelarija.

Mada uključivanje na “crnu listu” ne povlači nikakvu kaznu, to je udarac na Alibabinu reputaciju, pošto se kompanija bori da poboljša imidž i pojača međunarodnu prodaju.

Najveći kineski online trgovac je saopštio da je “razočaran” odlukom, dodajući da radi na unapređenju kontrole robe koja je u ponudi na njenim platformama.

foto: cityexpress.com

foto: cityexpress.com

“Samo u 2016. godini, proaktivno smo delovali uklonivši više nego dvostruko veći broj spornih proizvoda oglašenih za prodaju nego u 2015. godini”, naveo je predsednik Alibaba Grupe Michael Evans u saopštenju, i dodao “Odluka zanemaruje stvarne napore koje je Alibaba uložila da bi zaštitila nosioce prava intelektualne svojine i da bi pomogla u sprovođenju zakona kako bi se falsifikatori priveli pred lice pravde”.

Evans je ocenio da je na odluku USTR-a možda uticala “trenutna politička klima” u SAD-u.

Novoizabrani američki predsednik Donald Trump je u više navrata optužio Kinu za krađu intelektualne svojine, kao deo onoga što on naziva ekonomskim ratom te zemlje protiv SAD-a, navodi francuska agencija.

Kako god, Alibaba i njena internet stranica Taobao se već duže vreme optužuju kao platforme za prodaju plagirane robe.

Alibaba je suspendovana iz Međunarodnog saveza za kontrolu falsifikata u maju ove godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Srbiju u 2014. napustilo dva puta više ljudi nego 2007. godine
Next Odliv kapitala iz Evrope gura zajedničku valutu prema paritetu sa dolarom

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Deutsche banka plaća 7,2 milijardi dolara zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti

Američko Ministarstvo pravosuđa sklopilo je nagodbu sa Deutsche bankom, prema kojoj se nemačka banka zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti obavezala da plati ukupno 7,2 milijarde dolara.

Kompanije 0 Comments

Huawei ove godine očekuje prodaju od 120 miliona telefona

Prošle godine kompanija Huawei uspela je da proda preko 108 miliona telefona, što je svakako izuzetan rezultat.

Kompanije 0 Comments

NIS na 87. mestu među srednjoevropskim kompanijama

Na listi 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi, koju tradicionalno objavljuje Deloitte na osnovu podataka za 18 zemalja srednje Evrope i Ukrajinu, ove godine se nalazi sedam domaćih kompanija što

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply