Poboljšane operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije

Poboljšane operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije

Srbija će od Rusije, kao podršku i bez plaćanja, dobiti šest aviona MiG-29, pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

„Ako biste računali da takve avione kupujemo, sa takvim raketama kakve mi želimo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili poklonjenog. To samo kada je reč o avionima”, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, to dramatično poboljšava operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije – do te mere da to kao da nije ista vojska.

„To je potpno drugačije. To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm (manje topove)”, rekao je Vučić.

Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.

Kako je precizirao, prva je da u martu ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da se zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji.

Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

„Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje i tako ćemo i da postupimo”, naglasio je premijer.

Vučić je da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Šojguom imao veoma dug i sadržajan sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

„Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo praviti zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je mnogo potrebno i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće”.

U šaljivom tonu Vučić je rekao da su „naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete”, a da je on u jednom trenutku rekao: „Pa, samo što niste tražili nuklearno oružje”, na šta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

„Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o ‘buku’ pre svega, i o ‘buku M2’ i o ‘tunguski’, ali za 2018. godinu, što je za godinu dana”, rekao je Vučić.

On je ocenio da je urađen ogroman posao za našu zemlju, „sve što smo pričali decenijama, 29…30 godina”.

Vučić je podsetio i da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

„Mi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po tržišnim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo”, primetio je Vučić.

Izvor:Tanjug
Previous Evropske berze oslabile na početku trgovanja
Next Svet dobija 2,6 milijardi korisnika pametnih telefona na početku 2017. godine

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Nedimović: Konkursi za subvencije u poljoprivredi u drugoj polovini februara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović najavio je da će u drugoj polovini februara biti objavljeni konkursi za subvencije u toj oblasti.

Najvažnije vesti 0 Comments

Najbogatiji čovek Afrike ulaže u SAD i Evropu

Najbogatiji čovek u Africi Aliko Dangote planira da uloži između 20 i 50 milijardi dolara u SAD i Evropu do 2025. godine.

Agrobiznis 0 Comments

Drašković: U naredna dva meseca posao za još 500 ljudi u Vršačkim vinogradima

Firma “Vršački vinogradi” je posle potpisivanja ugovora i uplate licitarnog iznosa od 575 miliona dinara i zvanično postala vlasništvo Rodoljuba Draškovića, odnosno koncerna “Swisslion Takovo”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply