Vučić u Moskvi: Srbija ostaje neutralna država

Vučić u Moskvi: Srbija ostaje neutralna država

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas u razgovoru sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom da će saradnja između dve zemlje u svim oblastima, uključujući vojnu, jačati do “veoma visokog nivoa”.

Vučić je, istovremeno, istakao da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

“Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja”, rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom, prenosi agencija RIA Novosti.

“Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu… To je naš stav, ništa se nije izmenilo po tom pitanju”, istakao je Vučić.

On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.

Foto: kommersant.ru

Foto: kommersant.ru

Šojgu pozitivno ocenio saradnju dve zemlje u okviru vežbi

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je danas na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da se letačko-taktičke vežbe “Bars” (Bratstvo pilota Rusije i Srbije), održane u oktobru u Srbiji, održavaju svake godine.

“U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke vežbe “Bars-2016”. Dobar naziv vežbi, treba da učinimo da te vežbe budu održavane svake godine”, rekao je Šojgu Vučiću, preneo je Tas s.

On je ocenio i kao korisne zajedničke trilateralne taktičke vežbe “Slovensko bratstvo”, u kojima je uz Rusiju i Srbiju učestvovala i Belorusija.

“Dobro se odvijaju zajedničke vojne vežbe i planiramo da razvijamo tu praksu. Uskoro ćemo razmeniti predviđene planove za 2017. godinu. Naravno, ne možemo da ne pomenemo učešće srpskog tima na Međunarodnim vojnim igrama 2016. gde ste pokazali dobre rezultate”, dodao je Šojgu.

Ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu “Armija-2017” i na Međunarodnim vojnim igrama 2017., a ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću je uručio poziv za učešće u radu VI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u aprilu naredne godine.

Šojgu je još dodao da je Rusija spremna za intenzivniju vojnu saradnju sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja.

Kako je Vučić ranije rekao, tokom posete Moskvi razgovaraće o kupovini šest borbenih aviona MIG 29, kojim bi učinili naše nebo i naše građane bezbednijim.

“Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu deset MIG-ova 29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče”, naglasio je premijer.

Vučić je istakao i da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan, ali je i zahvalio što je cena drastično ispod tržišne.

Ponovio je i da Srbija neće nikoga da napada, ni tuđe da uzima, ali da hoće da bude spremna da zaštiti svoju slobodu i suverenitet, da bude svoj na svome.

On je izrazio uverenje da bi avioni mogli već u naredna tri meseca biti u Srbiji, kao i da se uz pomoć stručnjaka izvrši modernizacija i opreme najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Takođe je najavio da će se sa Rusijom razgovarati i o određenim protivvazdušnim sistemima, najverovatnije o sistemima M1 ili M2, ali treba videti šta je najbolje i najjeftinije, kao i koje finansijske instrumente i novac možemo da izdvojimo.

Izvor:Tanjug
Previous Škotska: Pad funte doneo zaradu proizvođačima viskija
Next Kostić i Mišković ušli u trku za srpskog "kralja hotela"

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Arapske zemlje otvorile hitne koridore za katarske avione

Četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom saopštile su da su otvorile “hitne rute” koje mogu da koriste katarski avioni.

Geopolitika 0 Comments

Tramp ponovo odbacio izveštaj obaveštajne službe o navodnoj umeštanosti Rusije u izborni tok

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp ocenio je izveštaj obaveštajne službe prema kojem je Rusija godinama prikupljala informacije o njemu i uticala na izborni tok, kao “lažne informacije i lov na

Društvo 0 Comments

Otkazano saslušanje Vojislava Šešelja, lider radikala zapalio zastave EU i NATO

Viši sud u Beogradu saopštio je da je otkazano za danas najavljeno saslušanje predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u postupku za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply