Škotska: Pad funte doneo zaradu proizvođačima viskija

Škotska: Pad funte doneo zaradu proizvođačima viskija

U Škotskoj, u kojoj se većina građana izjasnila za ostanak u EU, proizvođači viskija diskretno dižu čašu u čast jedne od posledica budućeg istupanja iz EU – pada vrednosti britanske valute funte, koja pogoduje izvozu ovog cenjenog pića.

Analitičari međutim ocenjuju da bi pozitivni efekti mogli biti samo kratkoročni.

Funta je od referenduma 23. juna izgubila devet odsto vrednosti u odnosu na evro i 15 odsto u odnosu na dolar, što je pojeftinilo izvoz i podstaklo prodaju viskija od kojeg 90 odsto proizvodnje odlazi za izvoz.

“Od juna smo zabeležili povećanje potražnje za buradima viskija za 200 do 300 odsto”, zadovoljno navodi čelnik Glasgow Distillery Company Liam Hughes.

Ova kompanija, osnovana 2015. godine, još nije prodala ni bocu viskija, ali Hughes ukazuje na porast porudžbina u pretprodaji nakon glasanja Britanaca za istupanje iz EU.

Predstavnik za komunikacije udruženja Scotch Whisky David Williamson istakao je da je izvestan broj članova tog udruženja zabeležio povećanje izvoza.

Više od 10.000 osoba radi u škotskoj industriji viskija, što je šest odsto više nego pre tri godine, a dodatnih 30.000 radi u lancu snabdevanja, flaširanja i distribucije.

U prvih šest meseci ove godine, glavna tržišta bila su SAD sa 357,4 miliona funti, Francuska sa 193,1 milion funti i Singapur sa 99,6 miliona funti, dok je ukupno izvezeno 533 miliona boca.

Godišnji prihod u ovom sektoru iznosi 1,7 milijardi funti, od čega je 48 miliona boca bilo najboljeg Single malta, za ukupno 432 miliona funti u poslovnoj godini koja se završila u junu.

Edinburg,Škotska (Foto:Nations Online)

Edinburg,Škotska (Foto:Nations Online)

Porast vrednosti funte ipak ne donosi samo dobre vesti za škotsko nacionalno piće, jer dovodi do porasta cena uvoznih proizvoda, poput buradi, pa Liam Hughes iz Glazgov destilerije kaže da je cena buradi za ovu kompaniju osetno povećana.

“Šta dobijemo na jednoj strani izgubimo na drugoj”, navodi Hughes.

Analitičar za sektor alkoholnih pića u firmi Euromonitor international Spiros Malandrakis ocenio je da će kratkoročno gledano biti zabeležen rast prodaje, ali da će uslediti period neizvesnosti koji bi mogao negativno da utiče na sektor.

Neizvesnost bi bila posebno velika ukoliko bi Škotska odlučila da krene u novi referendum o nezavisnosti, a to je opcija koju je premijerka ove oblasti Nicola Sturgeon ponovo najavila juče kada je u Edinburgu predstavljala plan za Škotsku nakon Brexita.

Ona je rekla da je odlučna da Škotska zadrži mesto na slobodnom tržištu EU, na primer preko evropskog ugovora o slobodnoj trgovini EFTA, ali da je po njenom mišljenju najbolje da Škotska dobije nezavisnost od Velike Britanije i zadrži mesto u EU.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Eucom zvanično preuzima kruševačku hemijsku industriju "Župa" u stečaju
Next Vučić u Moskvi: Srbija ostaje neutralna država

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

NLB: Cena akcija u postupku preuzimanja previsoka

Odbor direktora NLB banke smatra da je cena u postupku preuzimanja akcija od preostalih dioničara banke, shodno rešenju KHOV, visoko određena posebno imajući u vidu trenutnu nominalnu vrednost akcija na

Nekretnine 0 Comments

Otvoren prvi luksuzni hotel u Havani

Luksuzne sobe, high-end butici i četiri bara – u kubanskoj prestonici Havani prvi luksuzni hotel otvorio je svoja vrata.

Kompanije 0 Comments

Grupa Triglav: Manja dobit, rast premije

Grupa Triglav u prvih devet meseci ove godine ostvarila je 52,3 miliona EUR neto dobiti, što je dva posto manje nego u istom period prethodne godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply