Od 2017. godine dodatnih šest meseci za penzionisanje

Od 2017. godine dodatnih šest meseci za penzionisanje

Ukoliko građani žele da ostvare pravo na penziju po uslovima iz ove godine, trebalo bi da raskinu radni odnos najkasnije 30. decembra, a podnošenje zahteva od 1. januara i kasnije podrazumevaće primenu uslova koji važe u 2017. godini.

Zahtev za penzionisanje bi u prvom slučaju trebalo da se podnese najkasnije 31. decembra, kažu u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko isiguranje (RF PIO).

Od 1. januara 2017. godine za žene osiguranike uslov za starosnu penziju biće 61 godina i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, a uslov za prevremenu starosnu penziju u idućoj godini podiže se na 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci staža osiguranja.

Od 1. januara 2017. godine uslov za prevremenu starosnu penziju za muškarce podiže se na 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja.

Inače, u u 2016. godini za žene osiguranike uslov za starosnu penziju je 61 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslov za prevremenu starosnu penziju za žene u ovoj godini su 55 godina života i 37 godina staža osiguranja. Uslov za muškarce je 55 godina i osam meseci života i 40 godina staža osiguranja.

Ti uslovi se podižu do 2024. godine, kada će biti izjednačeni za žene i muškarce – 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Prema Zakonu o PIO koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine, propisano je da se uslov za starosnu penziju za žene osiguranike sukcesivno podiže svake kalendarske godine.

Foto: www.novosti.rs

Foto: www.novosti.rs

Godine života kao uslov za starosnu penziju za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Fond PIO je zaključno sa 30. novembrom primio 400.338 zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Od tog broja, za ostvarivanje prava na starosnu penziju primljeno je 119.409 zahteva, za porodičnu penziju 45.259 zahteva, a za invalidsku 43.257 zahteva.

Praksa pokazuje da najveći broj zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju RF PIO stiže u decembru, odnosno poslednjih dana decembra, te, shodno tome, i ove godine očekujuju veći broj zahteva u decembru od prosečnog mesečnog “priliva” zahteva.

“Nadležne filijale Fonda će, kao i do sada, sve zahteve koji budu podneti rešavati u skladu sa zakonom i u propisanom roku od dva meseca”, navode u PIO Fondu.

Kako kažu, do sada se oko 92 odsto rešenja donosilo u zakonskom roku i ističu da je stoprocentnu ažurnost nemoguće postići zbog složenih slučajeva staža ostvarenog u više država ili nekompletnih podataka o stažu osiguranja, zaradama i visini doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period osiguranja.

Prema podacima Fonda, preko 93 odsto zahteva koji su podneti u ovoj godini reši se do kraja godine.

U Srbiji trenutno ima 1.725.784 korisnika penzija, a od tog broja 1.067.510 je onih koji primaju starosnu penziju, 353.791 je porodičnih penzionera i 304.483 invalidskih penzionera.

Što se tiče broja korisnika po kategoriji osiguranika – 1.447.370 penzionera je iz kategorije zaposlenih, 84.036 iz samostalnih delatnosti i 194.378 iz kategorije poljoprivrednika.

Prosečna penzija trenutno iznosi 23.466 dinara.

Izvor: Tanjug
Previous Cene kafe u silaznoj putanji
Next Evropske berze: Trgovina na oprezu, banke u fokusu

You might also like

Lične finansije 0 Comments

Za neuredne klijente nema čekova

Građane koje ček odvedu u nedozvoljeni minus čeka kazna, a osim visoke kamate banka im zabranjuje da narednih mesec dana uzimaju čekove.

Lične finansije 0 Comments

Švajcarci objavili vodič za plate po zanimanjima

Kancelarija za ekonomiju i rad kantona Cirih svake godine objavljuje vodič za plate svih profesija iz kojeg se može videti kolika je zarada u pojedinim profesijama u toj zemlji.

Lične finansije 0 Comments

Srbi manje od 20 puta godišnje plaćaju karticama

Studija konsultantske kuće A.T.Karney pokazuje da srpsko tržište zaostaje za razvijenim državama u tranziciji ka bezgotovinskom plaćanju, pošto Srbi u proseku koriste platne kartice manje od 20 puta godišnje u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply