Evro stabilan na nivou 1,04 dolara, švedska kruna dobitnik dana

Evro stabilan na nivou 1,04 dolara, švedska kruna dobitnik dana

Evro se u sredu stabilizovao iznad nivoa 1,04 dolara, nakon što je italijanski parlament odobrio plan vlade o potrošnji 20 milijardi evra za spas bankarskog sektora.

U popodnevnim satima evrom se trgovalo za 1,0430 dolara, što je 0,40 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje.

“Evro balansira između pojačanih kupovina i političkih strahovanja”, objašnjava Kit Juckes iz francuske banke Societe Generale.

Od ostalih valuta izdvaja se švedska kruna, koja je snažno ojačala jer je teško postignuta saglasnost oko produžavanja dosadašnje labavije monetarne politike protumačena kao nagoveštaj odustajanja od politike kvantitativnog popuštanja.

Riksbank je danas odlučila da zadrži referentnu kamatu na dosadašnjih minus 0,5 odsto. Istovremeno je Riksbank produžila program kupovine obveznica, pri čemu je zbog podeljenog mišljenja Saveta po ovoj tački dnevnog reda, morao glasati i sam guverner Stefan Ingves, slučaj kakav nije zabeležen od 2008. godine.

U takvoj atmosferi kruna je ojačala 1,1 odsto prema evru, dok je u odnosu na američku valutu vrednost švedske porasla 1,40 odsto.

Foto:www.economist.com

Foto:www.economist.com

Italijanski parlament odobrio plan od 20 milijardi evra za pomoć bankama

Italijanski parlament odobrio je danas plan vlade o potrošnji 20 milijardi evra za spas bankarskog sektora usled sve veće zabrinutosti za zdravlja banaka, medju kojima je i Monte dei Paschi di Siena, najstarija banka na svetu.

Ministar finansija Pijer Karlo Padoan (Pier Carlo Padoan) je rekao da su vladine mere deo “sveukupnog plana koji uzima u obzir potrebe zemlje, potrebe da se zaštite štediše i sistem”, preneo je portal Politiko.

Odobrenje parlamenta je usledilo nekoliko sati pošto je suspendovano trgovanje akcijama Monte dei Paschi di Siena pošto je ta banka objavila da će ostati bez sredstava za četiri meseca umesto 11 koliko je prethodno procenila.

Za plan vlade o pomoći bankama danas je glasala stranka Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskoniji uprkos prvobitnim kritikama. Poslanici antiestablišmentskog pokreta Pet zvezdi su kritikovali plan navodeći da se pomaže bankarima na uštrb štediša. Oni ocenjuju da je jedino rešenje nacionalizacija Monte dei Paschi di Siena koja je osnovana 1472. godine.

Izvor:Agencije
Previous Bitcoin probio nivo 800 dolara
Next Vlada Srbije za ukidanje zaštitnih taksi na mleko i mlečne proizvode, predstavnici mlekarskog sektora protiv

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije 34.446,8 mil EUR u 2017.

Prema konačnim podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar – decembar 2017. godine iznosi 38.917,5 mil USD što predstavlja porast od

Društvo 0 Comments

Island – najbezbednija zemlja na svetu

Analize Instituta za ekonomiju i mir (IEP) koji je sačinio Globalni indeks mira za 2017. (Global Peace Index 2017), pokazuju da se stanje mira u svetu blago popravilo u poslednjih

Društvo 0 Comments

Najskuplje grejanje na struju, najjeftinije na drva

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i propan butan gas, saopštila je Agencija za energetiku Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply