Beogradska berza:  Skroman obim prometa, indeksi blago porasli

Beogradska berza: Skroman obim prometa, indeksi blago porasli

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u sredu je iznosila 15,5 miliona RSD (0,1 milion EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio rast od 0,7% na 722,2 poena.

Među likvidnim papirima najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa realizacijom od 2,4 miliona RSD po prosečnoj ceni od 739 RSD, što je identično nivou ostvarenom prethodnog trgovačkog dana. Država je najavila da će isplatiti dug Petrohemije od 105 miliona EUR NIS-u, na osnovu zakona koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini po hitnom postupku. Kako je predloženo, dug će biti isplaćen u šest rata, a prva rata od 20% duga biće isplaćena do 31. decembra 2016. godine. Ostale rate biće isplaćivane na svakih šest meseci, do 15. juna 2019. godine, a iznosiće po 16% ukupnog duga.

Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) takođe su zadržale nepromenjen nivo od 2.750 RSD uz trgovanje vredno 2,3 miliona RSD, kao i akcije Impola iz Sevojna (IMPL) koje ostvarile promet od 0,7 miliona RSD po ceni od 2.701 RSD.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) zaustavio je negativan trend ojačavši danas 2,6% na 1.441 RSD uz promet od 1,7 miliona RSD, dok je gornjomilanovački Metalac (MTLC) zabeležio identičan rast na 1.684 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD. Akcije Metalca u toku trgovačkog dana dostizale su maksimalan nivo od 1.700 RSD.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao je promet od 0,5 miliona RSD uz rast cene od 1,6% na 1.174 RSD. Aerodrom je saopštio da je u ponedeljak, 19. decembra 2016. godine, postavljen je još jedan apsolutni rekord i premašen prošlogodišnji istorijski broj putnika tokom godine od 4,77 miliona putnika, a očekuje se da će do kraja godine uslužiti više od 4,9 miliona putnika.

Među retkim gubitnicima našla se Galenika Fitofarmacija (FITO) oslabivši danas 1,1% na 2.720 RSD uz neveliku realizaciju.

Najprometnija akcija bila je beogradska Nafta (NFTA) sa realizacijom od 5,2 miliona RSD uz rast cene od čak 42,9% na 5.000 RSD.

Državnim dužničkim hartijama danas nije bilo trgovanja.

Izvor: Wisebroker
Previous Kostić i Mišković ušli u trku za srpskog "kralja hotela"
Next Bitcoin probio nivo 800 dolara

You might also like

Berza

Google i Amazon samo šest milijardi dolara manje vrede od kineskog tržišta akcija

Bank of America Merrill Lynch uporedio je vrednost nekih najvećih svetskih kompanija s vrednostima berza akcija u nekim zemljama sveta.

Berza

Azijske berze porasle, dolar skočio

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u tri i po meseca, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom protekcionističkih najava predsednika SAD-a Donalda

Svetske berze

Turska lira od početka godine potonula 37 odsto

Lira je u četvrtak ponovo pala nakon što je Turska optužila Sjedinjene Države da vode “ekonomski rat” usled okršaja između te dve saveznice iz NATO-a oko sudbine hršćanskog sveštenika kojeg je Ankara pritvorila.