Wall Street: Berzanski skok podstaknut tehnološkim sektorom

Wall Street: Berzanski skok podstaknut tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, no pred kraj trgovanja izgubile su deo dobitaka nakon vesti o brojnim žrtvama u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu.

Dow Jones ojačao je 0,20 odsto, na 19.883 boda, kao i S&P 500, koji je dostigao 2.262 boda, dok je Nasdaq indeks porastao 0,37 odsto, na 5.457 bodova.

Juče je nastavljen uspon cena akcija, započet 8. novembra, kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, jer se ulagači nadaju da će njegovi planovi o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima podstaći rast ekonomije.

Od predsedničkih izbora S&P 500 indeks porastao je gotovo 6 odsto, dok se Dow Jones indeks primakao psihološki važnem nivou od 20.000 bodova.

“Trumpov uspon je i dalje prisutan. Svaki puta kada cene akcija malo padnu, ulagači uskoče i traže dobre prilike za kupovinu”, kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbow Asset Management.

berza2

Jučerašnji rast indeksa najviše se zahvaljuje usponu cena akcija u tehnološkom sektoru, za 0,6 odsto, pri čemu su akcije tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Intel i Microsoft poskupele između 0,6 i 2,1 odsto.

No, pred kraj trgovanja indeksi su izgubili deo dobitaka, nakon što je objavljeno da je u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo 12 ljudi, dok ih je najmanje 48 povređeno.

“Tržište želi biti sigurno da je to izolovani slučaj. Hoće li to poremetiti ekonomsku aktivnost samo na tom području ili u širem području i kako dugo?”, kaže John Canally, strateg u firmi LPL Financial.

Na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto, na 7.017 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 odsto, na 11.426 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,22 odsto, na 4.822 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Portugal uvodi porez na osunčane rezidencije sa lepim pogledom
Next Azijske berze: Dolar zabeležio skok, ulagači na oprezu

You might also like

Kompanije 1Comments

Mali akcionari AIK banke kritikuju način preuzimanja od strane MK Groupe

Većinski vlasnik akcija AIK banke, MK Group, izvršila je prinudni otkup udela manjinskih akcionara. Način otkupa i ponašanje sudova izazvali su kritike malih akcionara te finansijske institucije.

Smanjen obim prometa na Produktnoj berzi

Na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljaju se negativni cenovni trendovi praćeni smanjenim obimom prometa.

Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

Početak trgovačke nedelje obeležilo je veliko trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) uz blagi rast oba berzanska indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 53,8 miliona RSD (0,44 miliona EUR),

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply