Portugal uvodi porez na osunčane rezidencije sa lepim pogledom

Portugal uvodi porez na osunčane rezidencije sa lepim pogledom

Portugal će nametnuti novu dažbinu vlasnicima kuća s lepim pogledom i bogatom osunčanošću, povećavajući im poresku osnovicu, objavili su u Službenom glasniku.

Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto, što je već izazivalo gnev udruženja potrošača i vlasnika.

“Sve ukazuje na to da će sledeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo”, rekao je predsednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugala Antonio Farias Marques.

“Odlučno smo protiv tih mera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocenjivati”, rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO. S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 evra, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke. Povećanje poreske osnovice je uvedeno “na osnovu kriterijuma socijalne pravde”, tvrdi Joao Galambas, portparol vladajuće Socijalističke partije.

“Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu iznad, sa odličnim pogledom, plaćaju potpuno isti porez”, istakao je on.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Izvršen atentat na ambasadora Rusije u Turskoj
Next Wall Street: Berzanski skok podstaknut tehnološkim sektorom

You might also like

Poslovni prostor 0 Comments

Srbija prodaje 109 Diposovih nekretnina

Republička direkcija za imovinu objavila je oglas o prodaji 109 “Diposovih” nekretnina na Voždovcu, Čukarici, Zemunu, Vračaru, Starom Gradu i Novom Beogradu. “Dipos” je Društvo za iznajmnjivanje nepokretnosti koje su

Društvo 0 Comments

ECB najavila tužbu protiv Slovenije zbog policijskog pretresa prostorija Centralne banke

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi protestovao je kod slovenačkih vlasti zbog policijskog pretresa prostorija centralne banke Slovenije, koja je deo sistema evropskih centralnih banaka država evrozone i naveo da

Društvo 0 Comments

Najniža nezaposlenost u EU od marta 2009. godine

Nezaposlenost u evrozoni najniža je od marta 2009. godine i globalne finansijske krize, saopštila je evropska statistička agencija Eurostat.

1 Comment

  1. Stevan Filipovic
    January 05, 16:00 Reply
    Nema ovde subjektivnih kriterijuma. Trziste, u koga se kunu sve evropske vlade, formora cene. Bolji pogled, bolja cena, veca vrednost pa i porez veci. Znaci u Evropskoj Uniji postoji ocijalistijalistiska pa i komunosticka ideologija. Treba se ugledati na EU

Leave a Reply