Poljoprivrednicima u nerazvijenim područjima Srbije 10.000 evra za pokretanje i proširivanje biznisa

Poljoprivrednicima u nerazvijenim područjima Srbije 10.000 evra za pokretanje i proširivanje biznisa

Mladi poljoprivrednici u nerazvijenim područjima Srbije naredne godine će moći da dobiju iz budžeta start up kredite za pokretanje i proširivanje biznisa od 10.000 evra, rekao je danas savetnik ministra poljoprivrede Radivoje Nadlački.

Nadlački je na konferenciji za novinare na Poljoprivrednom fakultetu istakao da će 75 odsto od te sume za podsticaje od 10.000 evra biti nepovratno.

Prijavite se i poslaćemo Vam ideje i konkretne predloge kako da iskoristite zemljište. Popunite formular OVDE.

“Poljoprivrednici će značajan deo te sume dobijati unapred, troškove će dokazivati računima i investicija će se kontrolisati”, rekao je Nadlački i dodao da ti poljoprivrednici ne mogu biti stariji od 40 godina i moraju plaćati doprinose za penzijsko osiguranje.

Prema rečima Zorana Janjatovića iz sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, iz Predpristupnih evropskih fondova srpskim poljoprivrednicima će do 2020. godine biti na raspolaganju 175 miliona evra za investicije u proizvodjačke i preradjivačke kapacitete i podizanje konkurentnosti.

Od te sume je trebalo da se 35 miliona evra iskoristi prošle i ove godine, ali Uprava za javna plaćanja preko koje će se realizovati ta sredstva nije mogla da dobije akreditaciju EU pa je u toku zapošljavanje 103 službenika i otklanjanje još nekih “blokada”.

“Ta sredstva će moći da se se koriste u drugoj polovini sledeće godine kada će biti raspisani prvi konkursi za investicije u razvoj infrastrukture u selima i u proizvodne i preradjivače kapacitete”, rekao je Janjatović.

On je dodao da će se projekti koji će se finansirati iz IPARD fondova dodatno dotirati sa 20 odsto sredstava iz srpskog poljoprivrednog budžeta.

Izvor:Beta
Previous Narodna banka Srbije brani kurs dinara
Next Cene nafte porasle, pad zaliha u SAD mnogo veći od očekivanog

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Više povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB), Ministarstva finansija Srbije i Narodne banke Srbije potpisali su u ponedeljak ugovor o kreditu EIB od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća u

Preduzetništvo 0 Comments

Bill Gates: Najvažnije stvari koje sam naučio od Warrena Buffetta

Prijateljstvo između dva poslovna magnata Billa Gatesa i Warrena Buffetta je nešto zaista posebno. Iako ovaj dvojac deluje nespojivo – štreber i investitor – prijateljstvo i dalje traje. Pročitajte vrlo

Preduzetništvo 1Comments

Biznis ideju pronašao preko oglasa i podigao farmu bez ičije pomoći

Iako sve češće čujemo kako mladi ne žele da rade i sve više napuštaju zemlju, nije to baš tako.

12 Comments

 1. zana
  December 21, 16:47 Reply
  Vrlo glupa odluka ministarstva za ovaj program, em je kredit ogranicen, em svaki dinar pravdas, em moras da uplacujes poljoprivrednu penziju, a ne moze da konkurise covek stariji od 40 godina, pa koliko tom mladom coveku treba da uplacuje doprinose za penziju ? - 25 ili 26 ,godina, pa to sto dobije opet ce vratiti drzavi a da li ce tada uopste i biti penzioni fond i penzije. Kaze bice nepovratno 75%, a kada budu racunali kamatu, izracunace verovatno na celih 10.000 eura kamatu, pa ti je kao oproste onda 75% ali na koji iznos, izgleda da ce biti na osnovicu, a vraca se onih preostalih 25% i jos kamata, pa to ispada nekih 30 do 40% da je bespovratno ako je i toliko,, ovo je neka gruba racunica posto neznam uslove kredita, a o tome ne treba ni razmisljati jer ce te pojesti silna papirologija koju korisnik treba obezbediti. Drzava nikome nista nije dala. zapamtite to.
 2. Васиљ
  December 23, 19:59 Reply
  А шта да раде они пољопривредници у као развијеним подручјима упропаштене Војводине.
 3. Hadzi
  December 23, 22:15 Reply
  Gospodo koga vi zajebavate!
 4. janko
  December 24, 01:32 Reply
  znaci ja koji imam zemlju, ideje i projekte zato sto imam 41 godinu ne mogu da dobijem kredit?... koja luda zemlja
 5. Драган
  December 24, 12:28 Reply
  Идеја о подстицању пољопривредног инвестирања је добра али је остало неразумно. Зашто ограничавати на године?Зар се не можете бавити са пољопривредом од 50 или 60 година? Зашто се неби подстицало са неповратним средствима као што се стимулишу страни инвеститори са 10000 еура по запосленом раднику а отварају ''шрафцигер'' производне погоне делова. Он кад заврши свој програм где је минимално улагао покупи своје ''крпе'' и оде. А онај ко улаже у пољопривреду ту и остаје.
  • Zoki
   December 24, 20:55 Reply
   Pa Dragane, kako ne razumeš... "strani investitori" od tih para neku 100-tku gurnu u džep političkom moćniku koji mu je i dodelio ta sredstva... a naš poljoprivrednik, siromaško, nema te pare - koliko god da mu daju ili ima i sam, premalo mu je da bi ovde proizvodio i naplatio rentabilno.
 6. Miroslav
  December 26, 05:47 Reply
  Ako su krediti od 10k ekvra a fond 35 mil evra, znaci treba da podele 3.500 kredita u prvom ciklusu. Za sta ce im onda dodatnih 103 sluzbenika?
 7. Tashko
  December 26, 10:29 Reply
  Od te sume je trebalo da se 35 miliona evra iskoristi prošle i ove godine, ali Uprava za javna plaćanja preko koje će se realizovati ta sredstva nije mogla da dobije akreditaciju EU pa je u toku zapošljavanje 103 službenika i otklanjanje još nekih “blokada”. Blokoirani smo mi u svojim glavama. Treba nam 10g da Uprava dobije akreditaciju!!!!
 8. caci 62
  December 27, 21:28 Reply
  Ovo samo budale od nasih politicara mogu da postave ovakve uslove.Mladji od 40 godina ce da napuste ovu sjebanu zemlju ,a ostace samo stariji koji bi i hteli da rade na poljoprivredi a drzava im to ne dozvoljava.Srbiju debili vode!!!!!!
 9. Kosovo
  December 30, 13:00 Reply
  stvarno ne razumem svakog pa i ministre koji postave uslov mladji od 35 ili 40 godina pa gde ce ostali zaista diskriminacija na nevidjenom nivou pa zar poljoprivredu rade samo oni ispod 40 godina smesnoo
 10. Seljak u ostavci
  February 09, 21:56 Reply
  Koje nepovetenje u stpsku vladu. Zemljo otvori se! Minostre opameto se!

Leave a Reply